Kronologiju dešavanja sa “prve crte” možete pratiti na portalu SirokiBrijeg.info koje nam dostavljaju branitelji koji se tamo nalaze:

18.00h

Eufor obeća dovesti vodu braniteljima na Bijaču. Očito su dobro upućeni u naše stanje u šatoru, znaju da imamo ljudi koji primaju enzulin. Dva puta su pitali trebamo li enzulina.

17.00h

Eufor kontaktira Darinka Botu, stižu na Bijaču.

16.40h

Ljubuško vatrogasno društvo odbilo dati vodu Braniteljima na Bijači!

16.30h

Pristižu specijalci!

15.30h

Blokiran ulaz na auto cestu, policija ne reagira, među njima na prometnici i načelnik Čuljak.

Srijeda, 7.ožujak 2018. godina

Kad bi samo jedan dan započeo javljanjem s Bijače iz šatora, a da se pritom ne spomene kiša, to bi branitelji u ovom trenutku prihvatili kao veliku donaciju s Neba. Ali neka, ipak postoji Nada, svaka je kiša do sada prestala padati, prestati će i ova!

Cijelu se noć i jutro raspravlja o sinoćnjem sučeljavanju Drage Grbavca i Šerifa Patkovića u polsatnoj emisiji na televiziji. Pitamo se, je li ovo još jedan pokušaj političkih moćnika svoj prljavi veš oblačiti na silu drugim ljudima i suprotstavljaju branitelje i borce koji jedan drugom nema razloga prebacivati odgovornost za trenutnu nastalu krizu u Federaciji?

Drago se nije dao isprovocirati, uspio je još jednom javnosti objasniti naše opravdane zahtjeve, koji traže stvarni registar branitelja, prestanak financiranja preko tisuću nepotrebnih braniteljskih udruga i onaj mizerni ratni dodatak 6 maraka po mjesecu provedenom na prvoj crti bojišnice.

Ovo druženje u šatoru ipak je urodilo nekim drugim značajnijim plodovima, s vremena na vrijeme branitelji započinju priče iz ratnog vremena, bude se sjećanja.

Zanimljivo je kako se tek sada mnogi događaji s prve crte uvezuju u onaj stvarni ratni mozajik zbivanja.

Odlučili smo povremeno objavljivati ratne fotografije koje donose branitelji u šator.

Naravno, sve će fotografije biti popraćene kratkim opisom iz braniteljskih sjećanja.

Prve dvije fotografije svjedoče iz 93., zima, položaj br. 2 Crni vrhovi. Fotografija nastala samo dva dana prije pogibije Đure i Matića na položaju br.3, koji je od tog mjesta udaljen samo pedesetak koraka.

Na fotografiji, dozapovjednik satnije Ivica Bošnjak s četvoricom svojih vojnika, dvojica davno preminula, a preostali uz njega svi Zaboravljeni branitelji iz šatora s Bijače.

JAVLJANJA S “PRVE CRTE” NA BIJAČI: Braniteljske igre granica, dan sedmi – “Logorska vatra prkosila tami i jakoj kiši” (6.3.2018.godina)

KRONOLGIJA DOGAĐAJA: Braniteljske igre granica, dan šesti – “Dan podsjeća na davna ratna vremena” (Ponedjeljak,5. ožujak 2018. godina)

KRONOLGIJA DOGAĐAJA: Braniteljske igre granica, dan peti – “Informativni razgovori sa policijom i ženom” (Nedjelja, 4.ožujak 2018. godina)

KRONOLGIJA DOGAĐAJA: Braniteljske igre granica, dan četvrti: “Policijske snage se gomilaju, EUFOR obišao branitelje” (Subota, 3.ožujak 2018. godina)

UZB Ljubuški / SirokiBrijeg.info