Klobuk – “Termička izolacija zgrade škole je nužnost!”

LJUBUŠKI – Klobuk, kao jedno od najvećih i najznačajnijih mjesta u Ljubuškom, ima velike mogućnosti razvoja, ali one ni izbliza nisu iskorištene. Tema za razgovore ima na pretek, ali jedna od tekućih potreba ovog mjesta je obnova škole. O tome su mještani upoznali Antu Paponju, nezavisnog kandidata za načelnika općine. Njihove potrebe i sugestije on je prihvatio, obećavši, da ako postane načelnik, ima zadatak odmah rješiti ovaj gorući problem.

“Iz razgovora s roditeljima učenika osnovne škole u Klobuku došli smo do spoznaje da se nastava u zimskom periodu u ovoj školi odvija u prilično neuvjetnim okolnostima. Radi se o tome da su učionice u tom periodu nedovoljno zagrijane, pa su djeca izložena stalnom pothlađivanju, te ne pomaže ni „debelo“ oblačenje. Razlog tome je dijelom u činjenici da se poslovično „štedi“ na grijanju, ali ponajviše zbog nedostatka termičke izolacije na školi.

Stoga držim, da se u najskorijem vremenu treba pristupiti rješavanju ovog problema. Ovim bi se ne samo zaštitilo zdravlje naše djece, omogućilo normalno odvijanje nastave, nego i bitno uštedjelo na troškovima grijanja, obzirom na veoma povoljne klimatske uvjete u kojima obitavamo.

Pored svega navedenog, Klobuk to zaslužuje i zbog činjenice da je kroz svoju osebujnu prošlost iznjedrio niz ličnosti koje su dale veliki intelektualni doprinos našoj široj zajednici!

Drugi problem je pitanje sigurnosti učenika i žitelja dijela Klobuka koji se nalazi uz veoma prometnu državnu cestu. Na tom dijelu od glavnog ulaza u selo prema crkvi, pa dalje na istok nužno je izgraditi nogostup sa rasvjetom, koji nije nikakav luksuz, nego istinska potreba!”, – kazao je mr.sc. Ante Paponja.

Ljubuski.info