Voziti ravno na mokrim, zaleđenim ili snijegom zametenim cestama nije lako. Skrenete li s putanje, možete izletjeti ravno pred svetog Petra. Vozite sigurno uz ove savjete…

Primijenite li ove savjete, kući ćete stići s nečim puno važnijim od pobjedničkog pehara – živom glavom!

1. Odredite tempo

Bilo da pokušavate izbjeći nesreću bilo poraz na terenu, budimo iskreni: želite luksuz procjene situacije. To znači kupovanje vremena. Kad kiši, većina automobila gubi otprilike trećinu trakcije bez obzira na brzinu. (I ne pitajte o zaleđenim površinama.) Da to kompenzirate, vozite oko 30 km/h sporije na autocesti i 15 km/h sporije na sporednim cestama. Te dodatne sekunde mogu vam pomoći da izbjegnete sudare i izlijetanja s ceste.

2. Pratite teren

Kad gledate utrku formula, bolidi točno prate liniju formule ispred sebe kako bi smanjili otpor zraka. Jednako je kad se vozi za lošeg vremena: ako je cesta skliska, slijedite tragove drugog automobila jer će vam s puta ukloniti nešto vode. Uvijek pazite na kamione: ako oni stanu, tada znate da je opasno. Sami ste na cesti? Lagano ciljajte lijevu stranu svoga traka; na mnogim su cestama postavljeni rubnjaci da se spriječi izlijetanje udesno, no često su puni vode. Registriranje nagiba trebalo bi vam pomoći izbjeći vodene rizike.

3. Svladajte finese

Uleti li vam automobil u vodu, ostanite pribrani. Lagano stisnite kočnicu kako biste težinu automobila prebacili naprijed radi veće trakcije prednjih guma. Zanese li vas na ledu, nemojte naglo kočiti niti ubrzavati, pokušajte smireno i mekano držati volan, pogledajte kamo želite ići i lagano se tamo usmjerite. Važno je da vaši kotači ponovno uhvate kontakt s cestom (podlogom) i zato smireno okrenite volan u smjeru vožnje i čekajte taj trenutak. Zadržite budnost jer se netko straga može zabiti u vas.

Menshealth.hr