Jerkina djeca blokiraju radnicima i upravi firme Asja BiH pristup pogonima i upravnoj zgradi

ŠIROKI BRIJEG – Radnicima i upravi firme Asja BiH, registrirane za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina sa sjedištem u Širokom Brijegu jutros je onemugućen pristup pogonima, upravnoj zgradi i prerađenim mesnim proizvodima, potvrđeno je iz te kompanije.

Kako je za Anadolu Agency rekao vlasnik spomenute tvrtle s turskim kapitalom Sadik Sezer, kompanija je ovih dana suočena sa pritiscima njihovog zakupodavca, kompanije ALPEN-MIT.

Sezer je dodao kako su predstavnici firme zakupodavca parkirali automobil na ulaznoj rampi u krug tvornice i nalaze se na ulaznim vratima u upravnu zgradu. On je ponašanje predstavnika APLEN MIT-a nazvao bespravnim činom jer im je onemogućen pristup pogonima, upravnoj zgradi i prerađenim mesnim proizvodima.

„U tvornici se nalazi vrijednost od oko milijun maraka, i vrlo važna dokumentacija. Neprihvatljivo je da krše potpisane ugovore i da nam se spriječava pristup. Vjerujem u pravni sustav Bosne i Hercegovine. Ovo što rade je neprimjereno ponašanje i bespravan čin” kazao je Sezer, napomenuvši kako su već ranije, kad su se pojavili prvi pritisci, o svemu obavijestili sve nadležne institucije.

Prvi nesporazum oko različitog tumačenja potpisanog ugovora dogodio se poslije isteka radnog vremena 9. studenog 2015. Tada su na svim vratima na ulazu u firmu, u prostorije prerade, ulazu u klaonicu oštećene brave.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Zapadno-hercegovačke županije potvrdili su da je odmah po zaprimljenoj prijavi 9. studenog na lice mjesta upućena policijska ophodnja koja nije poduzimala nikakve mjere.

„Policijski službenici su konstatirali da se objekat nalazi pod fizičkom i tehničkom zaštitom zaštitarske tvrtke, tako da nisu ulazili u krug navedenoga poduzeća, ali su strane u sporu uputili da sporove rješavaju putem nadležnih institucija”, kazao je ranije za AA glasnogovornik MUP-a Zapadno-hercegovačke županije Damir Čutura.

Čutura je naveo i da su Policijskoj upravi Široki Brijeg nepozvani pristupili predstavnici Asja d.o.o. istog dana i prijavili da im je zapriječen ulazak u krug poduzeća, te da su predstavnici APLEN MIT-a dan poslije također nepozvani pristupili Policijskoj upravi i izjavili da je ugovor o najmu istekao te da odgovorni u tvrtki “Asja” ne želi napustiti prostor koji im je dat u najam.

“O svemu navedenom ovlaštene službene osobe PU Široki Brijeg izvršile su konzultacije sa dežurnim županijskim tužiteljem, po čijim uputama smo zaintereserane uputili da sporove između dvaju poduzeća rješavaju na nadležnom sudu”, pojasnio je Čutura.

Sezer dalje napoinje kako je tako turska firma Asja već početkom studenog bila spriječena da normalno posluje i distribuira svoje proizvode. U tvornici se nalazi ogromna količina proizvoda i sirovine, a u uredima važna dokumentacije i privatne stvari radnika i zaposlenika Asje.

Turska frima Asja 17.11. 2015. godine Općinskom sudu Široki Brijeg je, kako je rekao Sezer, podnijela tužbu protiv ALPEN MIT-a i njenih zakonskih zastupnika, a istog dana i kaznenu prijavu županijskom tužiteljstvu Zapadno-hercegovačke županije.Ugovor o korištenju prostora ALPEN MIT-a s preciznim pravima i obavezama između turske tvrtke Asja i APLEN MIT-a sklopljen je prošle godine u 11. mjesecu s naznakom da je važeći tek kad Asja dobije sva potrebna odobrenja i rješenja od nadležnog federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ministarstvo je ova rješenja izdalo u ožujku ove godine čime je praktično, kako je rekao, sklopljeni ugovor postao važećim. Ugovor je sklopljen na neodređeno vrijeme, a minimalno na jednu godinu.

Dodao je kako su treća firma po obimu izvoza mesa i mesnih prerađevina u druge zemlje, prije svih u Tursku. Imaju oko 70 uposlenih

Anadolu Agency