Home Vijesti Politika Kakvu to predstavu u izbornoj godini pripremaju Čović i Izetbegoviću kako bi sačuvali svoje pozicija?

Kakvu to predstavu u izbornoj godini pripremaju Čović i Izetbegoviću kako bi sačuvali svoje pozicija?

0
Kakvu to predstavu u izbornoj godini pripremaju Čović i Izetbegoviću kako bi sačuvali svoje pozicija?

Umjesto da stoji na nogama, BiH nastavlja dubiti na glavi pa će i u idućoj godini političari živjeti i dobro naplaćivati svoje međusobne sukobe i svađe.

U prijevodu, učinit će sve kako bi zadržali status quo koji njima i njihovim džepovima najviše odgovara.

Trgovina interesima

Dojam je da ulaskom u izbornu godinu mijenjaju taktiku i strategiju prebacujući se na ucjene i inate bez obzira što od toga najviše stradaju država i njeni građani. Po hodnicima zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu već dugo se priča kako je na sceni velika trgovina političkim i osobnim interesima u stilu „ako ti ne usvojiš ovo moje i još ponešo, neću ja ništa tvoje“.

Može se čuti i da je iz tog „arsenala oružja“ odluke da do kraja godine, što je konačni rok, ne bude sazvana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi bio usvojen državi proračun za 2018. Predsjedateljica tog doma Borjana Krišto odbila je sazvati zasjedanje s objašnjenjem kako je kalendarom aktivnosti predviđeno da se sjednica održi 17. siječnja 2018.

Inače, proračun je bio uvršten u dnevni red prekinutog zasjedanja 21. prosinca i navodno je sjednica namjerno prekinuta, a Krišto je sada odlučila da bude nastavljena iduće godine. To što BiH bez proračuna ulazi u iduću godinu i što prelazi na režim privremenog financiranja, nikoga ne brine.

A politička drama tek ulazi u novu fazu i državu čekaju novi lomovi i slobodni padovi prije svega zbog Izbornog zakona BiH. Nova izborna pravila koja je predložio Dragan Čović i njegov HDZ, a iza njih stao Hrvatski narodni sabor, nisu dobila podršku SDA pa se rat nastavlja.

Čović je najavio novi prijedlog „koji će biti malo jasniji“, ali je zatajio tko i kako će ga poslati u parlamentarnu proceduru uz napomenu da će to biti do početka siječnja. Kazao je kako će to biti „izvorni prijedlog Izbornog zakona koji neće biti usuglašen s drugim strankama“.

O čemu se konkretno radi, nitko neće javno da otkrije. Naši izvori kažu kako bi se moglo raditi o radikalnijem prijedlogu od onoga koji nije dobio podršku i da će usijati političku atmosferu.

Dragan Čović dao je nalog svom timu da hitno pripremi novi prijedlog Izbornog zakona za iduću sjednicu Zastupničkog doma, a neslužbeno saznajemo da se radi o jednoj od tri verzije koje su već davno završene.

Detalji u tajnosti

Po svoj prilici, kažu ti izvori, HDZ bi mogao izaći sa zahtjevom da teritorija nekadašnje Herceg-Bosne bude jedna izborna jedinica. Prema nekim informacijama, bez obzira što se sve drži u tajnosti, pojedine inozemne diplomate na službi u BiH, došli su do detalja. S druge strane, nije nikakva tajna da će SNSD Milorada Dodika bespogovorno podržati HDZ-ov prijedlog, pogotovo onaj o Herceg-Bosni kao jednoj izbornoj jedinici.

– Naziv Herceg-Bosna su Hrvati unijeli u današnju Federaciju preko Washingthonskog sporazuma i ne vidim ništa sporno zašto nekome smeta naziv jednog od tri konstitutivna naroda. Međutim, bojim se da nije toliko sporan taj naziv koliko želja da se jednim ovakvim činom ide u refederalizaciju Federacije u budućnosti – objasnio je Ćović.

Njemu je jasno da od Herceg-Bosne kao entiteta nema ništa, ali to sada forsira jer će mu zatrebati nakon izbora 2018. i provedbe rezultata, ako tada uopće bude izbora.

SDA, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni, neće ni da čuje za takvo rješenje i svojim glasovima će ga potopiti u Parlamentu BiH. Isti stav imaju SDP i DF, a kako će se postaviti SBB, još uvijek nije potpuno jasno.

Čović i njegov HDZ do kraja su zaratili s Bakirom Izetbegovićem i njegovom SDA pa se gledaju „preko nišana“. Njih dvojica već neko vrijeme uopće ne komuniciraju i susreću se samo u protokolarnim prilikama. HDZ i dalje tvrdi kako je sa SDA-om ranije usuglasio prijedlog Izbornog zakona „ali u oni po običaju promijenili mišljenje“.

Mogu li najmoćniji krugovi međunarodne zajednice svojim pritiscima, najviše onim nevidljivim za javnost, a takvih poteza već ima, spojiti Čovića i Izetbegovića, moglo bi se znati u idućih dvadesetak dana.

– Ako budu išli na rješenje po kojem će tzv. Herceg-Bosna biti izborna jedinica, od toga nema ništa. Može proći samo prijedlog koji daje rješenja u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i drugih sudova. U svakom slučaju, razgovori su neophodni kako bi se našla najbolja rješenja, stav je SDA.

Naši dobro obaviješteni izvori iz Parlamenta BiH kazali su nam kako Čović u rukavu za Izetbegovića drži još neke „iznenađujuće prijedloge i zahtjeve“, ali su odbili, bar jučer, da otkriju detalje uz znakovitu tvrdnju kako „drama tek počinje“.

Dnevni list