Kao „vruć“ kupac Aluminija predstavila se „MT Abraham group“, no iz Vlade Federacije ne žele prihvatiti njihovu ponudu. Žurnal od izvora iz Vlade saznaje što je pravi razlog odbijanja. U pozadini svega su HDZ-ovi kadrovi te konekcije sa Rusijom

“M. T. Abraham grupacija ne ide iz Mostara dok se stvari ne finaliziraju,” reče prije nekoliko dana Marko Laco menadžer za Balkan „MT Abraham group“.

A da to ozbiljno misle, pokazuje i detalj koji još uvijek skrivaju. Predsjednik ove grupacije Amir Gross Kabiri je 20. veljače ove godine, registrirao firmu “Aluminij Industries d.o.o. / Aluminij Industrija d.o.o.” u kojoj je naveden kao osnivač i vlasnik!

Ovo se može protumačiti tako da je preuzimanje Alumija tek pitanje formalnosti, kao i da interes za Aluminij grupacije kojom Kabiri predsjedava nije novijeg datuma. Sve je znatno ranije isplanirano.

“Cijeli proces koji M. T. Abraham grupacija vodi oko Aluminija traje osam mjeseci”, otkrio je Marko Laco.

Točno je osam mjeseci proteklo od gašenja pogona Aluminija, pa tako priznaju da su bili spremni za taj trenutak i potonje preuzimanje tvrtke. Slijedimo zato niz događanja i imena aktera.

Navedeni Marko Laco, menadžer „MT Abraham group“ za Balkan, vlasnik je firme „IT odjel“ na adresi Ante Starčevića 48 Mostar. Na toj adresi, gle slučajnosti, registriran je i „novi Aluminij“, točnije „Aluminij Industries”.

Na istoj adresi je i firma “Katarina“ vlasnika Milenka Čovića, čiji je zet – Marko Laco. Milenko Čović, rođak Draganov, vlasnik je i firme “Opus”. Direktor u toj firmi je Vedran Smiljanić, isti onaj koji je svibnja 2019. godine imenovan u Nadzorni odbor Aluminija, da bi dva mjeseca kasnije slijedilo gašenje pogona Aluminija i “ukazanje” “MT Abraham group” kao spasitelje tvornice.

“Opus” i “IT odjel”, partnerski i vlasnički vezane sa firmom “Katarina”, godinama su dobivale milijunske poslove od javnih poduzeća ili institucija na čijem čelu su bili ili još jesu kadrovi HDZ-a BiH, o čemu je Žurnal svojevremeno pisao.

Uostalom, “Katarina” je bila angažirana za 120 tisuća maraka vrijedne poslove promidžbe bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na izborima 2014., a kao bosanskohercegovačka firma teško da bi dobila taj posao bez preporuke predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čovića.

Kako god, isti ti kadrovi umiješani su oko potencijalnog kupca Aluminija „MT Abraham group“, u korporaciji sa još jednom firmom iz Kine.

Vlade Federacije, kao vlasnik 44 posto kapitala, ne želi prihvatiti njihovu ponudu. Formalno, među razlozima odbijanja ponude navedeni su uslovi koje zahtjeva konzorcij. Tu je niz pogodnosti, od cijene električne energije, poreznih olakšica, dozvola za gradnju vjetroelektrana, pa do one u kojoj bi Aluminij bio ne prodat nego iznajmljen, a cijena najma bi bila adekvatna postotku dobiti!?

Žurnal od izvora iz Vlade saznaje što je pravi razlog odbijanja. Kako kažu, razlog je to je što su u pozadini svega upravo navedeni HDZ-ovi, čitaj Čovićevi kadrovi, te veze „Mt Abraham Group“ sa Rusijom. Ponudu je jedino prihvaćao predsavnik dioničara iz Hravtske.

Predsjednik grupacije Amir Gross Kabiri ima čvrste i odlične konekcije u Rusiji. Predsjednik je “Hermitage Museum Foundation Israel” koja podržava “The State Hermitage Museum” u St. Petersburgu, U prevodu, riječ je o čuvenom ruskom državnom muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu. U rukovodstvu Fondacije je i direktor Ermitaža Mikhail Piotrovsky, koji predsjednika Rusije Vladimira Putina opisuje kao “najkulturnijeg vođu još od Nikole II.” I s kojim je očito u dobrim relacijama.

I „Abraham Group“ voli nagovijestiti konekciju sa Putinom. Na web stranici grupacije, gdje svoju poslovnu misiju opisuju kao „socijalno odgovornu, posvećenu izvrsnosti, suradnji i čvrstom pristupu“ posebno je izdvojena i fotografija predsjednika Rusije.

Žurnal je godinama unazad nagovještavao kako je kriza u Aluminiju dio planske pripreme za uvođenje novog vlasnika, te da je sve dogovoreno između ruskih investitora i Dragana Čovića. Upliv „MT Abraham group“ zato prati sumnja da je sve maska za konačnog novog vlasnika. Nakon što se sagleda koliko je Čoviću odanih ljudi povezano sa grupacijom, potom i konekcije grupacije sa Rusijom, priča postaje smislena.

Dragan Čović boravio je 10. veljače ove godine u Rusiji, službeno kao gost predsjednice Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko, bivše guvernatorice upravo Sankt Peterburga. Matviyenko slovi kao jedna od rijetkih osoba u Rusiji koja ima Putinovo povjerenje. Osim kurtoaznih priopćenja nije bilo detalja o konkretnim temama sa ovog sastanka.

Deset dana nakon Čovićeve posjete, Amir Gross Kabiri registrira firmu “Aluminij Industrija d.o.o” i počinje medijsku ofanzivu kojom grupaciju prikazuje kao posljednju nadu za Aluminij.

Predsjednik HDZ.a BiH od gašenja Aluminija i tih burnih dana srpnja, nikada više nije spomenuo 930 radnika koji su ostali bez posla.

Amarildo Gutić / Zurnal.info