KRIMINALA BRAĆO MILA: “Ladica Vesne Ćavar” – (2. dio) “Slučaj Zoran Galić”

ŠIROKI BRIJEG – Unatrag nekoliko godina protiv Zorana Galića, bivšeg ravnatelja policije ZHŽ, podnijete se desetine kaznenih prijava županijskom tužiteljstvu. Podnosile su ih osobe, koje su imale uvid u njegov nezakonit rad, ali nikada, baš nikada, Galić nije bio optužen, točnije on je ispao nevin i nedodirljiv.

Kaznene prijave su imale dvije temeljne mane, a to je da su dospjele u Tužiteljstvo ZHŽ i na ruke Vesne Ćavar, kod koje je Galić uvijek bio čist, kao suza iz vatrenog hrvatskog domoljubnog oka i nevin kao malodobno dijete, kojeg se ne smije dirati. Sve to potvrđuje dokumentacija. Druga slabost ovih prijava je ta što su bile anonimne, pa tužiteljstvo u mnogim slučajevima nije ni provodilo istragu ili je ona bila nakaradna, piše Ljubuski.info.

Glavna tužiteljica Vesna Ćavar zna da su ove rečenice točne i nije ih potrebno dokumentirati. Tako su nalozi o neprovođenju istraga ili konačne odluke bile vješane po oglasnim pločama i onaj anonimac, koji se trudio biti dobar, nikada nije dobio povratnu informaciju da bi uputio žalbu na konačnu odluku ili tražio istragu od strane Federalnog tužiteljstva. Ali uz to niti Galić se nije predavao.

Zoran Galic 09032016

Sam sebi upisivao izvanredne sate

Tako je 2013. godine Županijsko tužiteljstvo zaprimilo prijavu protiv Zorana Galića kojom se tereti da je počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 383. st. 2. ZKP-a. Prijava ga tereti da je pod osnovanom sumnjom tijekom 2010.,2011. i 2012 godine protupravno sebi upisivao izvanredne sate čime je navodno stekao protupravnu imovinsku korist, višu od 20.000 KM za tri godine. U prijavi je stajalo da izvanredne sate imaju djelatnici, koji rade u operativi i na terenu i policijski službenici, a nikako ne može ravnatelj policije. Glavna tužiteljica stigla je odmah nakon prijave u MUP da obavijesti svog prijatelja Zorana Galića o prijavi, kažu u policiji. Nakon toga je ističu sve “posušeno” i predmet čami i čuči u ladici Vesne Ćavar. Ako je ovaj predmet vrijednosno mali, dokumenti pokazuju da se posušuju i puno veća kaznena djela i ne provode istrage u najtežim kaznenim djelima.

Ta famozna spec kasa – Galić sam sebe nagrađivao

Sredinom 2014.godine Županijskom tužiteljstvu podnijeta je kaznena prijava protiv Zorana Galića kojom se sumnjiči da je prisvojio gotovo 100.000 KM iz spec kase tijekom 2010., 2011. i 2012. godine kad je bio ravnatelj policije. Inače spec kasa je namijenjena kako bi se isplaćivale nagrade za rasvijetljena kaznena djela. Kazano je kako je Zoran Galić sačinjavao službene zabilješke u koje je unosio neistinit sadržaj, te je navodno lažno prijavljivao da su na temelju njegovih informacija rasvijetljena kaznena djela, te da mu se isplate nagrade.

Baš bi bilo zanimljivo saznati kako ravnatelj policije ili policijski službenik postaju informatori. Ali još bi bilo zanimljivije čuti što neki izvan zakona govore o Galiću ili Madunoviću ili nekoj drugoj policijskoj mangi. Inspektori u Ljubuškom kažu da je i to poznato.

Prijavljeni su i njegovi tadašnji najbliži suradnici Milenko Madunović i Miroslav Galić uz navodnu sumnju da su pomagali Galiću. Opet izvor iz policije kaže da Vesna Ćavar nikada nije pokrenula istražne radnje, te predmet, kao i mnoge druge protiv ovih osoba, drži i dalje u ladicama.

Kakvo je sada stanje u spec kasi od kada je otišao Galić? Valjda puno bolje, logično bi bilo, ili možda nije?

Ljubuski.info