Home Ostale rubrike Zdravlje Kubansko cjepivo za liječenje karcinoma pluća i prostate dostupno u BiH – doza 1500 KM mjesečno

Kubansko cjepivo za liječenje karcinoma pluća i prostate dostupno u BiH – doza 1500 KM mjesečno

0
Kubansko cjepivo za liječenje karcinoma pluća i prostate dostupno u BiH – doza 1500 KM mjesečno

Kubansko cjepivo za liječenje karcinoma pluća i prostate već je neko vrijeme dostupno u Bosni i Hercegovini, a prije nekoliko dana prvi pacijent je primio prvu dozu u Specijalnoj bolnici u Tesliću, piše Večernji list BiH.

Mjesečno četiri doze

Riječ je o čovjeku koji je cjepivo u Specijalnoj bolnici za liječenje, prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih i reumatoloških oboljenja Banja Vrućica došao primiti iz Švicarske. Prema riječima ravnatelja Specijalne bolnice Banja Vrućica Aleksandra Radoševića, mjesečno se primaju četiri doze cjepiva čija je cijena trenutačno 1500 KM. – Za liječenje kubanskim cjepivom nije potrebno stacioniranje u bolnici. Pacijent dođe u bolnicu, primi četiri cjepiva, što predstavlja jednu dozu cjepiva dostatnu za mjesec dana, i ide kući. Iduću dozu prima tek sljedeći mjesec – kaže nam Radošević. Na pitanje mogu li se u toj bolnici liječiti i oboljeli iz Federacije BiH, ili samo iz Republike Srpske, Radošević navodi kako je bolnica otvorena za sve. Naime, budući da zavodi ne žele snositi liječenje kubanskim cjepivom, pacijenti ga sami plaćaju te tako mogu doći iz svih dijelova BiH i primiti ga u toj zdravstvenoj ustanovi. Ranije su oboljeli od karcinoma pluća cjepivo mogli primati u nekoliko privatnih zdravstvenih ustanova, međutim, javnosti nije poznato o kojim je klinikama riječ. Liječnica Soraida Acosta Brooks, koja je među stručnjacima s Kube zaslužnima za djelotvorno cjepivo za liječenje raka pluća, ovih dana boravi u Bosni i Hercegovini te je istaknula kako je uspješnost tog cjepiva iznimno velika i da se, prije svega, ogleda u tome što je potpuno sigurno za upotrebu, nema nuspojava i što je omogućilo velikom broju oboljelih koji su ga koristili izlječenje ili produljenje života, a, što je još važnije, kvalitetnog života.

Produljenje života

– Kod raka pluća tri mjeseca života poslije otkrivanja su uspjeh, a primjenom cjepiva imamo ogroman broj pacijenata koji su imali po devet godina kvalitetnog života. To su godine kada ljudi imaju vremena za sebe, za obitelj i posao – rekla je ova kubanska liječnica. Ona je navela kako je istraživanje na tom cjepivu počelo još 1995. godine i da su bili uključeni mnogi pacijenti u različitim stanjima, kao i u samim kliničkim istraživanjima, ali i oni koji su se javljali dolazeći na preglede zbog bolesti. – Mogu reći kako smo postigli mnogo toga. Cjepivo je danas lijek koji je izliječio ili bar produljio život ogromnom broju pacijenata – naglasila je Acosta Brooks. Inače, kubansko cjepivo mogu primiti pacijenti s karcinomom pluća u četvrtom kliničkom stadiju, dobrog općeg stanja. Lijek se prima u četiri doze, u oba ramena i oba kuka.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba