Kravica uređenija i time još privlačnija

LJUBUŠKI – Na Kravici ništa nije isto kao prije. S pravom se može reći – sve se promijenilo, piše Večernji list BiH.

Mislimo na to kako je taj ljubuški i hercegovački bogomdani dragulj izgledao prije pet-šest godina, koliko je bilo posjetitelja, kako se u njega dolazilo i ulazilo, kakva su bila pravila, tko se o njemu brinuo… Federalno ministarstvo okoliša i turizma uložilo je nekoliko stotina tisuća maraka i u suradnji s Općinom Ljubuški radilo se na uređenju kompleksa Kravice: izgrađeno je veliko parkiralište za osobne automobile i autobuse, do parkirališta od kamena napravljen je vidikovac s kojeg se pruža krasan pogled prema vodopadu i Trebižatu, postavljena je rampa, izgrađena kamena šetnica, popločan dio pristupne ceste, uspostavljen sanitarni čvor, obnovljene tri stare mlinice… Međutim, ima još puno toga za napraviti da bi se došlo do cjelovitog uređenja koje je planirano prostornim planom općine Ljubuški za razdoblje 2015. – 2025. godine, u kojem su predviđene četiri zaštitne zone.

No, osim tog važnog dijela koji podrazumijeva trajnu zaštitu bez koje bi se Kravica s vremenom devastirala i postupno znatno urušila i uništila, važan korak napravljen je u dijelu upravljanja. Kravica je povjerena na upravljanje JP Parkovi Ljubuški, koji se o njoj brine preko svoje posebne Poslovne jedinice Kravica. Time su uspostavljeni red i pravila ponašanja, a lokalna društvena zajednica ima itekako značajnu korist. U ljetnoj sezoni 2013. godine počela je primjena općinske odluke o naplati, organizaciji i načinu naplate parkiranja, ulaska posjetitelja i korištenja sanitarnih čvorova na turističkoj zoni “objekta izvanredne prirodne rijetkosti” Kravica, koju provode djelatnici novoosnovanog JP Parkovi d.o.o. Ljubuški.

Prema izvješću o radu za 2015. godinu JP Parkovi, na temelju izdanih ulaznica vodopad Kravicu je u prošloj godini posjetilo 127.165 turista. Od ulaznica za posjetitelje i naplate parkiranja automobila, autobusa i drugih vozila naplaćene su 543.623 KM, uz napomenu da je parkiranje naplaćivano samo pola godine. Od toga je prihod 464.635 KM, a 78.988 KM je iznos PDV-a. Tome treba dodati i 3581 KM prihoda od najma etno kuća na vidikovcu. Od ukupnih prihoda JP Parkovi ide 70 posto, a Općini Ljubuški 30 posto. Na temelju toga JP Parkovi je u općinski proračun uplatio 139.390 KM.

Ali vodstvo i djelatnici JP Parkovi nisu samo ubirali novac na Kravici nego i ulagali. U prošloj godini uložena je 84.161 KM: za proširenje parkirališta, ugradnju dviju nadzornih kamera, proširenje i bojanje cjelokupne ograde, postavljanje rukohvata prema vodopadu i betoniranje staze, postavljanje četiriju klupa i više koševa za otpatke, nabava naplatne kućice te postavljanje reklama i promidžbenog materijala. Zbog tih ulaganja došlo je do povećanja ulaznice za posjetitelje s 1 KM na 4 KM. Jedan od razloga je besplatno korištenje sanitarnog čvora, što je prethodnih godina zasebno naplaćivano. Cijene usluga parkiranja su ostale nepromijenjene: za osobna vozila prvi sat 2 KM, a svaki sljedeći 1 KM, za autobuse prvi sat 10 KM, svaki sljedeći 5 KM, kamp-prikolice 4 KM i motocikli 0,50 KM.

Ivan Kaleb / Vecernji.ba