Izvještaj sa Sabora razvojačenih Branitelja HVO-a od 10.03.2018 godine u Posušju

POSUŠJE – U prepunoj kino dvorani u Posušju je dana 10.03.2018 godine s početkom u 18,00 sati održan Sabor razvojačenih Branitelja HVO-a iz cijele FBiH i BiH. Na sabor su se odazvali predstavnici Udruge zaboravljenih Branitelja iz cijele FBiH i njenih županija, kao i svi drugi zainteresirani razvojačeni Branitelji HVO-a.

Inicijativni odbor koordinacije razvojačenih Branitelja HVO-a su činili:

-Vjekoslav Dragoja Predsjednik inicijativnog odbora koordinacije razvojačenih Branitelja HVO-a,

-Vlado Marušić, predstavnik razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH,

-Vladimir Galić, predstavnik razvojačenih Branitelja HVO-a HBŽ,

-Marijan Bulić, predstavnik razvojačenih Branitelja HVO-a HNŽ,

-Anto Baotić, predstavnik razvojačenih Branitelja HVO-a Posavske županije,

Dok je Miro Pavlović,predstavnik razvojačenih Branitelja HVO-a Srednjo-Bosanske županije iz Viteza dao svoju suglasnost svim odlukama i zaključcima sa Sabora ali zbog spriječenosti nije mogao prisustvovati Saboru u Posušju.

Na Sabor razvojačenih Branitelja HVO-a su bili pozvani i ministri Branitelja ŽZH i HNŽ Mladen Begić i Oliver Soldo, te direktorica uprave za Branitelje HBŽ gđa. Ljilja Kovačević ali se isti na Sabor nisu odazvali zbog ranije preuzetih obveza o čemu su telefonskim putem dan prije održavanja Sabora izvijestili Predsjednika inicijativnog odbora koordinacije razvojačenih Branitelja HVO-a, Vjekoslava Dragoju.

Dnevni red Sabora je vodila urednica Radio Postaje Posušje Marija Budimir. Nakon intoniranja Himne RH,Lijepa naša puštena je pjesma Prijatelji od Marka Pekrovića Thompsona po želji svih sudionika Sabora.

Prvi je riječ dobio Vjekoslav Dragoja predsjednik inicijativnog odbora koordinacije razvojačenih Branitelja HVO-a koji je nazočnim Braniteljima pojasnio razloge održavanja Sabora razvojačenih Branitelja HVO-a imajući u vidu kako Nacrt prijedloga zakona o razvojačenim Braniteljima i članovima njihovih obitelji uskoro ide u parlamentarnu raspravu a preko deset godina je stavljen izvan snage zbog čega se ukazala istinska potreba stvaranja prave definicije razvojačenog Branitelja, te koji su sve statusi Branitelja u FBiH u obje vojne komponente gdje je rekao:

-Prvi status čine obitelji poginulih, zarobljenih i nestalih osoba Armije BiH i HVO-a,

-Drugi status čine RVI-i iz Armije BiH i HVO-a,

-Treći status čine razvojačeni-demobilizirani Branitelji Armije BiH i HVO-a,

Prva dva statusa su pokrivena nizom zakona kojim članovi tih udruga štite svoja prava i koja prava od rata na ovamo konzumiraju dok treći status nema svog zakona i zbog čega su razvojačeni Branitelji u FBiH iz obje vojne komponente u problemima o rata na ovamo jer ih nije štitio niti jedan zakon o pravima Branitelja u FBiH.

Definicijom razvojačenog Branitelja svaki razvojačeni Branitelj će pronaći svoje mjesto u nekoj od te 3/tri navedene udruge koje će kao takve prepoznati Zakon o pravima razvojačenih Branitelja, te će ih kao takve prepoznati županije,općine i Gradovi u FBiH.

Nakon Vjekoslava Dragoje riječ j dobio Vlado Marušić predstavnik razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH koji je nazočnima u početku svog izlaganja rekao slikovito kako je jedina država na svijetu BiH uz pomoć svojih vlastodržaca, političkih oligarha uspjela u djelo sprovesti alkemiju (pretvaranje nemetala u plemeniti metal, željezo, olovo i sl. u zlato ili srebro), što u prijevodu znači kako su od nebranitelja, dezertera, uhljeba, skorojevića, ulizica i izdajnika iste učinili Braniteljima koji su čisto zlato, najčasniji sinovi države BiH dok su istinske Branitelje ostavili na cesti, odnosno na putu za nigdje, i gdje su se mnogi od njih ubili, gdje su mnogi umrli, mnoge su napustile supruge i djeca, a velika većina njih živi na rubu socijale ili ekonomske isključivosti, dok ovi potonji godinama uživaju na temelju lažnog braniteljskog statusa trošeći novce istinskih Branitelja.

Zbog svih tih razloga je formirana UZB u mjestu Grab,općina Ljubuški koja je jedna od potpisnica Rezolucije Branitelja od 70 udruga iz obje vojne komponente (Armija BiH i HVO-a), u kojoj Rezoluciji su sadržani svi zahtjevi razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente. Zbog opstrukcije, laži i podvala vladajuće koalicije razvojačeni Branitelji iz obje vojne komponente su u više navrata blokirali granične prijelaze, prometnice i institucije zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH u čemu je učestvovala i UZB koja se takvih aktivnosti ne treba i ne smije stidjeti jer su u danom trenutku bile nužne i potrebite. Isto taklo rekao je kako je UZB ustrojena na državnom nivou, po županijama i po Podružnicama i svaka od tih udruga je samostalna pravna osoba koja donosi sve svoje odluke voljom većine svojih članova. Tako su mnoge podružnice nakon blokada graničnih prijelaza Bijača i Gorica odlučile voljom svojih članova kako više nikada neće blokirati granične prijelaze jer je opće prihvaćen stav tih podružnica kako se krivci za njihove probleme nalaze u institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH a ne na graničnim prijelazima ili prometnicama jer se blokadom tih prijelaza i prometnica onemogućava nesmetan promet ljudi, roba i usluga čime se na članove UZB navlači bijes običnog puka koji nema nikakve sveze s problemima UZB ili nekog drugog razvojačenog Branitelja u FBiH, i prema tim odgovornima će te podružnice ubuduće poduzimati sve pravne i druge radnje ukoliko ne budu udovoljili njihovim zahtjevima.

Poradi razjašnjavanja nekih nejasnoća napomenuo je kako nitko nema pravo nekoj od tih podružnica naređivati što ista mora učiniti jer su to sve radnje suprotne statutima tih podružnica.

Imajući u vidu kako je nacrt prijedloga Zakon o razvojačenim Braniteljima i njihovim obiteljima upućen u parlamentarnu proceduru od strane resornog ministra Branitelja FBiH Salke Bukvarevića a taj zakon prepoznaje razvojačenog Branitelja, s tim u svezi ukazala se i potreba definicije razvojačenog Branitelja te promjena naziva UZB u novi naziv: Udruga Razvojačeni Branitelji HVO-a, na svim razinama u FBiH, općina, Grad, Županija i FBiH odnosno BiH).

Što se tiče Armije BiH i njima je upućen prijedlog za promjenom njihovog naziva iz postojećih udruga koje zakon o razvojačenim Braniteljima ne prepoznaje npr:Udruga nezaposleni demobilizirani borci BiH, Udruga nezaposlenih boraca 92-95 i sl.u novi naziv: Udruga demobilizirani Borci Armije BiH na svim razinama (općina, grad, Županija FBiH i BiH).

Poradi pojašnjenja UZB nikakav zakon o pravima Branitelja ne prepoznaje a poglavito ovaj o pravima razvojačenih Branitelja i članovima njihovih obitelji u FBiH za što se kao dokaz može ponuditi Prijedlog Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja gdje je UZB/Borci BiH uputila amandman odnosno prijedlog da ta udruga bude sedma udruga od posebnog društvenog značaja u FBiH ali je taj amandman-prijedlog odbijen uz obrazloženje kako postojeći Branitelji iz te udruge mogu sva svoja prava ostvariti od nekoje od udruga od posebnog društvenog značaja koje dobiju taj status (Armija BiH i HVO-a) koje komponente su jedino prepoznate u svim zakonima o pravima Branitelja u FBiH.

Na kraju je napomenuo kako nema govora ni o kakvom razjedinjavanju,izdaji od strane inicijatora koordinacije razvojačenih Branitelja HVO-a jer je rezolucija Branitelja dokument od kojeg se ne odustaje i za koji se sada još žešće bore članovi razvojačenih Branitelja HVO-a u suradnji s udrugom demobilizirani borci Armije BiH koji će također izvršiti promjenu naziva svojih udruga u taj naziv. Konačno udruge razvojačenih Branitelja HVO-a i demobiliziranih boraca Arije BiH će nakon promjena naziva svojih udruga zajednički krenuti u institucionalnu borbu ka usvajanju svih točaka Rezolucije Branitelja u oba doma Parlamenta FBiH. Pozvao je razvojačene Branitelje i Armije BiH i HVO-a da ne nasjdaju na političke spinove, laži, podmetanja i klevete objavljene u nekim medijima te portalima jer su to sve metode bivše UDBE, KOS-a i AID-a čiji je glavni cilj: zavadi pa vladaj, a ova inicijativa razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente koja za cilj ima raskrinkavanje lažnih Branitelja i lažnih korisnika prava u FBiH je dirnula u osinje gnijezdo, ali bez obzira na sve to osinje gnijezdo će uskoro biti uništeno i razotkriveno.

Na kraju Sabora su pročitane odluke i zaključci koji su usvojeni jednoglasno od svih članova sabora u Posušju, a one se u kratkim crtama odnose na definiciju razvojačenih Branitelja HVO-a,te odluka o razlozima promjena naziva UZB u novi naziv URB HVO-a, a zaključci se odnose na proceduru promjene naziva svih UZB na razinama općina, Gradova i Županija, te mogućnost učlanjenja novih članova razvojačenih Branitelja u tu udrugu. Isto tako određen je koordinacijski tim Udruge razvojačeni Branitelji HVO-a koji će izabrati predstavnike te udruge na nivou FBiH i BiH odmah napon promjene naziva UZB u novi naziv.

Po završetku Sabora nazočni članovi su skupljali donacije za razvojačene Branitelje HVO-a u potrebi kao i za projekt oživotvorenja Udruge razvojačeni Branitelji HVO-a, te su predstavnici koordinacije udruge razvojačeni Branitelji HVO-a dali izjave za radio Posušje i gdje su imali priliku razmijeniti mišljenja i iskustva na prigodnom domjenku. Svi su ostali složni kako je ovo istinska staza kojom razvojačeni Branitelji HVO-a moraju i trebaju ići i se nemaju čega stidjeti jer su pod stijegom HVO-a branili svoju domovinu i svoje obitelji i kao takvi će krenuti u institucionalnu borbu za ostvarivanje svih svojih prava u FBiH, županijama,općinama i Gradovima. Zamijećeno je također na tom domjenku kako se pripadnicima razvojačenih Branitelja na lice konačno navukao osmijeh poput sunca na nebu poslije duge kiše koje će još dugo, dugo grijati njihove umorne duše.

Inicijativni odbor koordinacija razvojačeni Branitelji HVO-a