Dana 30. lipnja 2020. godine, na portalu SirokiBrijeg.info izlazi članak “OTVORENO PISMO: Ovako obrazloženje olakotnih okolnosti za silovanje djeteta može dati samo bolestan um”, kojeg potpisuje majka silovanje djevojčice iz Posušja iznoseći detalje konačne osuđujuće presude za Stipu Ramljak od 4 godine zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnom djevojčicom, a što je dokazano kroz brojne postupke koji su se vodio na Sudu i Tužiteljstvu ŽZH u Širokom Brijegu.

Odvjetnik osuđenog pedofila Nino Gvozdić se nije mogao pomiriti s tom činjenicom kako nije uspio obraniti svog klijenta, tako da je nastavio “pametovati” preko službenih Facebook stranica portala OTPOR – SirokiBrijeg.info i portala Jabuka.tv., a što možete sve uvidjeti preko ponuđene link stranice:

U članku iznad, mogli ste iščitati naš odgovor spomenutom odvjetniku i upozorenje kako bi trebao bi znati da se objavom optužnice s osobnim podaci (JMB, itd.) krši Zakon o zaštiti osobnim podataka. Trebalo bi znati da komentiranjem na Facebook profilu kao branitelj osuđenog promovira i reklamirata sebe, a to ne smije.

Skrenuli smo mu pozornost na to kao već “starog” odvjetnika kako bi trebao biti svjestan da je tužitelja ili suca od koga je dobio predmetnu optužnicu doveo u nezgodan položaj i gdje bi bar on trebao znati te neke svari kao pravnik, za razliku od nas!

Zapravo odakle njemu optužnica?

Informacije tko je dostavio predmetnu optužnicu odvjetniku iz Mostara Nini Gvozdiću smo zatražili od Općinskog suda u Širokom Brijegu na kojeg je naslovljena, od Županijskog tužiteljstva HNŽ/K Mostar i od Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu:

1.Jeste li vi Nini Gvozdiću, odvjetniku iz Mostara dali vašu Optužnicu broj: T07 0 KT 0026089 19 od 22.8.2019. godine?

2.Ako jeste, na temelju kojeg zakonskog propisa ste dali predmetnu optužnicu Nini Gvozdiću, odvjetniku iz Mostara?

Iako nismo bili obvezani navesti razlog zbog kojeg smo zatražili navedene informaciju, ipak smo navesti da je razlog to što je Nino Gvozdić, odvjetnik iz Mostara, javno, u komentaru ispod teksta „OTVORENO PISMO: Ovako obrazloženje olakotnih okolnosti za silovanje djeteta može dati samo bolestan um“ objavljenog na društvenoj mreži „Facebook“ na profilu OTPOR SirokiBrijeg.info objavio prvu stranicu optužnice iz koje su vidljivi svi osobni podaci poput imena, prezimena i JMBG Stipana M. i Lare (R.) M., svjesno povrijedio zakon o zaštiti osobnih podataka, a optuženi Stipan i Lara dovedeni u opasnost, kao i njihovi podaci s obzirom na to da su javno objavljeni zbog čega mogu biti predmet zloupotreba.

Poznato mi je da zakon o kaznenom postupku nije propisao davanje optužnice oštećenom, zbog čega je nejasno otkud predmetna optužnica kod Nine Gvozdića!? Učinivši istu dostupnom Nino Gvozdić kao oštećeni može, ako su ispitani određeni svjedoci vidjeti o kojim svjedocima je riječ i utjecati na njih, a isto tako, ako su navedeni svjedoci i njihovi podaci predajom optužnice Nini Gvozdiću otkriveni su podaci i o tim osobama, a znate da su to podaci “treće strane“ za koje je zakon o slobodi pristupa informacijama propisao da se mogu otkriti ali uz uvjet da se “treća strana” prije davanja informacije upozna sa zahtjevom.

U privitku ovog zahtjeva smo poslali uslikani materijali s navedene Facebook stranice portala OTPOR SirokiBrijeg.info, a što i Vi možete pogledati.

Odgovor Općinskog suda u Širokom Brijegu:

“Sukladno Vašem Zahtjevu za pristup informaciji od 19.07.2020. godine, ocjenjujući da su ispunjeni uvjeti iz članka 4 i čl. 11 Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, broj: 32/01, 48/11) daje sljedeću informaciju:

Općinski sud u Širokom Brijegu nije mjesno i stvarno nadležan za odlučivanje po optužnici Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar broj: T07 0 KT 0026089 19 od 22.08.2019. godine.

S poštovanjem,

Jelena Gavran, Službenik za obavljanje poslova informiranja javnosti Općinskog suda u Širokom Brijegu”.

Odgovor od Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu

“Dana 12. srpnja 2020. godine zaprimljen je vaš zahtjev za pristup informacijama kojim ste zatražili informacije o Optužnici T07 0 KT 0026089 19.

Obavještavamo Vas da Županijsko tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke Široki Brijeg nikada nije bilo niti moglo biti u posjedu Optužnice T07 0 KT 0026089 19, jer je istu podiglo Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar i uputilo prema Općinskom sudu u Širokom Brijegu, što je vidljivo iz predmetne optužnice.

Službenik za informiranje, županijski tužitelj Josip Aničić”.

Odgovor Županijskog tužiteljstva HNŽ/K Mostar

Poštovani gospodine Marušić,

Vezano za Vaš zahtjev za pristup informacijama, obavještavamo Vas da smo provjerom u evidencijama ovog Tužiteljstva utvrdili da gospodin Nino Gvozdić, odvjetnik iz Mostara, nije evidentiran kao podnositelj zahtjeva za pristup informacijama, sukladno Zakonu o slobodi pristupa informacijama u F BiH, u navedenom predmetu.

S poštovanjem,

​Ana Rajič, Stručni suradnik za odnose s javnošću – glasnogovornik – Županijsko/Kantonalno tužiteljstvo HNŽ/K Mostar”.

Znači, informacije smo zatražili od povezanih institucija koje bi mogle dostaviti predmetnu optužnicu odvjetniku iz Mostara Nini Gvozdiću:

Općinskom sudu u Širokom Brijegu na kojeg je naslovljena – ONI MU NISU DALI OPTUŽNICU!

Županijskom tužiteljstvu HNŽ/K Mostar, koji ju je uputilo prema Općinskom sudu u Širokom Brijegu – ONI MU NISU DALI OPTUŽNICU!

Županijskom tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu, zbog kojeg je izgubio slučaj, a s čime je povezana i optužnica koju je javno prezentirao – ONI MU NISU DALI OPTUŽNICU!

Sada ostaje nejasno tko je odvjetniku Nini Gvozdiću dao Optužnicu koju je on javno preko službene Facebook stranice portala OTPOR SirokiBrijeg.info prezentirao i tako doveo mnoge u kompromitirajući položaj!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info