Jesu li vam važnije cajke ili majke, pacijenti i zdravlje ili fanovi i pijančevanje!?

Svi znamo koliko je posao medicinske sestre odgovoran i zahtjevan. To još bolje vidimo u situacijama kada nama ili članu obitelji zatreba medicinska pomoć. Slično je i sa poslovima raznih službenica, učiteljica i drugih za društvo važnih zanimanja.

Unatoč tome što je njihov rad od neprocjenjivog značaja za društvo one nisu oslobođene plaćanja svih mogućih poreza, prireza i doprinosa. Tako npr. učiteljica koja radi u školi na području Ljubuškog, Gruda, Posušja ili Širokog svaki mjesec državi plati oko 460 KM.

Istovremeno pevaljke koje za jednu večer zarade nekoliko tisuća KM, ne plaćaju ništa ovoj Županiji. One znači za jedno večer , ili bolje rečeno za par sati „dernjave“ zarade nekoliko mjesečnih plaća učiteljice ili medicinske sestre.

Npr Sandra Afrika je javno obznanila da po nastupu zaradi minimalno 6 ooo KM te da je toliko bogata da ima vlastitu jahtu. Ona ima hit pjesmu „Loša u krevetu“. I kod ostalih cajki i cajkana je slična situacija. Razlikuju se samo u nazivima svojih hitova koji se uglavnom svode na pridjev „loše“ i priču o „krevetu“ na ovaj ili onaj način.

Poznato je koliko je i kakav je njihov doprinos za društvo. A nepoznato je zašto se njima ne naplaćuje porez, zašto se njima ne traže radne dozvole i ugovori. Županija ŽZH ima Zakon o estradnoj djelatnosti ima Zakone o radu ima Porezne zakone sve ima. Samo nema volje da se cajkama naplati porez. Istovremeno medicinskom osoblju, osoblju u školama, službenicima u raznim ustanovama, trgovcima, ugostiteljima, zanatlijama, poljoprivrednicima i sl. se naplaćuje svaki mogući porez, doprinos i prirez. Kako fiskalni tako i parafiskalni , a ako ne plati na vrijeme odmah ga se otkrije, podnesu se prijave šalje ih se na sudove i u zatvore.

Jesu li važniji pacijenti i zdravlje ili fanovi i pijančevanje!?

Prema nekim procjenama, ukupni porezi i doprinosi na plaće kod nas su među najvećima na svijetu. Stoga u „Sporazumu za rast i zapošljavanje“ koji je predstavljen prošle godine kao paket mjera Evropske unije između ostalog stoji:“ Ako želi da joj ekonomija stane na noge, Bosna i Hercegovina mora pod hitno smanjiti namete na plaće radnika…“

Znači rečeno je „smanjiti namete na plaće radnika“ nije rečeno„ nemojte oporezivati pevaljke.“

Svaki nastup pevaljki je najavljivan ,što plakatima što drugim načinima. Točno se zna kad je tko gostovao i koliko košta čiji nastup. Lako se može utvrditi koliko je trebalo biti naplaćeno poreza. I laik može vidjeti da se radi o vrlo visokim iznosima sredstava, koja bi itekako dobro došla u oguljeni proračun. Koja služba, koji službenik je tako galantan kad su u pitanju pevaljke. A istovremeno nemilosrdan kad su u pitanju žitelji ove županije pa i sami pacijenti (dok ovo pišem na radiju se vrti vijest da je zbog poreza blokiran račun KBC Mostar i da je ugroženo zdravlje pacijenata)

Jeli ikada blokiran nastup neke pevaljke na području ŽZH, zato što nije plaćen porez ili što nema radnu dozvolu ili što nije urađen ugovor? Jesu li fanovi pevaljki važniji od pacijenata u bolnici. Jesu li pijančevanja fanova važnija od liječenja oboljelih ljudi?

Hoće li se pevaljkama retrogradno naplatiti porez ? Hoće li iz svog džepa platiti oni koji su propustili njima naplatiti? Ako hoće jedno od toga onda „ok“. A ako neće ništa od toga onda gospodo izvolite vratiti novce svima u ovoj županiji od koji ste naplatili porez. I to bez odgađanja.

Jesu li vam važnije cajke ili majke!?

Kako to da je županija toliko bogata da galantno oprašta dugovanja cajkama a istovremeno je siromašna i ne isplaćuje porodiljne naknade majkama.
Jesu li važnije cajke ili majke! – Uz ovu rečenicu bi trebala ići i psovka i uzvik toliko jak da ga se čuje i kroz zatvorene prozore: Jesu li važnije cajke ili majke!

Samo rijetki će znati da se i iza psovke i iza uzvika skriva suza i bol Suza i bol zato što je društvo uvedeno u dekadenciju koja se nedavno očitovala kroz naopako okrenutu zastavu u rukama polugole pevaljke. Društvo u kojemu je samo nekoliko slobodnomislećih portala poput portala Sirokibrijeg.info zamijetilo da su naopako okrenuti zastava i grb i da se koriste na neprikladan način. Te su o tome pisali i upozoravali. Jasno je da nisu upozoravali zbog zastave kao komada krpe, nego zbog svega onog što taj simbol predstavlja.Zbog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Zbog naroda. Zbog čovjeka, bez obzira tko je taj čovjek. Sjećamo se kako je Franjo Tuđman kod svakog podizanja zastave prikrivao ali nije mogao prikriti suzu i ganuće.

Jeli itko od naših političara, (i desnih i lijevih i gornjih i donjih i onih na vlasti i onih u oporbi) bio ganut nakon objave informacije o naopako okrenutoj zastavi na području ŽZH i neprikladnom korištenju grba i zastave. Jesu li reagirali? Kako su reagirali?

U tekstovima koji su upozoravali na naopako okrenutu zastavu postavljeno je i pitanje odgovornim osobama i institucijama: “Je li upotreba zastave Županije naopako okrenute, u rukama polugole pevaljke i iznad guzice – promoviranje ugleda i dostojanstva županije ŽZH.? Nisam vidio da je na to pitanje javnosti dan odgovor.

Zato sada te iste, za zastavu i grb ,odgovorne pitamo: Jeli upotreba Vaše osobne slike naopako okrenute (sa nosom prema guzici pevaljke) u rukama polugole pevaljke i iznad njene guzice ,promoviranje vašeg ugleda i dostojanstv? I hoćete li takvu sliku postaviti na svoje web i druge stranice, hoćete li se uvrijediti ako takve Vaše slike se počnu postavljati u ugostiteljskim objektima, trgovima, internet stranicama, autobusnim stanicama, oglasnim tablama, portalima, novinama? Hoćete li to smatrati promoviranjem svoje časti i ugleda. Hoćete li ostati pasivni kao što ste ostali pasivni kad je u pitanju bio naopako okrenuti grb i zastava iznad guzice pevaljke?

I ponovo pitamo:“ Hoćete li naplatiti poreze od pevaljki, cajkana i cajki. Ako hoćete recite i djelima pokažite do kada će to biti.

A ako nećete naplatiti njima, ne morate, mi na tome ne inzistiramo. Ostavite im novce neka kupe još koju jahtu.

Samo u tom slučaju prestanite i nama naplaćivati porez, te nam fino vratite sve ono što ste do sada uzeli.

Čitatelj portala SirokiBrijeg.info (Vita Nostra)