Home Ostale rubrike Hrana & Piće Kefir – ljekoviti mliječni napitak – Recept

Kefir – ljekoviti mliječni napitak – Recept

0
Kefir – ljekoviti mliječni napitak – Recept
white yogurt in glass jar

Kefir je ukusan i hranjiv mliječni napitak podreklom sa Kavkaza. Prema predanju, zrnca i recept za njegovu pripremu su starosjedioci dobili izravno od proroka Muhameda, zajedno sa zahtjevom da čuvaju tajne.

Stanovnici Kavkaza, za koje se vjeruje da vitalnost i dugovječnost duguju upravo svakodnevnom uživanju ovog ljekovitog napitka, zaista su stoljećima ljubomorno čuvali tajnu spremanja kefira. Zapravo, sve do trenutka kada se u priču uplela ljubav.

Ljekovita svojstva kefira

Taj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica.

Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utječe na zdravlje, te liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.

Redovna konzumacija kefira jača imunitet, čisti organizam od toksina, pomaže uspostaviti normalan krvni tlak, razinu kolesterola, pomaže kod želučanih bolesti, obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva.

Kefir je dobar i u sprečavanju bolesti jetre, bubrega i žuči, liječi upalne procese (prirodni je antibiotik) pomaže kod slabokrvnosti i slaboj cirkulaciji, liječi respiratorne bolesti, pomaže kod stresa, nesanice i bolesti živčanog sustava.

Priprema kefira

Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć “kefirna gljive“, nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu.

Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti. Način pripreme kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira.

Tradicionalno, za spremanje kefira se ne koristi metalno posuđe i žličice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka.

Za pola litre kefira potrebno je dvije žličice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje).

Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, ali ne smije biti vruće. Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće – što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.

Postupak pripreme

Mlijeko naspite u staklenu ili u plastičnu posudu. Dodajte zrnca. Poklopite (može tanjirićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva.

U roku od 24 sata mlijeko će se zgusnuti. Možete ga povremeno promiješati u svrhu provjeru gustoće.

Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporuča se koristiti plastičnu cjediljku), preručite ga u bocu i držite u hladnjaku.

Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.

Gdje nabaviti kefirna gljivu?

Nažalost kefirna gljivu ne možete nabaviti u trgovinama. Možete je uzeti od nekoga tko je već ima. Kefir gljiva brzo se razmnožava, pa nije problem da je podijelite sa drugima.

Zenstvena.com