Vozači bi trebali imati osjećaj da su dio nečeg mehaničkog, a ne za vrijeme vožnje buljiti u digitalni ekran…

Proizvođači modernih, sve složenijih automobila gotovo se natječu u tome tko će staviti veći središnji displej u svoj novi model. Njihovo opravdanje zapravo je logično: sve više informacija i stalna povezanost s internetom zahtijevaju i medij na kojem se te informacije mogu gledati. Infotainment je danas sveti gral moderne automobilske industrije. Displeji su posvuda: prebačeni preko cijele ploče s instrumentima, na upravljaču, umjesto krova iznad glave. Pružaju informacije, podatke, zabavu i povezivost. Možda će se uskoro naći na preklopnim suncobranima koji mogu pokriti cijeli prozor. Zašto ne? Uostalom, OLED i QLED zasloni nam to i omogućuju.

Na velikim sajmovima elektronike mogu se svake godine vidjeti sve luđa čuda, barem što se elektroničkih naprava tiče. Kineski startup proizvođač automobila Byton prošle godine napravio je najveći zaslon u svom konceptnom električnom SUV-u, veliki 49-inčni zaslon koji se proteže preko cijele prednje armature u kabini i zaslon na upravljaču. Ideja je da će svijetli, dinamični zasloni poslužiti predvidivom rasponu funkcija: mjestima za zabavu koja omogućuju pristup videozapisima i glazbi, sučeljima sustava vozila i sveprisutnim ‘životnim menadžerima’ koji omogućuju pristup kontaktima putem glasovnih ili videopoziva, aplikacijama društvenih medija, videoisječcima, glasovnim porukama i slično. Zaslon na upravljaču vjerojatno bi učinio isto, a postoje i naznake da su takvi sustavi zapravo namijenjeni eri autonomnog pogona – iako videozapisi prikazuju i putnike koji gledaju glavni zaslon dok vozač upravlja vozilom. Kao da to nije bilo dovoljno, Byton je također spomenuo nešto o praćenju zdravlja, putem senzora u vozilu, uključujući senzor za težinu u sjedalu.

No ima i onih iz ‘stare škole’, poput direktora dizajna u Jaguaru Iana Calluma, a on se takvim trendovima jako protivi. Kada ga pitaju hoće li u svoj automobil staviti veliki 12-inčni zaslon poput iPada, on kaže da ako se bude njega pitalo – neće. Dvadesetogodišnji veteran Jaguar Land Rovera, koji je transformirao JLR-ovu paletu modelima kao što su XJ i novi F-Type, predstavio je osvježeni XE sportski sedan u novoobnovljenom salonu na zapadnoj strani Manhattana u utorak navečer na autosalonu u New Yorku.

Callum je kritizirao ogromne zaslone osjetljive na dodir – vrstu koju je Tesla uveo u modelu S, a sada se pojavljuje diljem industrije u vozilima, uključujući novi Toyotin SUV Highlander i pick-up RAM Fiat Chrysler Automobilesa.

‘Ako vozite 80-90 milja na sat (130 -145 km/h) – a možete to i legalno raditi u nekim zemljama – ne želite se okretati oko iPada u potrazi za funkcijom pomicanja retrovizora na vratima ili kontrole sjedala’, rekao je Callum. ‘Morate biti u stanju snaći se u svom automobilu bez gledanja u njega više od milisekunde.’

Jaguar XE ima sustav s dva zaslona, ​​s glavnim informacijama na vrhu i manjim stvarima, kao što je kontrola klime, ispod. Također ima taktilne kontrole (gumbe, klizače, prekidače i brojčane tipke), naglasio je Callum, kako bi vozačima pružio osjećaj da su dio nečega mehaničkog.

tPortal.hr