Kakve su odredbe o formiranju cijena udžbenika u drugim mjestima a kako u ŽZH pogledajmo zajedno u nastavku teksta.

U drugim mjestima, npr. u RH zakoni su takvi da se nastoji zaštiti roditelje i natjerati nakladnike da urade što kvalitetnije udžbenike sa što nižim cijenama. Pa tako npr. ministar svake godine donosi odluku o najvišoj razini cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava. To znači da , karikirano rečeno, ministar kaže:“Želimo udžbenike te i te kvalitete i njihova maksimalna cijena može biti „toliko i toliko“. Nakladnici izvolite se u to uklopit i ponudit što nižu cijenu za istu kvalitetu.“

Time se nakladnike dovede do toga da daju u ponudu kvalitetne udžbenike sa što nižim cijenama. Ali to nije sve u zaštiti roditelja i njihova budžeta i džepa. Nego je zakon predvidio i niz drugih mjera i načina da se zaštiti džep roditelja. Pa sve do toga da se prije konačnog odabira udžbenika pita roditelje da li im je i ta najniža ponuđena cijena prihvatljiva.

U Zakonu o udžbenicima u RH nimalo se nije žalilo ni truda ni vremena da bi se što bolje zaštitila kvaliteta i cijena udžbenika a time i kućni budžet roditelja. Usporedbe radi reći ćemo da je u Zakonu o udžbenicima u RH preko 500 riječi (550) kojima se nastoji postići što povoljnija cijena udžbenika.

Istovremeno, vjerovali ili ne, u Zakonu o udžbenicima u Županiji Zapadnohercegovačkoj u cijelom zakonu samo je desetak riječi koje govore o cijenama udžbenika. I to tako da kažu da nakladnik sam odredi cijenu udžbenika bez ikakvih ograničenja.

Stanje u ŽZH „Uzmi Fato koliko ti drago!“

U Zakonu o udžbenicima u ŽZH nigdje nema odredbe da ministar ili bilo tko drugi odredi maksimalnu cijenu udžbenika. Nigdje nema odredbe da se nešto pita roditelje u svezi prihvatljivosti cijene udžbenika. O cijenama udžbenika u ŽZH govore slijedeće riječi iz zakona :“ Obaveze nakladnika su .a.) po primitku rješenja o odobrenju udžbenika i nastavnog sredstva dostaviti Ministarstvu obavijest o cijeni istih.

Što to znači? Znači li to da se daje mogućnost nakladniku da „krkne“ cijenu kako god mu paše bez ikakvih ograničenja? Nigdje u Zakonu nije predviđeno da netko odredi maksimalnu cijenu udžbenika. Daje li se time mogućnost da nakladnici mogu mirne duše dizati cijenu dokle god hoće. Isto tako nigdje u Zakonu o udžbenicima u ŽZH se niti ne spominje ni najmanja mogućnost da se roditelje nešto pita u svezi cijene udžbenika. A kamoli da bi ih se pitalo u svezi prihvatljivosti konačne cijene.

Postavlja se puno pitanja:

Zašto u ŽZH nije postavljen mehanizam zaštite cijena udžbenika, tako da ministar odredi maksimalnu cijenu?

Zašto se u ŽZH dopušta nakladnicima da slobodno formiraju cijene udžbenika?

Zašto u ŽZH ne postoji mehanizam sprječavanja „napuhivanja“ cijena?

Zašto u ŽZH nitko ne pita roditelje o prihvatljivosti cijena udžbenika?

Treba li Zakon o udžbenicima biti u interesu roditelje ili u interesu profita nakladnika?

U čijem je interesu Zakon o udžbenicima u ŽZH?

Jeli još netko, osim ovog portala, skrenuo pozornost na ova značajna pitanja?

Uskoro će jesen, nova školska godina i krkljanac oko nabavke udžbenika.

Vi koji plaćate udžbenike ,zastanite malo, niste glupi i nemojte dopustiti da Vas prave budalama. Razmislite malo .Porazgovarajte malo međusobno o problemima školstva posavjetujte se s onima u koje imate povjerenje.

Moguće je itekako da udžbenici budu i kvalitetniji i nižih cijene nego do sada. Potrebno je samo malo dobre volje kod onih koji odlučuju. A ako u narednom periodu ne pokažu da imaju dobre volje onda treba naći načina da ih se natjera da je dobiju i da rade u interesu općeg dobra.

Ako se pitate:“Na koji način ih natjerati“? Odgovor je :“Koristeći sva zakonom dopuštena sredstva, načine i metode.“ A njih je napretek.

Kao što rekosmo porazgovarajte malo međusobno o problemima školstva, posavjetujte se s onima u koje imate povjerenje.

Nemojte biti naivni i misliti da će „netko drugi“ nešto riješiti

Krajnje je vrijeme da se probudimo iz „šarenih laža“ i hipnoze.

Ne dopustite da Vam bacaju prašinu u oči tricama i kučinama dok o Vama, vašoj djeci i vašem džepu donose štetne odluke.

SirokiBrijeg.info / Nostra Vita