Koliko su sigurna naša djeca od internetskih opasnosti?

Za roditelje koji imaju djecu koja provode vrijeme na internetu, može biti teško olakšati vlastito mišljenje o navikama pregledavanja djece. Jesu li sigurni? Postoji li nešto zbog čega bismo se trebali brinuti oko praćenja ili pokušaja utjecaja na našu djecu?

Puno je opasnosti na internetu zbog kojih su roditelji u pravu. Kada se djeca povežu na mrežu, može biti nemoguće nadgledati i čuvati njihov identitet skrivenim i zaštićenim. Tu je i problem mobilnih uređaja, a postoji mogućnost da se ovisnosti razvijaju a da roditelji i ne primijete.

Srećom, postoji nekoliko dobrih koraka koje roditelji mogu poduzeti kako bi zaštitili internetsku aktivnost svoje djece. Očito su obrazovanje, budnost i sigurnost važni, a jedno od najboljih rješenja za to smo pronašli je upotreba sigurnog VPN-a.

VPN ili virtualna privatna mreža vlasnička je usluga internetske veze koja vam omogućuje povezivanje putem privatnih poslužitelja s dodatnom anonimnošću i zaštitom. Korištenjem ovih usluga roditelji mogu omogućiti da identitet njihove djece bude zaštićen, a njihovo pregledavanje zaštićeno od zlonamjernih napada.

Dakle, uzmimo trenutak da malo detaljnije pređemo neke od opasnosti internetskih aktivnosti.

Koje su zapravo opasnosti?

Najočitija opasnost s kojom će se vaša djeca suočiti putem interneta je izlaganje neprikladnom sadržaju. Na internetu postoji puno stvari, a puno je neprikladnog sadržaja dostupno svakom korisniku koji ga klikne.

Očito ćete htjeti koristiti neke kontrole koje će ograničiti stvari kojima je dijete izloženo. Postoji dobra količina roditeljskog zaključavanja u glavnim pregledničkim aplikacijama, kao i aplikacija za kontrolu sadržaja treće strane koja roditeljima može dati puno kontrole nad onim što su im djeca izložena.

Još jedna stvar koju treba imati na umu je prijetnja općim zlonamjernim softverom i špijunskim softverom. Djeca obično ne znaju toliko o aktivnostima sigurnog pregledavanja, pa čak i nevino pregledavanje može izložiti vaš uređaj (ili njihov) zlonamjernom softveru koji može ometati funkcionalnost ili čak dopustiti lošim glumcima da vas prate!

Posljednja i najvažnija stvar koja može ugroziti vašu djecu na mreži su grabežljivci koji će pokušati uspostaviti kontakt s djecom kako bi ih iskoristili u različitoj mjeri. Očito, ovo može biti vrlo teška aktivnost za suzbijanje, ali definitivno postoje neki načini na koje možete naučiti svoju djecu kako da budu sigurna.

Što mogu učiniti da ih čuvam?

Ove opasnosti mogu biti velika stvar ako se ostave bez nadzora. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete riješiti pitanje zaštite svoje djece na mreži.

Prvo što ćete htjeti učiniti je educirati svoju djecu o opasnostima mrežnih aktivnosti. Ako budete mogli učinkovito komunicirati o stvarima za koje bi vaša djeca trebala biti svjesna na mreži, bit će mnogo lakše vjerovati njihovoj prosudbi kada koriste Internet.

Educiranje vaše djece o internetu također vam omogućuje da ih pripremite i zaštitite od potencijalnog iskorištavanja. Što više vaša djeca razumiju internet, to će teže koristiti Internet da bi ih iskoristili.

Druga važna stvar koju treba zapamtiti je da vaša djeca neće uvijek slušati ono što govorite i da će biti znatiželjna. Da biste stvarno nadgledali i štitili stvarni sadržaj kojem djeca pristupaju tijekom pregledavanja, važno je upotrijebiti roditeljsku bravu kako bi kontrolirali ono što vaša djeca gledaju.

Sada, u cilju zaštite od nekih tehničkih aspekata sigurnosti interneta i zaštite od zlonamjernog softvera, jedna od najboljih opcija, kao što smo ranije spomenuli, je korištenje VPN-a. Korištenje VPN-a omogućit će vam anonimnost i zaštitu djece od zlonamjernog softvera i špijunskog softvera, kao i krađu identiteta i druge prijetnje.

Koji softver trebam koristiti?

Većina glavnih preglednika dolazi s ugrađenom roditeljskom kontrolom ili postavkama za prilagođene račune. Ovo je vjerojatno najbolji način za izravnu kontrolu nad sadržajem kojem vaše dijete ima pristup, ali važno je pronaći i dobru VPN, radi dodatne sigurnosti.

Najbolji VPN-ovi koriste snažnu enkripciju, imaju razumne cijene, a uključuju i značajke protiv zlonamjernog softvera kako bi se zaštitili vaš identitet i uređaj, čak i kad djeca to pregledavaju.

No najvažniji dio ove slagalice jest informirati svoju djecu (i sebe) o vrstama prijetnji s kojima će se suočiti na mreži. Ne možete se zaštititi od nečega što ne razumijete. Zapamtite da je znanje pola bitke.

Olivia Scott / Dnevno.ba