Kronologiju dešavanja sa “prve crte” možete pratiti na portalu SirokiBrijeg.info koje nam dostavljaju branitelji koji se tamo nalaze:

11.30h

Vjetrometini bijače i hladnim vjetrovima s Veleža, prkosi u kratkim rukavima Željko Mucić iz Vojnića. Željko je Zaboravljeni branitelj i pripadnik Domovinskog rata, na prvoj crti odbrane s puškom u ruci od prvog do zadnjeg dana!

On kaže da se na Bijači opet osjeća ponosno među svojim mnogim časnim suborcima.

09.50h

Do sada najsnažnija poruka podrške braniteljima, stigla u pravi tren od našeg nezaboravnog “ratnog” svećenika fra. Velimira Mandića, našeg dragog Velje, njegove krunice mnogi i danas čuvaju.

Njemu smo se svaki put posebno veselili, ne možemo zaboraviti da je prije svakog polaska na ratište obilazio naše obitelji kod kuće i svakom je od nas prinosio bar po jednu ohrabrujuću poruku od naših doma.

Ovaj je put fra. Velja uputio jedan kratki video, koji je u mnogima u šatoru izazvao suze u očima, a pred sami kraj videa među nama se začulo pravo navijanje i skandiranje. Skandiranje kao znak podrške dječačiću sa videa, koji se bori snagom upornosti, snagom vjere i Nade, kako bi ravnopravno izborio svoje mjesto i položaj pod ovim Nebeskim vječnim Suncem.

Nakon što smo svi skupa gromoglasnim pljeskom ispraćali pobjedu dječačića i brisali suze radosnice, te raspravljali o simboliki poruke, upravo u tom trenu, od našeg fra. Velje stiže nova poruka, koja kratko glasi:

“Moje je srce stalno s vama!”

04.00h

Uskoro sviće zora na Bijači, u šatoru se svunoć igra bele, raspoloženje i budnost branitelja ko’ 92.

Četvrtak, 8.ožujak 2018. godina

Oblaci nad Bijačom samo na kratko, na nekoliko trenutaka, propustili izlazeće sunce kako bi bacilo prve zrake na šator branitelja.

I to je dovoljno, Sunce je oduvijek bilo na strani onih koji se bore za pravdu i istinu, koji su na strani neznatnih i potlačenih.

Kao i svako jutro, logorska vatra opet izmamila branitelje iz šatora, njezinoj ugodnoj toplini nisu odoljeli ni cvjetni vjesnici proljeća.

Iznenadna pojava cvijeća nikog ne ostavlja ravnodušnim, pojavilo se noćas i to samo bliže logorske vatre, tamo gdje vatra danima grije zemlju.

Branitelji ipak nalaze simboliku u cvijeću, slažu se da nije slučajno što je izraslo upravo na “8. Mart”, zato predlažu da ga poberu oni koji su među nama proveli najviše noći u šatoru i neka ga odmah jutros odnesu kući i obraduje svoju ženu.

Isti se tren razletiše branitelji koji u ovim teškim danima nisu zaboravljeni od svojih vjernih žena, uspjeli smo slikat samo njih nekolicinu najbržih, dok ostali još beru i oblikuju svoje cvjetne bukete.

KRONOLOGIJA DOGAĐAJA: Braniteljske igre granica, dan osmi – “Počinju priče iz ratnog vremena” (Srijeda, 7. ožujak 2018. godina)

KRONOLOGIJA DOGAĐAJA: Braniteljske igre granica, dan sedmi – “Logorska vatra prkosila tami i jakoj kiši” (Utorak, 6.ožujak.2018.godina)

KRONOLGIJA DOGAĐAJA: Braniteljske igre granica, dan šesti – “Dan podsjeća na davna ratna vremena” (Ponedjeljak,5. ožujak 2018. godina)

KRONOLGIJA DOGAĐAJA: Braniteljske igre granica, dan peti – “Informativni razgovori sa policijom i ženom” (Nedjelja, 4.ožujak 2018. godina)

KRONOLGIJA DOGAĐAJA: Braniteljske igre granica, dan četvrti: “Policijske snage se gomilaju, EUFOR obišao branitelje” (Subota, 3.ožujak 2018. godina)

UZB Ljubuški / SirokiBrijeg.info