Tipkate po tipkovnici svog prijenosnog računala ili igrate svoju omiljenu igru, no odjednom ničim izazvano tipkovnica prestane raditi. Umjesto da vas ”sluša” tipkovnica na ekranu vašeg računala počne prikazivati neke čudne simbole (ili još gore ne daje nikakve znakove života). Što tada učiniti?

Računalo je bez tipkovnice beskorisno jer ga ne možete koristiti. Stvar je kod prijenosnih računala još gora jer, za razliku od stolnih računala kod prijenosnih ne možete jednostavno otkopčati tipkovnicu, donijeti neku drugu i nju utaknuti u utor, piše portal PcChip.hr.

Ono što uvelike može spriječiti da ni do kakvih kvarova na računalu ne dođe jest pravilno održavanje. No i uz održavanje može doći do različitih nepredviđenih situacija, kao što je otkazivanje tipkovnice na prijenosnom računalu. Ako i sami imate sličan problem, to jest ako na vašem laptopu tipkovnica ne radi (ili ne radi kako bi trebala) evo što možete učiniti kako biste otklonili ovakav problem.

Četiri glavna razloga zbog čega tipkovnica više ne radi

Iako vjerojatno postoji puno više od ova četiri, recimo da su ovi najvažniji razlozi zbog kojih tipkovnica na računalu može otkazati poslušnost. Dobra vijest jest ta što postoji rješenje za bilo koja od ova četiri uzroka.

Loš ili neispravan pogonski program (driver) za tipkovnicu.

Prljavština ili prašina.

Loša spojivost.

Defekt kod proizvodnje ili jednostavno lošija proizvodnja.

Kao što ste mogli pretpostaviti dva od ova četiri ”glavna uzročnika” problema s neispravnim radom tipkovnice se mogu dosta lagano i brzo popraviti dok će za druga dva trebati malo više truda. Nadalje, svaki popravak ili zamjena tipkovnice će zahtijevati da otvorite svoje prijenosno računalo, s time da to otvaranje i zamjena ovisi od modela do modela. No, počnimo prvo sa jednostavnijim rješenjima.

Rješenje broj 1 – nadogradite ili ”degradirajte” pogonske programe tipkovnice računala

Najjednostavniji način kako da riješite problem s tipkovnicom koja ne radi jest da jednostavno nadogradite pogonske programe te tipkovnice. Ovo se može obaviti na vrlo jednostavan način i ne zahtijeva puno truda od vas.

Idite pod Start izbornik i unutar tražilice utipkajte Upravitelj uređaja ili Device Manager. Nakon kraćeg pretraživanja ikona Upravitelja uređaja (ili Device Manager, ovisno o tome kakvu verziju Windowsa imate na računalu) će se pojaviti kao rezultat pretraživanja. Kada se pojavi kliknite na nju. Listajte popis uređaja koji su instalirani sve dok ne dođete do dijela gdje piše ”Keyboards” ili tipkovnice. Kliknite na to i popis će se proširiti. Desnim klikom miša kliknite na uređaj tipkovnice (ovdje se najčešće radi o ”Standard PS/2” tipkovnici) pa idite pod Properties – Driver (ili ”Svojstva – Driveri”).

Ovdje kliknite na opciju ”Update Driver” i pričekajte dok Windows ne nadogradi bazu podataka tipkovnice. Nakon što se instalacija dovrši, provjerite perzistira li još uvijek problem ili je sada sve u redu. Ako je sve u redu i ako tipkovnica radi normalno, čestitam riješili ste problem. U slučaju da problem i dalje postoji, pokušajte ovo što ću opisati u nastavku.

Pokušajte deinstalirati pogonske programe tipkovnice, odnosno pokušajte ”degradirati” drivere tipkovnice. To ćete učiniti tako što ćete otići pod ”Uninstall Device” i malo pričekati. Nakon što deinstalacija bude gotova, restartirajte svoje računalo, pobrinite se da je ono spojeno na internet, kako bi se nakon pokretanja sustava programi mogli automatski instalirati.

Tipkovnica na laptopu vam još uvijek ne radi? Možda je trebate dobro očistiti.

Ponekad je problem manjkavog ili nikakvog rada tipkovnice u tome što je ona prljava. S vremenom i uz korištenje (pogotovo ako laptop koristite svakodnevno) tipkovnica se može zaprljati, odnosno onaj prostor između tipki može biti ispunjen različitim česticama prljavštine. No, čišćenje tipkovnice nije baš jednostavno. Čišćenje tipkovnice prijenosnog računala je još kompliciranije.

Ne možete jednostavno protresti svoj laptop i na taj način otresti prašinu s njegove tipkovnice, a da ne riskirate to da se nešto unutra ošteti. No ono što možete učiniti je ovo: možete isključiti svoje prijenosno računalo, možete ga okrenuti tako da prednja strana bude okrenuta prema dolje i možete ga nježno ”potapšati”.

Nakon toga uzmite neku tkaninu nježnih vlakana koja ne ostavlja čestice i njome prijeđite preko tipki i procijepa između tipki. Ako postoje neke tvrdokornije čestice koje na ovaj način ne možete maknuti upotrijebite kompresirani zrak. Jednostavno upuhnite zrak u prostor između tipki i nakon toga obrišite ono što izađe nakon upuhivanja.

Nakon čišćenja provjerite radi li tipkovnica. Ako ni nakon instaliranja novih pogonskih programa ni nakon čišćenja tipkovnica i dalje ne radi, vrijeme je za malo drastičnije mjere.

Mijenjanje tipkovnice na laptopu

U slučaju da je tipkovnica na neki način oštećena ili ako je zbog nečega iskopčana iz matične ploče onda vam ne preostaje ništa drugo nego da zamijenite tipkovnicu. No imajte na umu nekoliko stvari prije nego što uzmete odvijač u ruke i krenete otvarati svoje računalo. Svako računalo, to jest svako prijenosno računalo je da tako kažem ”sastavljeno” na drugačiji način, što ovisi i o modelima i o proizvođačima.

Druga stvar- svaka tipkovnica na sebi ima serijski broj. Taj serijski broj možete iskoristiti za kupovinu iste, ali naravno nove (ili samo ispravne) tipkovnice. Serijski broj tipkovnice unesite u tražilicu neke od internetskih trgovina i pričekajte na rezultate. Ovisno od modela i proizvođača neke tipkovnice mogu biti cjenovno više, dok su neke cjenovno manje pristupačne.

Sve u svemu, ako isti taj model tipkovnice postoji možete ga naručiti. Samo pripazite odakle kupujete stvari i još važnija stvar- ako sami nikada ranije niste rastavljali prijenosno računalo i ne znate kako se to radi, a možete pitati nekoga da vam to obavi (još bolje ako je osoba obrazovana za to)- učinite to. Puno je bolje da vam takve poslove obavi netko tko zna nego da pokušavate sami i da napravite još više štete.

Još jedno potencijalno rješenje – nabavite si USB tipkovnicu i koristite nju

Ovo je više privremeno rješenje, recimo dok naručena, nova tipkovnica ne stigne, ali vam isto tako može poslužiti, pogotovo ako ju imate i ako vam laptop treba. Svaki laptop u sebi ima barem 2 USB utora. Ako imate tipkovnicu sa USB utorom utaknite ju u utor i koristite je (barem dok ne zamijenite onu koja je pokvarena).

PcChip.hr