Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Knešpolje će dobiti vodu u roku tri godine, priključak 1.500 KM, a nakon toga 3.000 KM. Kanalizacija samo za industrijsku zonu!

Knešpolje će dobiti vodu u roku tri godine, priključak 1.500 KM, a nakon toga 3.000 KM. Kanalizacija samo za industrijsku zonu!

0
Knešpolje će dobiti vodu u roku tri godine, priključak 1.500 KM, a nakon toga 3.000 KM. Kanalizacija samo za industrijsku zonu!
FOTO: Mili Marušić

Mještani Knešpolja s područja Širokog Brijega desetljećima su konzumirali vodu za piće, a koja za to nije!

Nadležne institucije i vodstvo grada/općine svo su to vrijeme znali da je to tako, ali šutjeli su, nisu im htjeli izravno ili neizravno kazati kako je voda zagađena i kako nije prikladna na konzumaciju jer su znali kako će s tim potezom morati ići u trošak što oni ne vole, a kako bi im opskrbili pitku vodu.

Nije se smjela izgubiti vlast na tom području i birači. Iz godine u godinu, od izbora do izbora, obećavali vodovodnu mrežu, ali su lagali svo to vrijeme, ljudi su nasjedali na njihove laži i obmane. U jednom trenutku novac je bio spreman za izgradnju vodovodne mreže, ali ne nestao! Do dana današnjeg nitko nije odgovorio na to pitanje, pa neka se mještani sada zapitaju. Gdje je nestalo 760.000 KM i kako su greške ove naše vladajuće strukture plaćanje novcem koji je bio namijenjen njima?

U međuvremenu, iznad njihova sela nikla je Industrijska zona gdje se vlast ponovno dobro okoristila, a dozvole su davane šakom i kapom lokalnim tajkunčićima za izgradnju objekata koji nisu imali osnovne uporabne dozvole za otvaranje pogana kao što mnoge ni danas nemaju. Mještani su ponovno izigrani ali i trovanje Izvora iz kojeg se opskrbljuju vodom za piće postaje još više zagađenije, a “gacki oci” i dalje šute, sve donedavno kada su se mještani digli na noge nakon šokantnih otkrića i javnosti prezentiranih dokaza analize vode koju je provela Eko Udruga “Crnašnica”, a koju oni konzumiraju i gdje se kreće za ozbiljnijim shvaćanjem od strane mještana kako je situacija više nego ozbiljna, a “gradski oci” i dalje šute. Trebalo je mjesec dana se prvi sastanak održi, zatim i drugi i ponovno pusta obećanja, ali tek nakon izbijanja cjelokupne afere i svjesnosti samih mještana stvari se počinju micati s “mrtve točke”.

Što je zanimljivo, i kada je sve otišlo medijski na razinu cijele države, gradska inspekcija je pokušala lažirati nalaze vode, ali zbog i ovako uljuljanog povjerenje prema njima i njihovom dosadašnjem radu i općenito povjerenja mještana u nadležne institucije u javnost nisu pustili tu analizu koja je došla u posjed portala SirokiBrijeg.info i koju smo javno objavili, a što možete pročitati na ispod ponuđenoj (link) stranici, kao sve dosadašnje priče o ovoj temi:

19.rujan 2019. – Gradonačelnik Miro Kraljević potpisuje ugovor za izgradnju primarnog cjevovoda za vodovod u Knešpolju – Odjednom se našli novci za vodovod…

25.rujan 2019.- Gradonačelnik Kraljević na 29. sjednici Gradskog vijeća povlači s dnevnog reda proširenje industrijske zone Knešpolje – Mještani se smiruju sa zaustavljanjem proširenja industrijske zone i dolazi do shvaćanja kako je netko ozbiljno napravio velike propuste, a mještani trpe njihove posljedice.

29.rujna 2019. – U prostorijama Osnovne škole u Knešpolju održan je Zbor građana Mjesne zajednice “Knešpolje” – Po prvi puta nisu se brojala “krvna zrnca”, nije se brojalo tko je u kojoj stranci, nije se štedio riječi i otvorene komunikacije, sloboda demokracija je bila jasno vidljiva kroz svaku sekundu održavanja sastanka. Svi su mogli sudjelovati u raspravi, jer se radilo o njihovim životima, njihovoj budućnosti i interesi pojedinaca su nadvladani realnom životnom situacijom.

Predsjednik MZ Slaven Ćavar je dao na glasanje Zboru građana: “Jesu li protiv proširenja Poslovne zone Knešpolje i protiv dalje prodaje zemljišta?”. – Zbor je jednoglasno se izjasnio da su protiv daljnje prodaje i proširenja zemljišta dok se ne naprave vodovod i kanalizacija, jer prioritet je zaštiti izvor rijeke Crnašnice s koje se opskrbljuju vodom za piće.

Nazočni mještane tada su informirani kako je dogovoren početak radova na vodovodu i da će cijena priključka sa satom prema riječima gradonačelnika biti 1500 KM, u tu cijenu je uključen asfalt, priključak i sat, što znači sve do šahta.

Zaključak je tada bio što se tiče vodovoda da se napravi anketa o tome tko je za vodovod po ovim uvjetima od mještana, a nakon toga napraviti prezentaciju projekta od strane gradskih službi da upoznaju mještane s cijelom projektom.

Dana 29.listopada 2019., tj. ovog utorka, održan je novi sastanak mještana po pitanju izgradnje vodovodne mreže, gdje su se mještani upisivali i potpisivali pristanak kako žele da voda dođe u njihovo mjesto.

Iako je ovo bila jedina točka sastanka, nisu dozvoljene nikakve druge teme, a jedna od njih je koja je zatražene od nekih mještana da rasprave oko aktualne teme i prijava kandidata za članove Vijeća mjesnih zajednica, a koji se trebaju registrirati do danas (30.listopada), ali ta tema nije dozvoljena što se nekima nije svidjela pa je na trenutke dolazilo i do žestokih rasprava među mještanima i aktualnim članovima Vijeća MZ Knešpolje koji su zakazali ovaj sastanak, a koji da napomenomo spadaju u članove vladajuće političke strukture koja je Knešpolje dovela u ovu situaciju!

No vratimo se vodovodu koji je bio glavna tema sastanka i gdje su mještani imali priliku popuniti obrasce za vodovodne priključke u svoje domove, što je većina i potpisala.

Iako je gradonačelnik Kraljević nedavno kazao kako će Knešpolje vodu dobiti do Ivandana iduće godine, a kasnije kako će se izgradnju primarnog cjevovoda za vodovod u Knešpolju biti gotov za 120 dana, od dana potpisivanja s izvođačem radova Eccon Inžinjering iz Čapljine 19.rujna 2019.g. a potpisana vrijednost radova iznosi 269.157,00 KM s PDV-om.

Izgleda neće sve teći tako glatko kako su mještani očekivali i ponadali se kako će vodu u svojim domovima imati za naredni Ivandan jer postoji “kvaka” jer se gradonačelnik malo preračunao u matematičkom zbroju dana i mogućim problemima prilikom realizacije ovog projekta.

Po novome, Knešpolje će dobiti vodu u roku od 3 (tri) godine, ali nije samo problem u roku te tri godine nego i koliko i kada će mještani prikupiti većinu novca kako bi se krenulo s izgradnjom vodovodne mreže kroz njihovo mjesto. Trenutna cijena priključka po kućanstvu je 1.500 KM, a oni koji se kasnije budu priključivali na vodovodnu mrežu kada bude završena, plaćat će duplu cijenu. Odnosno 3.000 KM po priključku. Što se tiče mještana koji ne budu mogli odvojiti toliki dio novca za priključak, a žele da imaju vodu obećana im je manja pomoć, kao i svima ostalima da polako krenu s prikupljanjem novca koliko tko može dati dok se dovoljno ne prikupi sredstava za početak radova, a u to će i grad nešto financijski priskočiti.

Svi koji budu ispod nadmorske visine od 300 metara dobiti će vodu izravno iz Borka, dok oni na višim područjima će biti prikopčani na vodni bazen koji će biti na području industrijske zone.

Što se kanalizacije tiče za mještane, to se neće uskoro dogoditi, niti postoji trenutno plan kako ju realizirati, ali zato će se paralelno sa postavljanjem vodovodne mreže na području industrijske zone iznad Knešpolja postavljati i kanalizacijske cijevi koje će biti spojene na kolektor koji je planiran do kraja 2020.g da bude završen, te tako ublažiti veliko zagađenje Izvora Crnašnice s koje se mještani, kako smo na početku kazali opskrbljuju i koriste za piće i higijenske potrebe.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info