“Kruh” Ljubuški: Svaka donacija je hvalevrijedna i puno nam znači

LJUBUŠKI – O celijakiji, podmukloj bolesti koju obilježava nepodnošljivost organizma na gluten, zasigurno je informiran mali broj građana. Osim što ozbiljno narušava zdravlje, ona je i izuzetno skupa bolest koja zahtjeva uvećane troškove.

To je dobro poznato članovima udruge oboljelih od celijakije i osoba s invaliditetom “Kruh” Ljubuški. Oni se svakodnevno bore s iskušenjima i nedaćama koje ova bolest nosi, jer i najmanja prisutnost glutena u hrani velika je opasnost za zdravlje.

Financijski teret

A kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, i zbog velikih izdataka, primorani su tražiti podršku od strane različitih institucija. Na sreću, već nekoliko godina zaredom na njihove zahtjeve nije se oglušio ljubuški načelnik Nevenko Barbarić. Donacijom u iznosu od 2.000 KM za 24 člana osigurana je nabava prehrambenih bezglutenskih proizvoda, na čemu su oni itekako zahvalni.

“Kada bih spomenula celijakiju, često se znalo dogoditi da ljudi zapravo ne bi znali o kakvoj se bolesti radi. Svijest o tome se donekle promijenila prilikom osnivanja naše udruge, što je veliki napredak“, kazala je za naš list njezina predsjednica Ivana Vučić.

Prostor za rad

Svaka donacija je dobro došla, kako od strane načelnika Barbarića, tako i od svih ostalih institucija i pojedinaca koji su im voljni pomoći. No, veliki troškovi za hranu nisu jedini problem koji muči oboljele od celijakije. Budući da trenutno borave u prostoriji neadekvatnoj za rad, nadaju se da će se naći netko tko će im pomoći pri rješavanju ovog problema.

„Planiramo krenuti s mnoštvom aktivnosti za naše članove, no prostorija bez struje i koja prokišnjava ne pruža ni minimalne uvjete za rad. Već nekoliko puta smo preko ovog medija apelirali na rješavanje spomenutog problema, no još nismo nije došlo do realizacije. Bit ćemo uporni dok ne dođe do pozitivnih pomaka“, istaknula je Vučić.

Dnevni list