Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio bit će pozvan na konzultacije u Zagreb nakon što je sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog “dana republike” RS, saznaje se iz Banskih dvora.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i on je zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije, priopćio je Zrinjevac u četvrtak, izvijestila je HIna.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

“Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine”, priopćio je MVEP i poručio da će detaljno ispitati zašto je Del Vechio bio ondje.

Šefica hrvatske diplomacije Marije Pejčinović Burić povukla je na traženje premijera Andreja Plenkovića veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije.

Prethodno su dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na tom događaju.

“Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin”, rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

“To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio”, dodao je Krstičević.

Vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. siječnja kao “dana republike”, prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”.

Proslavu su ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH.

Ivan Del Vechio: Bio sam tamo, ali nisam bio tamo!

Ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio izjavio je za Klix.ba da je povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske bio u Banjoj Luci, ali da nije bio na defileu i svečanoj akademiji.

“Mogu samo reći da nisam bio na defileu i svečanoj akademiji”, kratko nam je kazao. Na pitanje da li je bio u Banjoj Luci 9. siječnja, odgovorio je potvrdno.

Upitan da obrazloži razloge svog boravka u Banjoj Luci, Del Vechio je, prije nego što je prekinuo telefonsku vezu, kazao da će drugom prilikom obrazložiti te razloge.

No, prvo te razloge mora obrazložiti premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću koji je zatražio od ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović-Burić da pozove ambasadora Hrvatske iz BiH na razgovor.

Razlog je jučerašnji odlazak ambasadora Ivana Del Vechija na svečanosti povodom Dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Pored službenika entiteta RS i Srbije, na ovoj ceremoniji su sudjelovali i lider HDZ-a Dragan Čović te Vjekoslav Bevanda, potpredsjednik HDZ-a BiH, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar financija BiH, zatim Davor Čordaš, potpredsjednik HDZ-a BiH, Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske i Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Ovakvih postupkom su jasno pokazali čiji su predstavnici – Treba li još nekome crtati?

SirokiBrijeg.info