Home slajd ZA OVO SU KRIVI ILI BOSANCI ILI SRBI: Uprava HDZ-ova, ministri HDZ-ovi, a višemilijunske dubioze

ZA OVO SU KRIVI ILI BOSANCI ILI SRBI: Uprava HDZ-ova, ministri HDZ-ovi, a višemilijunske dubioze

0
ZA OVO SU KRIVI ILI BOSANCI ILI SRBI: Uprava HDZ-ova, ministri HDZ-ovi, a višemilijunske dubioze

Nije posve jasno kako se vodeća zdravstvena institucija u Hercegovini, koju je uvelike godinama pomagala i Vlada RH našla u tolikoj dubiozi, posebno ako se zna da je ravnatelj bolnice Ante Kvesić iznimno blizak HDZ-u BiH, a gotovo svi ministri zdravstva u hrvatskim županijama, pa i ravnatelji županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja dolaze iz te stranke, baš kao i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, piše Dnevni list.

Sukladno revizorskim izvješćima dug Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru veći je od 100 milijuna maraka, od čega je više od 46 milijuna maraka za poreze i doprinose. Svake godine gubitci se uvećavaju, a na mjesečnoj razini gubitak je oko milijun maraka. Revizori su izrazili i ozbiljnu zabrinutost za budućnost bolnice.

Ravnatelj Kvesić u njemu sklonim medijima u više navrata je istaknuo da je temeljni problem što bolnica ne može naplatiti usluge koje napravi, te zbog toga umjesto višemilijunskih pluseva bilježi višemilijunske minuse.

O prekomjernom broju zaposlenih nije govorio, dodavši da nemaju višak zaposlenih „nego su se samo širili“.

Direktor mostarske bolnice ne vidi ništa sporno u nalazu revizije. U medijskim istupima nakon revizorskog izvješća kaže da je već odavno poznato da je dug bolnice 110 milijuna KM, a što je on prvi i obznanio.

„Mi svake godine možemo unaprijed napisati rast duga od 15 milijuna KM jer osnivači još nisu postali vlasnici bolnice, ne rade ono što bi trebali raditi. Mi i dalje imamo financiranje po paušalu i revizija nas na to jako upozorava. Ja sam bolničku marku pretvorio u 75 feninga i nisam imao drugoga izbora. Ne pregovaram sa zavodima zdravstvenoga osiguranja, nego dobijem ugovor u stilu ‘uzmi ili ostavi’, rekao je Kvesić.

Međutim, nije posve jasno kako se vodeća zdravstvena institucija u Hercegovini, koju je uvelike godinama pomagala i Vlada RH našla u tolikoj dubiozi, posebno ako se zna da je ravnatelj bolnice Ante Kvesić iznimno blizak HDZ-u BiH, a gotovo svi ministri zdravstva u hrvatskim županijama, pa i ravnatelji županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja dolaze iz te stranke, baš kao i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Mandić je čak radio na Odjelu ginekologije Kliničke bolnice Mostar od 1993. do 2005. godine, a godine 2011. imenovan je pomoćnikom ravnatelja za kirurške djelatnosti u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Koliko je blizak ravnatelju Kvesiću govori i činjenica da se prošle godine uopće nije oglasio po pitanju umiranja beba na Pedijatriji, te je šuteći zaštitio postojeću upravu od odgovornosti za skrivanje infekcije. Kada su u pitanju financijske dubioze bolnice, Kvesić je kazao da ga tu najbolje razumije Dragan Čović: ”U stalnoj sam komunikaciji s Draganom Čovićem koji je jedan od rijetkih koji razumije problem zdravstva te nam pokušava pomoći”.

Međutim, ako je uistinu tome tako, postavlja se pitanje zašto je dopušteno da se bolnički dug popne na vrtoglavi iznos, ako su upravo godinama na pravim linijama i funkcijama HDZ-ovi kadrovi, a u bolnici toj stranci sklona uprava.

I je li pravo vrijeme da se sustavno pomogne bolnici uistinu 2017. godina. Kvesić poručuje da će dogodine biti u pitanju i plaće, ako se na mjesečnoj razini ne iznađe dodatnih 1.7 milijuna maraka. Andrej Plenković je u Mostaru poručio da će mostarsku bolnicu uvrstiti u proračun RH.

Stiže i kredit za izgradnju zgrade Pedijatrije, smještene u oronulom objektu preko puta nove zgrade. Međutim, minusi se gomilaju, a pacijenti trpe. Odlazak u bolnicu izgleda kao preseljenje, moraš tamo ponijeti sve. Koliko će se još podržavati i održavati ovakvo stanje u bolnici ostaje vidjeti.

Dnevni list