Vijest iz Švedske od prije nekoliko dana, o nepouzdanim kineskim testovima tvrtke BGI Genomics na kotonavirus, zbog kojih je, kako tvrde iz švedske Agencije za javno zdravstvo oko 3.700 Šveđana bilo s lažnim pozitivnim rezultatom, unijela je zabrinutost ali i neku vrstu nade u manji broj zaražnih među bh. građanstvom. Tim više što je u BiH dopremljena i medicinska pomoć iz Kine među kojom su i testovi na korona virus. Međutim, kako tvrde iz Federalnog ministarstva zdravstva, u BiH nisu korišteni navedeni testovi, piše Dnevni.ba.

Koriste se testovi iz Južne Koreje

“Mi smo koristili testove na COVID-19 iz Južne Koreje i oko 150.000 smo proslijedili za kliničke centre u Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Isti su verificirani od svjetske zdravstvene organizacije, a prošli su kroz verifikaciju i u inozemnim laboratorijima”, za Dnevni list je kazao Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz laboratorija KCUS u Sarajevu također su potvrdili da cijelo vrijeme od pojave pandemije koronavirusom analizu rade testovima iz Južne Koreje koji su, kako i oni ističu, certificirani od Svjetske zdravstvene organizacije.

“Uzorci i rezultati slani su i u laboratorij kliničkog centra u Berlinu i rezultati su se pokazali ispravnima. Ali, moguće je da zbog nepravilnog uzimanja uzorka ili se isti ne uzme na vrijeme, da imamo različit rezultat u samo nekoliko dana”, pojašnjavaju iz sarajevskog laboratorija.

Naime, kako je pojašnjeno, potrebno je da uzorak bude uzet blagovremeno, a ne prijevremeno. “Ukoliko se uzorak uzme prerano, a osoba je inficirana, test će biti lažno negativan. Na primjer, ako smo osobi uzeli uzorak treći dan po primjetnim simptomima vrlo moguće je da test pokaže negativni rezultat. Preporuka je najbolje uzeti uzorak šesti dan”, pojašnjavaju.

Međutim, kakav je kvaliteta na tisuće doniranih ili kupljenih testova iz Narodne Republike Kine za BiH, a koji su iskorišteni ili tek čekaju na raspodjelu po kliničkim centrima, veliko je pitanje.

Zbunjujuće je da je upravo Svjetska zdravstvena organizacija certificirala i sporne testove na koje su ozbiljne primjedbe iznijela Švedska.

Mnoge zemlje vratile kineske testove

No, podsjetimo da je i Turska krajem ožujka ustvrdila kako su brzi setovi jednog kineskog proizvođača za testiranje prisustva koronavirusa samo 30 do 35% točni te da su naručili druge modele setova testova od druge kineske tvrtke.

I Španjolska je u ožujku ove godine otkrila da je povukla 9.000 setova za testiranje kineske proizvodnje nakon što su uočili da im je točnost svega 30%. Češki mediji su također izvješćivali da je do 80% od 150.000 prenosivih brzih testova koje je Kina isporučila Češkoj taj mjesec također manjkavo, a slično su pisali i njemački mediji o povratu i nepouzdanosti kineskih testova iz pojednih poduzeća.

I nizozemsko ministarstvo zdravstva izjavilo je kako je moralo vratiti 600 tisuća zaštitnih maski koje su naručili iz Kine, nakon što je utvrđeno da su neispravne. Osim što maskice nisu dobro prianjale na lice, nisu imale ni dovoljno filtera. Ove greške su utvrđene nakon što je dio opreme već podijeljen bolnicama, te su radnici nakon provedene inspekcije maski savjetovani da ih ne koriste.

Međutim, podsjetimo i na pisanje talijanskih medija o ruskoj pomoći Italiji tijekom najveće pandemijske krize u toj zemlji, kada smo svjedočili zakašnjeloj intervenciji i pomoći iz EU-a. Talijanska ‘La Stampa’ pisala je, pozivajući se na izvore iz visokih političkih krugova, kako je 80% Ruske pomoći potpuno neupotrebljivo.

Podsjetimo i na zanimljiv tekst iz svibnja ove godine o predsjedniku Tanzanije Johnu Magufuliju koji je, posumnjavši u vjerodostojnost inozemnih testova na koronavirus, naredio da se umjesto ljudi tajno testiraju životinje i voće te je, nakon što su pokazali pozitivne rezultate, testove proglasio tehnički neispravnima.

Magufuli, čija je vlada na meti kritika međunarodne zajednice jer je tajio podatke o broju zaraženih koronavirusom te je svoje sugrađane pozvao da se protiv Covida-19 bore molitvom, kazao je da su testovi tehnički neispravni jer se pokazalo da su na virus pozitivni papaja, koza i ovca. Naime, na uzorcima su se nalazila imena i godine rođenja stvarnih osoba pa ni laboratorijski tehničari nisu ništa posumnjali.

“Nešto se tu sumnjivo događa. Ranije sam rekao da moramo biti svjesni toga da za ovu zemlju nije dobra sva pomoć koju nam šalju” iz inozemstva, rekao je on.

Dnevni.ba