Kći Bože Ljubića, Lucija, totalku napravila na službenom diplomatskom vozilu

Ambasadorica Ljubić-Lepine, inače kćerka Bože Ljubića, nekadašnjeg lidera HDZ 1990, koristila je službeno diplomatsko vozilo i u privatne svrhe, no još nije do kraja jasno pod kojim okolnostima se dogodio ovaj udes sa totalnom štetom, budući da je havariju imala prvi dan vikenda, u subotu, 2. srpnja.

Informaciju o prometnoj nezgodi “Nezavisnim” su potvrdili i u sjedištu bh. diplomacije u Sarajevu, međutim oni tvrde da je u vrijeme nezgode vozilo korišteno u službene svrhe.

“Prometna nezgoda dogodila se u Ženevi 2. srpnja, dok je vozilom upravljala ambasadorica Lucija Ljubić-Lepine. U vrijeme nezgode vozilo je korišteno u službene svrhe. U udesu nije bilo ozljeđenih, ali je nastala materijalna šteta. Ambasadorica je o udesu informirala sjedište MVP BiH i dostavila pismenu izjavu”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Na pitanje koje je vozilo slupano, odgovaraju kako je riječ o honda akordu.

“Od strane vještaka osiguravajućeg društva konstatiralo je totalna šteta na vozilu, čija je procijenjena vrijednost 10.185 švicarskih franaka (oko 18.200 KM). Ambasadorica je informirana da će osiguravajuća kuća, po okončanju procedura, isplatiti štetu za uništeno vozilo u iznosu procijenjene vrijednosti”, navode iz MVP-a.

“MVP BiH je od misije u Ženevi zatražio kompletan izvještaj, sa policijskim zapisnikom i zapisnikom osiguravajućeg društva o procjeni štete i isplati štete. Kako MVP još ne raspolaže traženom dokumentacijom, nisu mogle biti preduzete potrebne aktivnosti po ovom pitanju i ispitana eventualna odgovornost za nastalu štetu”, pojašnjavaju iz MVP-a te dodaju kako će to učiniti nakon što im bude dostavljena dokumentacija.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH Ljubićevu je na ovu poziciju imenovalo u ožujku 2015. godine, u paketu zajedno sa još dvadesetak diplomata koji su postavljeni u predstavništva širom svijeta, a ona je u misiji u Ženevi naslijedila Miloša Pricu.

Nezavisne novine