Pandemija koronavirusa pogodit će mnoge sektore i najvjerojatnije izazvati recesiju. Zbog otkazivanja putovanja prvi su se na udaru našli prijevoznici i turističke kompanije.

Već do sada otkazane su stotine tisuća letova, što će aviokompanijama prouzročiti štetu od više desetaka milijardi dolara.

U mediteranskim zemljama je ljeti vrhunac turističke sezone i ako se situacija ne smiri, tek će se vidjeti pravi razmjeri štete koju će pretrpjeti svi koji žive od turizma.

No postoje i sektori koji bi i u ovoj situaciji mogli dobro proći, što prije svega zanima ulagače u dionice, koji moraju voditi računa o zaštiti svog portfelja i u kriznim vremenima.

Za razliku od turizma i prijevoza koji će stradati od epidemije, s druge strane su farmaceutske kompanije i prva koja dođe do nekakvog lijeka ili cjepiva za koronavirus bit će sasvim sigurno na dobitničkoj strani.

Farmaceutske kompanije

Jedna od kompanija koju američki analitičari ističu kao potencijalnu priliku je Gilead Sciences. Njihov lijek remdesivir trenutno je u fazi testiranja, a rezultati pokazuju da su u prednosti u odnosu na konkurente. Ako se lijek zaista pokaže učinkovitim, to će biti velika stvar za ovu kompaniju koja i već sada dioničarima isplaćuje solidnu dividendu od 3,6 posto.

Proizvođači sredstava za higijenu

Osim farmaceuta dobitnici su i kompanije koje proizvode razna higijenska sredstva i potrepštine. Tako američki analitičari ističu da bi dobitnik mogla biti Clorox Company čiji se dobar dio proizvodnog portfelja sastoji od raznih sredstava za čišćenja na bazi klora, za kojima bi u doba epidemije mogla biti povećanja potražnja.

Maloprodaja

Zbog straha od ograničenja kretanja i prekida dobavnih lanaca građani u mnogim zemljama počeli su stvarati zalihe osnovnih potrepština. Kupuje se brašno, šećer, konzerve i u svakoj krizi nezaobilazni toalet papir, u neviđenim količinama. S obzirom na to izvjesno je da će trgovački lanci imati povećane promete, a time i zaradu.

Aplikacije za rad od kuće

Mnoge kompanije odlučile su da njihovi zaposlenici rade od kuće, sastanci se održavaju putem interneta umjesto uživo tako da će od toga profitirati kompanije koje nude aplikacije i tehnička rješenja koja omogućuju rad i sastanke na daljinu.

Servisi za zabavu kod kuće

U nekim zemljama otkazana je većina masovnih javnih događanja, a građanima je preporučeno da izbjegavaju mjesta s većim brojem ljudi, što znači da će više vremena provoditi kod kuće. Od toga će profitirati kompanije poput Netflixa, koje nude zabavne sadržaje koji se konzumiraju unutar četiri zida.

Index.hr