Irititativni kontaktni dermatitis (IKD) je upala kože koja nastaje nakon kontakta kože s kožnim iritansima, a najčešće se pojavljuje na koži šaka i podlaktica. U vrijeme pandemije Covida-19 i više nego učestalo smo koristili, a koristimo još uvijek razne dezinficijense kojima iritiramo kožu.

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada RH objavio je preporuke za prevenciju upale kože šaka u uvjetima pojačanog korištenja istih tih dezinficijensa.

Kožni iritans je svaki čimbenik koji u dovoljnoj koncentraciji i korišten kroz dovoljno dugo vrijeme može izazvati iritaciju i oštećenja kože. Pandemija COVID-19 virusa zasigurno je doprinijela povećanoj učestalosti IKD uslijed provedbe osnovnih zaštitnih mjera koje imaju iritativni učinak na kožu šaka, a to su učestalo pranje ruku, korištenje antiseptika i dezinficijensa te često i dugotrajno nošenje gumenih rukavica.

Posebno izloženi riziku razvoja IKD na radnom mjestu (profesionalni IKD) su prvenstveno zdravstveni djelatnici, zatim svi ostali radnici koji u svojem svakodnevnom radu zbog povećanog rizika zaraze COVID-19 imaju obavezu stalne upotrebe mjera prevencije (npr. policija, vatrogasci, radnici u trgovini, prijevozu, uslužnim djelatnostima).

Najčešći uzroci iritativnog kontaktnog dermatitisa (IKD) su:

dugotrajni kontakt kože s vodom, odnosno „rad u mokrom“, što označava pranje ruku više od 20 puta na dan ili više od 2 sata rada s vodom na dan

-kemijski kožni iritansi koji se pojačano upotrebljavanju uslijed prevencije COVID-19 infekcije (različiti antiseptici, dezinficijensi, sapuni i detergenti)

-nošenje zaštitnih gumenih rukavica više od 2 sata kontinuirano tijekom radne smjene

-Površinski hidrolipidni sloj kože ima pH vrijednost između 4,5 i 5,5, što je blago kiselo. Kemijski kožni iritansi i voda uglavnom imaju lužnato djelovanje na kožu te posljedično narušavaju kiseli zaštitni sloj kože što dovodi do iritacije kože i potencijalnog prodora mikroorganizama u kožu.

IKD nastaje pri nošenju rukavica zbog:

-znojenja kože ispod rukavica kod dugotrajnog nošenja

-zbog ulaska kemikalije kroz rukavicu (zbog oštećenja rukavice, prodora kemikalije kroz rukavicu uslijed predugog nošenja te prodora kemikalije kroz gornji otvor rukavice zbog nepravilne upotrebe ili neodgovarajuće veličine rukavice)

Prevencija i ublažavanje IKD uključuje:

-prilikom pranja ruku korištenje mlake, a ne vruće vode

-temeljito sušenje kože ruku nakon pranja (najbolje tapkanjem jednokratnim papirnatim ručnicima)

-redovito korištenje neutralne kreme bez boje i mirisa (idealan pH kreme je 5,5 ili 5)

-kremu za ruke dobro utrljati u kožu pravilnim pokretima (Slika 2)

-obratiti pažnju na simbole i oznake upozorenja na etiketama i deklaracijama proizvoda (tzv. piktogrami) koji označavaju moguć iritativni učinak sredstva na kožu (Slika 3)

-u težim slučajevima IKD, losion ili krema za njegu kože može se obilno primijeniti na rukama i prekriti pamučnim rukavicama te ostaviti preko noći u svrhu zacjeljivanja kože

Preporuke za prevenciju IKD prilikom uporabe zaštitnih rukavica:

-strogo se pridržavati uputa za upotrebu proizvođača rukavica

-informirati se o kemijskom sastavu i otpornosti materijala od kojeg su rukavice načinjene

-ruke trebaju biti čiste i suhe prije stavljanja rukavica

-staviti pamučne rukavice ispod jednokratnih rukavica da upiju znoj

-prije navlačenja rukavica ruke namazati kremom (što smanjuje znojenje kože ispod rukavica, smanjuje odmašćivanje i osigurava hidrataciju površinskog dijela kože)

-oprati ruke vodom nakon korištenja rukavica te ih temeljito osušiti i staviti neutralnu kremu

-idealno je koristiti nitrilne rukavice koje pružaju najveću razinu zaštite kože ruku

-Kod najtežih slučajeva IKD koji se pogoršava te se nikakvim mjerama ne može ublažiti, svakako potražiti liječnički savjet.

SirokiBrijeg.info