Koliko su “opasni” za zdravlje kukci i dlaka u hrani ili daska u javnom WC-u?

U mnogima osjećaj zgražanja izazivaju kosa u tanjuru ili odvratna zahodska daska u javnom WC-u, ali prava istina je da uopće nisu opasni za zdravlje čovjeka.

Kosa u hrani

Prvo se šokiramo kad ugledamo tuđu vlas u svojem tanjuru i jelo nam se zgadi. No, stručnjaci za zdravlje kažu kako nema opasnosti od širenja bolesti. Vjerovali ili ne, vlas se sastoji od proteina zvanog keratin i ne prenosi patogene, piše Popular Science. Zdravstveni problem neće izazvati čak i da je kontaminirana.

”Moguće je da bakterija staph, koja uzrokuje proljev, ostane na vlasi, no to je vrlo malo vjerojatno”, objašnjava Maria Colavincenzo dermatologinja s fakulteta Northwestern.

Zahodska daska u javnim WC-ima

Zahodska daska u javnom WC-u? Prvo što pomislimo u ovom slučaju su mnogobrojne boleštine i bakterije. Šanse su vrlo male da pokupimo bakterije poput E. coli. U slučaju da sjednete na zahodsku školjku, dodirivat ćete je kožom, a stručnjaci kažu kako će bakterije teško proći kroz kožu. Potreban im je dodir sa sluznicom da se prenesu, te su stoga šanse za zarazu male. Ako nisu u dodiru s ljudskim organizmom bakterije ne mogu dugo preživjeti.

Veoma je važno dobro oprati ruke i prije i nakon nužde, jer ćete dirati kvaku i ostale predmete. Ako ne operete ruke, bakteriju možete slučajno prenijeti na sluznicu u ustima.

Kukci u hrani

Apetit nam naglo splasne kad ugledamo bubu ili kukca kako pliva u domaćoj juhi. No, stručnjaci navode kako kukci uopće nisu štetni. Ako se i dogodi da ‘konzumiramo’ slučajno jednog to će imati dobar utjecaj na ljuski organizam jer su puni proteina.

SirokiBrijeg.info