Oko pravomoćno osuđenog Miroslava Galića ovih se mjeseci lome koplja pravne države u ZHŽ oko uloge glavne tužiteljice tužiteljstva ZHŽ Vesne Ćavar, piše portal Ljubuski.net.

Ako su točne informacije o izjavama tužiteljice Ćavar pred predstavnicima pravosudne vlasti, išta koristi dvije metode obrane. Jedna metoda je potpuno nijekanje informacija koje su do sada objavljene u javnosti oko skrivanja kriminala Miroslava Galića i suradnika, druga je snažno lobiranje u ostalim tužiteljstvom koja trebaju provesti proces protiv nje same, te u instituciji VSTV-a, kojem su trebale godine da napiše nekoliko rečenica obrane, korumpirane ili nesposobne tužiteljice svejedno, kako bi razvodnili slučaj.

Zbog toga je protiv stegovne tužiteljice Aldijane Porčo podignuta kaznena prijava, čime je Vesna Ćavar povukla još jedno ime iz visokih pravosudnih tijela. Svatko bi se složio da se dokumenti, trenutačno u istražnim tijelima, stave pred javnost i otkrije simbioza kriminala između Tužiteljstva ZHŽ i MUP-a ZHŽ.

Pravomoćno osuđeni Miroslav Galić je, osim krivotvorenja velikog broja javnih isprava i milijunske štete učinjene na radnom mjestu u policiji, nezakonito, na temelju krivotvorenih rješenja, samo od 2007. godine ZHŽ koštao više od 500.000 KM. Točan iznos će utvrditi vještaci.

Tužitelj Josip Aničić je tražio dopuštenje za pisanje opovrgnuća od strane glavne tužiteljice Ćavar, ali ista je to odmah odbila uzdajući se valjda u zaštitu pred javnosti od strane kolega i tužitelja VSTV-a, a posebno političke strukture pred kojima je nastojala minimizirati ovaj kriminal.

Dokumenti putem kojih je Miroslav Galić, od 2007. godine, ostao u policijskoj službi, krivotvoreni su ili nezakoniti. Upitna je uloga pojednica u njihovoj izradi, a posebno, nije potrebno dva puta pogađati, pravnika Željka Jukića iz Posušja, te šefova kadrovske službe. U ovom kontekstu ponovno se pojavljuje i ime pravnice Ingrid Miloš. Ove dvije osobe Tužiteljstvo ZHŽ je optužilo za kazneno djelo krivotvorenja dokumenata oko izbora za medijatora državne službe i u tijeku je suđenje na Općinskom sudu u Ljubuškom.

Za javnost su ovi slučajevi vrlo intrigantni, pa je objava cjelovite dokumentacije, koja se nalazi u Federalnoj upravi policije i drugim pravosudnim tijelima, i koju tužiteljica Ćavar pokušava ignorirati, od velikog interesa za javnost i poštivanje pravne države.

Ovaj kriminal nikada ne može zastarjeti, jer se samim radom Miroslava Galića nastavlja do konačnog okončanja pred pravosudnim tijelima.

Ljubuski.net