KAKVA FRAJERA 2: Lažni smještaji zastupnika za dodatnu zaradu – Zdravko Bešlić i Slobodan Tomić

Zastupnici Federalnog parlamenta su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka za: smještaj, odvojeni život od obitelji i prijevoz do kuće. Većina njih koristi manjkavosti propisa kako bi izvukli najveću korist.

Pojedini zastupnici ugovaraju najniže najamnine kako bi im ostalo što više novca od naknada. U velikom broju stanova koji su plaćeni za zastupnike u stvari žive drugi ljudi: stanodavci i njihove obitelji, djeca zastupnika ili drugi podstanari. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su otkrili da su ti iznajmljeni stanovi često u starim i neuvjetnim kućama ili u predgrađima, daleko od zgrade Parlamenta FBiH, pa ih najmanje polovina zastupnika i ne koristi.

Oni nakon obaveza u Parlamentu obično putuju kući ili prespavaju u hotelu. Stanodavci su im često prijatelji, poznanici i stranačke kolege.

Dom naroda PFBiH ne provjerava poštuju li zastupnici pravila o ovim privilegijama jer nemaju mehanizme nadzora niti kapacitete.

Ovom prilikom vam donosimo primjer dva zastupnika Federalnog parlamenta BiH, a koji dolaze s našeg područja. Točnije, jedan je iz Posušja, drugi iz Širokog Brijega:

Zdravko Bešlić (HDZ BiH): Spava u hotelu pored plaćenog stana

Za zastupnika iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH iz Posušja Zdravka Bešlića Parlament plaća 200 maraka stan Rešada Kusturice u sarajevskom naselju Velešići. Novinari CIN-a su utvrdili da u stanu živi bivša Kusturicina supruga, a Bešlić najčešće plaća hotel.

Spavao sam u hotelu jer je logično. Mi, uglavnom, zastupnici iz Kluba hrvatskoga naroda, dolje spavamo iz više razloga, kaže Bešlić, objašnjavajući da mu je ispred hotela auto siguran od krađe.

Do sada je za zakup stana koji Bešlić ne koristi plaćeno 5.800 maraka, a njemu 17.732 marke naknade s prijevozom.

Novinari su Rešada Kusturicu pitali zašto iznajmljuje stan u kojem živi njegova obitelj, a on je odgovorio prijetnjom i psovkom:

Šta to Vas briga! (…) Još jednom to vidim! Ja sam Vas ganj’o, mrtva će glava pasti! P…. Vam materina, još jednom dođite na vrata! Ja imam pravo, imam ugovor, plaćam porez.

S njim je Dom naroda PFBiH potpisao još jedan ugovor pa je od siječnja do travnja ove godine Kusturica dobijao još 150 maraka za smještaj zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH iz Bugojna Nikole Simića. Ovaj put je Kusturica izdavao dio kuće u sarajevskom naselju Bjelave. Ni Simić nije koristio taj smještaj.

Oba zastupnika kažu da su do Kusturice došli na prijedlog nekoga iz Parlamenta FBiH, ali se ne sjećaju koga.

Simić je objasnio da mora dogovoriti što nižu cijenu najamnine kako bi mu ostatak naknade mogao pokriti troškove hotela.

Slobodan Tomić (NSRZB) – Što se tiče mene i mojih kolega, ma to je 200 maraka

U siječnju 2017. godine naknada je povećana sa 600 na 800 maraka.

Što se tiče mene i mojih kolega, ma to je 200 maraka, to je ništa i zaboravi čovjek, kazao je zastupnik iz Širokog Brijega Slobodan Tomić, član Narodne stranke Radom za boljitak.

U prvoj polovini 2017. on je u prosjeku mjesečno zarađivao oko 4.300 KM.

Predsjedavajuća Doma naroda PFBiH i predsjednica Administrativne komisije Lidija Bradara kaže da je Komisija podigla visinu naknade jer je željela izjednačiti primanja zastupnika sa zastupnicima u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Ne možete diskriminirati svoje izaslanike, bez obzira kako to Vama izgledalo.

Kompletan tekst o ostalim političarima možete pročitati na: CIN.ba