Ako redovito pijete dodatke prehrani, treba imati na umu da njihov učinak nije isti u svako doba dana. Mnogi ih ponekad zaborave popiti kroz dan pa za njima posežu navečer, ali ako želite iskoristiti sve njihove dobrobiti, trebali biste obratiti vrijeme na to kada uzeti svoju dnevnu dozu vitamina, minerala ili probiotika.

Što piti ujutro, a što navečer, odgovorila je naturopatkinja i nutricionistica Belinda Kirkpatrick za portal Body+Soul.

Ujutro

B vitamini

“Osam je vrsta B vitamina i svi pomažu podići energiju, poboljšavaju zdravlje mozga i raspoloženje, umanjuju nuspojave PMS-a i pomažu u gradnji snažne kose i noktiju”, kaže Kirkpatrick te upozorava da je važno uzimati ih ujutro jer podižu razinu energije i raspoloženje što bi vam moglo poremetiti odlazak u krevet.

Multivitamini

Multivitamini sadrže mješavinu esencijalnih vitamina i minerala, a među njima su često B vitamini. Zato je najbolje uzimati ih ujutro.

Probiotici

“Probiotici su važni za zdrav rad probavnog sustava jer hrane zdrave bakterije, a učinkoviti su i za probavne smetnje, raspoloženje, imunitet i još puno toga”, pojašnjava Kirkpatrick.
Savjetuje da ih uzimate u jutarnjem terminu kako bi se što bolje apsorbirali.

Navečer

Magnezij

“Magnezij se često preporučuje osobama koje imaju problema sa spavanjem, energijom, glavoboljama, grčevima u mišićima, usporenu probavu, želju za slatkim, tjeskobom i PMS-om”, tvrdi naturopatkinja te dodaje da magnezij konzumirate navečer zbog njegovog blagotvornog i umirujućeg učinka.

Vitamin D

Najbolji način da nahranite tijelo vitaminom D je da redovito boravite na suncu, ali to može biti teško zimi pa mnogi uzimaju ovaj dodatak prehrani.

“Najčešće je to vitamin D3, a on se najbolje apsorbira navečer”, ističe Kirkpatrick.

Ako niste sigurni kada uzeti dodatak prehrani, uvijek se možete konzultirati s farmaceutom ili liječnikom.

Index.hr