Koji su najveći mitovi vezani uz punjenje baterija pametnih telefona?

Baterije koje se ugrađuju u smartfone u posljednjih su nekoliko godina osjetno napredovale. No, i dalje korisnici ne znaju kako ih pravilno puniti, kada ih puniti, kojim punjačem… u nastavku otkrivamo neke mitove…

Nekada su stvari bile drugačije. Postojala su neka drugačija pravila kako puniti i prazniti baterije u smartfonima. No, korisnici zaboravljaju kako su prijašnje baterije bile skroz drugačije, a da ne govorimo o tehnologiji baterijama koje tek dolaze i koje će opet biti drugačije, piše portal Racunalo.com.

Isto tako, i vi nas vašim upitima povremeno podsjetite kako niste sigurni što, kada i kako napraviti. Hoćete li nepravilno puniti bateriju? Može li se prepuniti? Pokvariti? Kako puniti da bi trajala duže? Puno pitanja… ali slijedi puno odgovora…

U nastavku donosimo Top 5 najvećih zabluda za koje korisnici misle da su pravilo, a u stvari su u velikoj zabludi. Možda žive u prošlosti u vrijeme nekih drugih mitova… 🙂

MIT broj 1 ako ostavite smartfon puniti preko noći oštetit ćete bateriju

Sigurno vas je netko od prijatelja savjetovao: “Nemoj puniti bateriju preko noći, oštetit ćeš i pregrijati bateriju”. Istina je upravo suprotna – smartfoni su danas dovoljno inteligentni (naglasak na “dovoljno”) i znaju prepoznati kada je baterija napunjena do kraja, tako da automatski isključuju punjenje..

Ili još bolje, današnji smartfoni i načini punjenja su toliko inteligentni da maksimalnom brzinom bateriju pune do negdje 80% kapaciteta, a do 100% punjenje će se usporiti.

MIT broj 2 bateriju treba puniti samo kada je potpuno prazna

Netočno. Litij-ionske (također i litij-polimerske) baterije koje se nalaze u novim smartfonima, tabletima i drugim uređajima ne pate od takozvanog “memorijskog efekta” od kojeg pate nikal-kadmijske (NiCd) ili nikal-metal-hibridne (NiMH) baterija. Memorijski efekt nastaje kod tih baterija kada ih dopunjavate (kada nisu potpuno prazne) – ako ste bateriju počeli puniti na 50%, kada se slijedeći puta baterija isprazni do 50% reagirat će kao da je ispražnjena do kraja.

To je slikovito rečeno, a stvari je još zanimljivija jer postoje brojne debate oko toga je li memorijski efekt zaista postoji. Kako god bilo, to nema veze s litij-ionskim baterijama u smartfonima. Dakle, možete ih dopunjavati kada i kako hoćete.

MIT broj 3 punjenjem smartfona baterija se s vremenom kvari

Hm, točno, ali djelomično. Činjenica je kako litij-ionske baterije s vremenom gube svoju snagu. U Appleu objašnjavaju kako jedan ciklus punjenja nema veze koliko puta punite bateriju u smartfonu, nego koliko je puta ispražnjena 100%. Primjerice, ako bateriju dva dana punite na 50% energije, to se računa kao jedno punjenje.

No, činjenica je kako s vremenom kapacitet baterije opada, no daleko sporije nego što to vi mislite.

MIT broj 4Nije dobro koristiti smartfon dok je na punjaču

Opet netočno. Velik broj ljudi misli ako telefonirate na smartfonu koji je spojen na punjač može doći do kratkog spoja, ili će vas pak udariti struja. U praksi nije tako. U stvari, to se može dogoditi ako koristite smartfon dok ste u kadi, ili ako je punjač neispravan ili neka “jeftinjoza”.

Ako npr. sjedite za radnim stolom i zazvoni vam smartfon spojen na punjaču, slobodno komunicirajte, šaljite poruke, što god. Ništa se neće dogoditi niti pokvariti. Ono što je isto činjenica je kako će se baterija brže napuniti dok ga ne koristite, tako da je lagani savjet ne koristiti smartfon dok se puni. Ali ako se baš morate javiti, poslati poruku, tipkati na društvenim mrežama ili surfati Internetom, nemate brige 🙂

MIT broj 5neoriginalni punjači će pokvariti/uništiti bateriju

Smiješno. Upravo postoje proizvođači koji se proizvode vrhunske punjače, a koji su u velikoj većini slučajeva bolji od originalnih. Jedan takav primjer je Arctic Smart Charger 8000 koji smo također testrali i koji je vrhunski brzi punjač za više uređaja istovremeno.

Ipak, ovo može biti istina ako ste kupili neki jeftini “no name” punjač na eBayu ili tko zna gdje, a koji je sumnjivog porijekla. Tada se svašta može dogoditi. Takav punjač može oštetiti bateriju u smartfonu, ili pak zapaliti uređaj.

Ako nabavite neki od poznatijih punjača, stvari se samo mogu popraviti 🙂

bTERIJE10042016

Evo, nadamo se da smo vam barem malo odagnali neke nedoumice i da su vam stvari ipak nešto jasnije. Podvucimo crtu i podsjetimo se još jednom onog najvažnijeg:

MIT – ako je punjač spojen i nakon 100% napunjenosti, baterija se kvari
ISTINA – smartfon će prepoznati kada je baterija 100% napunjena i automatski će prekinuti punjenje

MIT – bateriju treba puniti samo kada je potpuno prazna
ISTINA – nove litij-ionske (litij-polimerske) baterije je ne pate od “memorijskog efekta”, punite ih kad i koliko želite

MIT – češće punjenje skraćuje vijek trajanja baterije
ISTINA – baterija s vremenom ionako gubi kapacitet, ali daleko sporije nego što korisnici misle

MIT – prilikom punjenja ne smije se koristiti smartfon
ISTINA – baterija će se samo sporije puniti ako koristite smartfon prilikom punjenja, ništa više 🙂

MIT – punjači drugih proizvođača (third party) će uništiti bateriju
ISTINA – ako se radi o kvalitetnim (certificiranim) punjačima, slobodno ih koristite jer su uglavnom i bolji; no-name punjači mogu oštetiti bateriju

Racunalo.com