Koje mirovine se povećavaju za 10, a koje za 5 posto, šta će biti sa najnižim?

Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju trebao bi biti usvojen narednog mjeseca u Parlamentu FBiH, kazao je Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza umirovljenika FBiH, piše agencija Patria.

On je jučer zajedno sa Mehmedalijom Rapom, predsjednikom Saveza udruženja umirovljenika FBiH razgovarao sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom te su usaglašavali tekst u skladu sa zahtjevima penzionera.

Omerefendić je kazao nakon sastanka u Vladi FBiH da se očekuje da se zakon nađe na dnevnom redu prve naredne sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH.

– Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastaviti raditi sa Parlamentom kako bi zakon prošao jer i ovo što je dosad urađeno ide u prilog dogovoru i suglasnosti da zakon bude prihvaćen. Ako zakon bude prihvaćen ovako kako smo se dogovorili sa Vladom svi zahtjevi umirovljenika bit će prihvaćeni.

Predviđeno je da mirovine ostvarene do 1998. godine budu povećane za 10 posto, a one ostvarene do 2008. godine pet posto.

Također bi trebalo da se mirovine svake godine usklađuju, a predviđeno je i izvanredno godišnje usklađivanje mirovina.

– Vlada je u zakonu predvidjela posebnu klauzulu da uredbom može najniže mirovina povećavati u iznosu koji bude materijalno potkovan – kazao je Omerefendić.

Zakonom se ponovo uvodi pravo na banjsko liječenje, rehabilitaciju, te druge zdravstvene usluge.

Ono što je istaknuto jučer tokom prosvjeda, ali i sastanka u Vladi je ukoliko zakon ne bude usvojen narednog mjeseca 1. siječnja 2018. godine slijede masovni prosvjedi umirovljenika.

Jučer je u Sarajevu bilo oko 10.000 umirovljenika koji su došli iz svih dijelova FBiH. Poručili su da samo žele ono što su zaradili tokom radnog vijeka, kako bi mogli živjeti životom dostojna čovjeka.

Prema službenik podacima, u FBiH se za prošli mjesec isplatilo 410.900 mirovina. Najniža mirovina je 326 KM, zajamčena 434 KM, a najviša isplaćena je 2.174 KM.

Nap.ba