Kompletnu dokumentaciju o spornim nabavkama luksuznih automobila i košulja za pripadnike Granične policije BiH, uz opsežnu izjavu suspendiranog visokog dužnosnika GP Svevlada Hoffmanna SIPA je uz sačinjeni izvještaj dostavila Tužiteljstvu BiH, doznaje novinska agencija Patria.

Hoffman je, potvrđeno nam je neslužbeno iz SIPA-e, protiv direktora GP BiH Zorana Galića podnio krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti.

Tijekom gotovo 5 sati davanja izjave u SIPA-i, iscrpno je pojasnio kako su nabavljena dva luksuzna vozila za što je potrošeno više od 160.000 KM, potom košulje ( te druge odjevne predmete) za pripadnike GP BiH koje su plaćane skupo, a kvalitetom ne odgovaraju niti cijeni niti za nošenje. Za ovo je potrošeno 1,8 milijuna KM, a nekvalitetne košulje su plaćane čak po 40 KM.

Također, on je govorio inspektorima SIPA-e i o brojnim drugim nezakonitostima u koje je u proteklom periodu direktno bio umiješan Galić.

To je bio i povod da prije 10-ak dana, Vladimir Popović, inače Galićev poslušnik i „policajac sumnjive prošlosti“, započne internu istragu i saslušavanje svih uposlenika GP BiH koji su ili vidjeli ugovore o nabavci automobila i košulja ili ih imali u posjedu.

Galić želi po svaku cijenu preko svog odanog čovjeka Popovića, saznati kako je sve o onome što je on radio u ovoj policijskoj agenciji dospjelo u javnost.

Tko je Vladimir Popović?

Vladimir Popović je načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GP BiH.

Ima jaku podršku visokopozicioniranih političara, te je iako nije policijski službenik preko noći zaposlio se u Graničnu policiju BiH i napredovao brzinom svjetlosti.

Na trenutnoj poziciji Popović se nalazi od rujna 2015. godine. Do tada je obavljao dužnost načelnika Ureda za strateško planiranje i europske integracije. Popović ima čin glavnog inspektora, i do njega je došao ne svojim zaslugama, već utjecaju i lobiranju hrvatskih političara.

Prije dolaska u GPBiH, Vladimir Popović je radio u privatnoj firmi „Dalmata“, iz Hercegovine. Prilikom zapošljavanja u Graničnu policiju BiH priložio je potvrdu o prethodnom policijskom iskustvu u jednom od MUP-ova u Hercegovini.

Popović je pod direktnom zaštitom direktora Zorana Galića, i sve što radi u GP BiH, je po njegovom nalogu, o čemu su mediji do sada pisali u nekoliko navrata.

I dok traju provjere oko prethodnih tendera, GP BiH je raspisala novi tender za nabavku novih uniformi za što je planiralo 1,5 milijuna KM.

Hoffmann suspendiran 15. lipnja

Glavnog inspektora Svevlada Hoffmana, Galić je 15. lipnja ove godine suspendirao zbog navodno više povreda radne dužnosti, a suspenzija može trajati najviše do 60 dana, odnosno do okončanja disciplinskog postupka. Suspenzija ističe 15. kolovoza. Hoffmann je suspendiran nakon što je mjesecima uporno tražio da mu se dostave informacije o nabavkama vozila i opreme za uposlenike agencije.

NAP.ba