KRONOLOGIJA: Što se dešavalo u Parlamentu FBiH 1.8., i kako je prekinut prosvjed “Zaboravljenih branitelja”!

Dana 01.08.2016 godine u 10,00 sati u Parlamentu FBiH održan je sastanak na kojem su bili članovi Savjeta Branitelja FBiH i Predstavnici Parlamenta FBiH.

Tema sastanka je bila Rezolucija Branitelja, njeno usvajanje i implementacija.

Sastanak je vodio Edin Mušić predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH, a uz njega su bili njegova 2/dva dopredsjednika, savjetnici kao i Predsjednik Odbora za branitelje Parlamenta FBiH Jozo Bagarić (HDZ).

Uvodnu riječ je imao Edin Mušić koji je pozdravio nazočne i rekao kako je tema sastanka Rezolucija Branitelja koja je predana u protokol oba doma Parlamenta FBiH s ciljem njenog izglasavanja i usvajanja ali je bilo nekih proceduralnih razloga što ona nije bila na dnevnom redu zasjedanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine dana 27.07.2016 godine koja je otkazana.

Potom se otvorila rasprava gdje se prvi za riječ javio Vlado Marušić kontakt osoba savjeta Branitelja koji je nazočne izvijestio što demobilizirani branitelji očekuju od Rezolucije branitelja u kojoj su koncipirani svi zahtjevi demobiliziranih branitelja u FBiH, te kako su branitelji više puta izigrani i više ne mogu čekati nikakvo odugovlačenje već konkretna rješenja a ona su usmjerena ka usvajanju Rezolucije branitelja u cijelosti u oba doma Parlamenta FBiH, napomenuvši pri tome kako isključivu odgovornost za neodržavanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH snose klubovi zastupnika HDZ-a BiH i SDA koji se nisu mogli usuglasiti oko nekih beznačajnih pitanja te Rezolucija Branitelja u FBiHZ nije došla na čitanje u Parlament FBiH zbog čega je došlo do blokade graničnih prijelaza i prometnica u ŽZH dana 27.07.2016 godine što se događa evo i na dan sastanka 01.08.2016 godine.

Tražio je od prisutnih članova Parlamenta kao i od svih članova Savjeta Branitelja donošenje zaključaka koje moraju potpisati, ovjeriti i protokolirati svi sudionici sastanka kako bi se prije 12,00 sati moglo izići s istima pred Parlament i obznaniti ih javnosti i demobiliziranim braniteljima koji su već samoinicijativno blokirali granične prijelaze i prometnice u FBiH.

Tražio je da u zaključke uđe slijedeće:

– Rezolucija branitelja u FBIH je zakonita i provediva,

– Rezolucija Branitelja mora biti predložena i usvojena na idućem zasjedanju Zastupničkog Doma Parlamentarne skupštine a koja mora biti u skoro vrijeme zakazana,najkasnije za 15 do 20 dana,

– Odmah po usvajanju rezolucije Branitelja formirati radnu skupinu koja će biti sastavljena od predstavnika Savjeta Branitelja,Parlamenta FBiH,te predstavnika federalnih ministarstava kojih se Rezolucija branitelja direktno tiče (Federalno ministarstvo Branitelja i Invalida Domovinskog rata, Federalnog ministarstva financija, Federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, i Federalnog ministarstva pravde), koja će raditi na implementaciji i realizaciji Rezolucije Branitelja po svim njenim točkama (braniteljski dodatak, jedinstven registar branitelja i jedinstvena braniteljska organizacija).

Na kraju svog izlaganja Vlado Marušić je izrazio svoje negodovanje jer na sastanku nisu bili uredno pozvani Salko Bukvarević federalni ministar Branitelja i Esad Bašagić Predsjednik odbora za branitelje Parlamenta FBiH, a koji su jako bitni za današnji sastanak.

Nakon razmatranja Vlade Marušića za riječ su se javljali i drugi članovi savjeta Branitelja koji su davali sugestije na predloženo,dok je Drago Grbavac Predsjednik Udruge Zaboravljeni Branitelji/Borci BiH tražio rezolutno određivanje kratkog roka za glasovanje i usvajanje rezolucije branitelja jer je vrijeme do 12,00 sati brzo istjecalo a pred javnost se trebalo izići s priopćenjem, s čim se složio i Esudin Džafić član Savjeta Branitelja i predstavnik TK, koji je napomenuo kako njegovi branitelji u TK neće odustati dok ne dobiju priopćenje kako je Rezolucija Branitelja usvojena.

Za riječ su se javljali i predstavnici Parlamenta FBiH od kojih izdvajam Safeta Bešu (SDA)dopredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji su imali svaki ponaosob svoje viđenje aktualne problematike vezane za Rezoluciju Branitelja dok neki uopće nisu bili upućeni u aktualno stanje na terenu kao niti u Rezoluciju Branitelja te su predlagali da se Savjet Branitelja aktivno uključi u radnu skupinu Salke Bukvarevića koji je sa svojom radnom skupinom pripremio 2/dva prednacrta Zakona o demobiliziranim Braniteljima,što su predstavnici savjeta Branitelja rezolutno odbili iz razloga što je Savjet Branitelja dana 03.06.2016 godine u Srebreniku donio odluku kojom odbija dati svoja 2/dva predstavnika u radnu skupinu za izradu ta dva ponuđena prijedloga zakona jer isti ne sublimiraju,odnosno ne zadovoljavaju potrebe ove skupine demobiliziranih branitelja u FBiH bez ikakvih prava po osnovu učešća u Domovinskom ratu u BiH.

Nešto prije 12,00 sati savjet Branitelja je zatražio kratku pauzu radi konzultacija što će javiti svojim braniteljima koji su na punktovima čekali priopćenje sa sastanka. Neki su javili svojim braniteljima da još čekaju neko vrijeme dok je nekim javljeno da rade po svom nahođenju do konačne odluke Savjeta Branitelja ispred Parlamenta FBiH.

Nakon što se nastavio sastanak Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić je pročitao zaključke sa sastanka a oni su slijedeći:

1. Rezolucija Branitelja se smatra zakonitim i Poslovničkmi aktom koji u sebi sadrži zahtjeve demobiliziranih Branitelja koji nisu ostvarili nikakva prava po osnovu učešća u ratu.

2. Rezolucija Branitelja će biti uvrštena kao 1.točka dnevnog reda idućeg zasjedanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine,

3. Dogovorena je potreba sistematiziranja Zaključaka Doma Naroda FBiH od 20.06.2014 godine koji vode ka rješavanju pitanja demobiliziranih branitelja.

4. Za implementaciju i realizaciju Rezolucije Branitelja formirati će se radna skupina koju će činiti 3/tri predstavnika Savjeta Branitelja FBiH, 3/tri predstavnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, 3/tri predstavnika Doma naroda Parlamenta FBiH, i 4/četiri predstavnika federalnih ministarstva (1 ispred federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, 1 ispred Federalnog ministarstva financija, 1 ispred federalnog ministarstva rada i socijalne politike i 1 ispred federalnog ministarstva pravde).

5. Savjet branitelja će se aktivno uključiti u izradu zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja.

Nakon što su pročitani zaključci Savjet Branitelja se nije mogao složiti s drugom točkom u kojoj je navedeno “na idućoj sjednici“ Zastupničkog doma i tražio je rezolutno kraći rok ali predstavnici Parlamenta nisu mogli dati jasan precizan rok i Savjet Branitelja je opet zatražio pauzu kako bi se usuglasili oko druge točke.

Nakon konzultacija Savjet Branitelja je ovlastio Vladu Marušića da od predstavnika Parlamenta zatraži hitno zajedanje izvanredne sjednice koja mora biti održana najkasnije u roku od 48 sati, i na kojoj će sjednici biti aktivno uključeni predstavnici Savjeta Branitelja.

Predstavnici Parlamenta FBiH se nisu mogli složiti s tim uvjetom Savjeta Branitelja i sastanak je završio, nakon čega su predstavnici savjeta Branitelja kao i Parlamenta FBiH izišli pred medije i to im priopćili.

“Pri povratku kućama saznali smo kako se događaju nemile scene u Travniku gdje su pripadnici specijalne policije Srednje Bosanske županije primijenili silu prema demobiliziranim braniteljima na blokadama i gdje je bilo ozlijeđenih, zbog čega će demobilizirani Branitelji okupljeni oko Savjeta Branitelja poduzeti protumjere prema MUP-a Srednje Bosanske županije i tražiti smjenu Ministra SBK, kaznenu i materijalnu odgovornost odgovornih osoba MUP-a SBK, što smo već i učinili” – kazao je za portal SirokiBrijeg.info, Vlado Marušić.

Prijetila je eskalacija sukoba i na drugim graničnim prijelazima i kako nam Marušić nadalje prepričavaj ovaj “turbulentan dan”, odmah su pojurili prema braniteljima koji su se nalazili na GP u Posušju i Ljubuškom kako bi im se priključili u prosvjedima i ne dozvolili da netko slučajno podigne ruku na njih.

“Prije samog dolaska na granične prijelaze dobili smo obavijest od članova savjeta branitelja iz Bosne kako su odblokirane prometnice i granični prijelazi u TK, SBŽ ,ZDŽ i US županiji jer je telefonski postignut dogovor kako će iduća sjednica Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH biti održana od 1. do 6.9.2016 godine i gdje će Rezolucija Branitelja biti usvojena a radna skupina Savjeta Branitelja, Parlamenta FBiH i Federalnih ministarstava može odmah početi s radom uz obvezu svih ovih navedenih dostavljanje imena članova radne skupine u roku od 2/dva dana” – kazao je Marušić.

Konačno su odblokirani i granični prijelazi u ŽZH ali uz velike napore rukovodstva udruge Zaboravljeni Branitelji ŽZH.

Naime, jučer je Vlado Marušić obavio telefonski razgovor s predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinom Mušićem kako bi se usuglasili oko formiranja radne skupine koja će raditi na implementaciji i realizaciji Rezolucije Branitelja koja kao gotov čin treba biti pripremljena do početka rujna 2016 godine i koja ć kao takva biti razmatrana i usvojena na idućem zasjedanju Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH.

Iskreno se nadamo što bržem pozitivnom ishodu svega ovoga što se dešava zadnjih godina i ispravljanja nepravde prema istinskim braniteljima, jer u protivnom teško će se više moći kontrolirati situacija, a političarima i pojedincima iz HVO-a i Armije BiH koji su upetljani u ovaj teški kriminal ni dragi Bog pomoći neće da se izvuku iz ove “kaše” što su ju stvorili svojom pohlepom i uništavanjem i razjedinjavanjem svoga naroda i svojih suboraca.

SirokiBrijeg.info