Home Vijesti Politika Izvještaj s pred Božićnog druženja članova i simpatizera URB HVO-a ŽZH

Izvještaj s pred Božićnog druženja članova i simpatizera URB HVO-a ŽZH

0
Izvještaj s pred Božićnog druženja članova i simpatizera URB HVO-a ŽZH

Dana 19.prosinca.2019.godine u kinu Borak u Širokom Brijegu s početkom u 19,30 sati počelo je pred Božićno druženje članova i simpatizera URB HVO-a ŽZH. Na druženje su se odazvali članovi udruge iz Širokog Brijega, Gruda i Posušja koji su zadnji put u ovoj kalendarskoj godini željeli čuti riječi rukovodstva udruge o svim poduzetim aktivnostima udruge od zadnje skupštine, te s e nakon toga družiti uz jelo i piće kako je to već postao običaj među članovima udruge pred Božić.

Skupštinu je otvorio Vinko Banožić predsjednik URB HVO-a Grada Širokog Brijega koji je članove udruge pozdravio prigodnim riječima,nakon čega je održana minuta šutnje za sve poginule,umrle i nestale hrvatske branitelje iz I, II-svjetskog rata, poraća, Domovinskog rata i nakon njega, te prigodna molitva kao izvor radosti i snage za sve buduće aktivnosti udruge.

Potom je Vinko Banožić u kratkim crtama izvijestio članove udruge o poduzetim aktivnostima rukovodstva udruge na rješavanju njihovog statusa odnosno poboljšanja njihovog položaja. Iznio je i nekoliko kritika na određene članove udruge koji su inertni i nezainteresirani za aktivnosti udruge čiji predstavnici prelaze tisuće kilometara kako bi svima bilo bolje, no neki od njih se ne udostoje doći na skupštine udruge pa čak i ne zovu rukovodstvo udruge a uvijek prigodom susreta s rukovodstvom udruge žele čuti sve o poduzetim aktivnostima što nikako nije i ne može biti u redu. No, napomenuo je kako je s rukovodstvom udruge Bog koji će ih odvesti do cilja i pobjede s vladajućim garniturama jer se ovdje ne traži ništa nemoguće, nerealno i neostvarljivo i to predstavnici vlasti jako dobro znaju no to javno ne žele priznati. Rekao je kako je on zajedno s Predsjednikom URB HVO-a ŽZH Vladom Marušićem sudjelovao na dva sastanka u ministarstvu Branitelja ŽZH u Grudama gdje su se uhvatili u koštac s predstavnicima drugih udruga iz rata s područja ŽZH i ministarstvom Branitelja ŽZH gdje su branili prava svojih članova na dobivanje braniteljskog dodatka i Izradu Zakona o jedinstvenom registru Branitelja u ŽZH i od toga nikada neće odustati,dok su predstavnici drugih udruga i ministar Branitelja ŽZH imali dosta drugačije stavove od predstavnika URB HVO-a ŽZH ali konačnu riječ o pravima članova URB HVO-a ŽZH na braniteljski dodatak i izradu Zakona o jedinstvenom registru će imati članovi skupštine ŽZH kao i predstavnici URB HVO-a ŽZH koji će prisustvovati toj skupštini u ovoj kalendarskoj godini kako je to ministar Branitelja ŽZH javno rekao.

Nakon njega riječ je dobio Vlado Marušić, predsjednik URB HVO-a ŽZH koji je zaobišao teme o kojima se prije pričalo,te je odmah obavijestio prisutne članove o svim aktivnostima udruge u FBiH,ŽZH i RH. Vezano za FBiH rekao je kako je on načinio zahtjev za osporavanje pojedinih odredbi tzv “Salkinog zakona“ o pravima branitelja i članova njihovih obitelji koji je upućen na odgovarajuće adrese i to: Premjeru FBiH Fadilu Novaliću, dopredsjednici Vlade FBiH Jelki Miličević, Predsjedniku FBiH Marinku Čavari, te dopredsjedniku FBiH Milanu Dunoviću koji su jedine ovlaštene osobe za osporavanje nekog zakona usvojenog u oba doma Parlamenta FBiH, a sve iz razloga što je usvojeni zakon protuustavan, diskriminirajući, nerealan, neprovediv i neobranjiv na svakom sudu u BiH i van nje. Napomenuo je kako je ustavna i zakonska obveza navedenih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti pokrenuti proceduru osporavanja pojedinih odredbi navedenog zakona jer su za to ispunjene sve zakonske pretpostavke. Koliko je taj zakon loš najbolji dokaz je kako su pravo na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ dobila tek dva do tri člana udruge od njih preko 200.

Vezano za ŽZH rekao je kako se URB HVO-a ŽZH aktivno uključila u izradu novog zakona o dopunskim pravima Branitelja i članova njihovih obitelji gdje su ministarstvu branitelja ŽZH dostavili svoje prijedloge i sugestije na taj zakon, kao što su sudjelovali na dva sastanka na temu tog zakona gdje su se upustili u otvoreni fight, odnosno rat s predstavnicima drugih udruga iz rata u ŽZH te predstavnicima ministarstva Branitelja ŽZH koji su imali neke drugačije poglede na braniteljski dodatak i izradu zakona o jedinstvenom registru Branitelja ŽZH, no predstavnici URB HVO-a ŽZH su se držali strogo svih svojih načela sadržanim u Rezoluciji Branitelja i nikada neće od tih stavova odustati. Rekao je kako je ministar Branitelja ŽZH Begić rekao kako će se prijedlog novog zakona o pravima Branitelja u ŽZH naći do nove godine na dnevnom redu skupštine ŽZH a na kojem sastanku će sudjelovati i predstavnici URB HVO-a ŽZH. Napomenuo je kako su stavovi URB HVO-a ŽZH u pogledu novog zakona o dopunskim pravima branitelja u ŽZH principu u potpunoj kompatibilnosti sa stavovima UZB /Borci BiH iz Ljubuškog.

Što se tiče borbe rukovodstva udruge za prava njihovih članova u RH napomenuo je kako je određen broj članova udruge aplicirao po Javnom pozivu ureda za dijasporu RH za pomoć Hrvatima u BiH i gdje je rukovodstvo udruge dobilo pismena i usmena jamstva kako će određeni broj članova udruge dobiti novčanu pomoć za 2019 godinu.

Isto tako napomenuo je kako je određeni broj članova URB HVO-a ŽZH apliciralo na javni poziv fondacije za stambeno zbrinjavanje pripadnika HVO-a gdje je određeni broj članova udruge dobilo kredite na 10 ili 15 godina kako bi izgradili ili sanirali svoje postojeće stambene objekte, te je napomenuo kako svi mogu aplicirati na sve javne pozive ali moraju biti aktivni te surađivati s rukovodstvom udruge jer predstavnici udruge nemaju mogućnosti i financijskih sredstava zvati pojedinačno članove udruge po tim javnim pozivima. Onaj tko se javi dobiti će svu stručnu pomoć kako bi aplicirao i konačno dobio takvu pomoć ili kredit.

Osvrnuo se i na činjenicu kako se određeni članovi udruge nikada ne odazivaju na skupštine niti zovu a uredno su registrirani kao članovi. Rekao j kako ga srce boli zbog takvih članova i nikada nije pomišljao sukladno statutu udruge isključiti ih iz udruge sve se nadajući kako će se početi odazivati jer moraju prihvatiti činjenicu kako netko za njih preko 6/šest godina lije znoj, krv pa čak i suze kako bi oni dobili svoja prava. Sve im se nudi,no oni iz prikrajka vrebaju svoju priliku govoreći u sebi:ako dobiju oni dobiti ću i ja, što je nadasve licemjerno i podlo. Rekao je kako je rukovodstvo udruge ne čijem je on čelu od 0 do 24 dostupno za svakoga kako bi oni dobili pravodobne informacije ili bilo što drugo jer je on osobno čak i u 24,00 odgovarao na poziv socijalno ugroženih osoba koje su ga u ta doba zvali zbog svoje teške životne situacije pa bi stoga i oni trebali učiniti barem malo napora i počeli dolaziti i interesirati se za rad udruge. A ukoliko im štogod nije jasno neka slobodno zovu predstavnike udruge i oni će im se odazvati u svakom trenutku kako ne bi naokolo pričali neprovjerene informacije. Javno se zahvalio mnogim prisutnim članovima udruge iz Širokog Brijega,Posušja i Gruda jer su uvijek i u svakom trenutku na dispoziciji rukovodstvu udruge i zbog njih će se ustrajati na ostvarivanju njihovih prava Branitelja.

Na kraju je rekao nešto što nije smatrao toliko važnim ali je morao: “Ovih dana naši članovi su upoznati kako su pojedinim članovima UZB/Borci BiH izricane pravomoćne presude na županijskom sudu u Širokom Brijegu zbog blokada graničnih prijelaza u općini Ljubuški. Nekim su prekršajne kazne od kojih 700 do 800 KM potvrđene,neki su kažnjeni uvjetno a rijetki su oslobođeni odgovornosti zbog čega su se predstavnici te udruge obratili pojedinim zastupnicima skupštine ŽZH od kojih izdvajam Mariju Lovrić predstavnicu HSP dr.Ante Starčević iz Širokog Brijega koja je na zadnjoj skupštini ŽZH postavili otvoreno pitanje ministru Branitelja ŽZH zbog čega se samo u ŽZH kažnjavaju branitelji zbog blokade graničnih prijelaza i prometnica dok to u drugim županijama FBiH nije slučaj.

S tim u svezi on kao Predsjednik URB HVO-a ŽZH ima jako puno senzibiliteta prema braniteljima, članovima UZB/Borci BiH iz Ljubuškog jer su to sve njegov dojučerašnje kolege s kojima je bio zajedno na određenim blokadama i zbog čega se ne kaje, te mu je jako žao što se njima izriču tako visoke prekršajne kazne i predlaže da se preko ministarstva pravosuđa i uprave ŽZH iznađe način da se njima te prekršajne kazne oproste uz njihovo obećanje kako nikada više neće blokirati nikakve granične prijelaze i prometnice. No, poznajući rukovodstvo te udruge oni nikada neće odustati od blokada graničnih prijelaz i prometnica jer je to njihov način borbe za njihova prava, premda time onemogućavaju nesmetan prijevoz ljudi,roba i usluga čega se URB HVO-a ŽZB odrekla i to je upravo i jedini i glavni razlog zašto se URB HVO-a ŽZH odvojila od te udruge,jer članovi URB HVO-a ŽZH nisu željeli sudjelovati ni u kakvim aktivnostima u kojima mogu pasti nepotrebne žrtve na strani Branitelja, putnika ili policije a aktivnostima UZB /Borci BiH to je uvijek i svugdje moguće. I upravo zbog blokada graničnog prijelaza Bijača na + 40 stupnjeva C došlo je do fizičkog obračuna ljutitih vozača i članova udruge gdje je bilo ozlijeđenih s obje strane jer vozače i našu omladinu apsolutno ne interesiraju problemi članova UZB/Borci BiH. Oni samo žele proći i zaraditi sebi i svojoj djeci koru kruha što im netko onemogućava. Briga naše omladine i za što a kamoli za prava razvojačenih Branitelja. Pojedini članovi UZB/Borci BiH su često znali reći tim nabrijanim vozačima i putnicima da im se pridruže što je čista demagogija jer te ljude ne zanima ništa drugo doli prolaz ka njihovom cilju. Upravo zbog toga su predstavnici URB HVO-a ŽZH krenuli u institucionalnu borbu za prava svojih članova u ŽZH i RH i na dobrom su putu ostvarenja prava svojih članova što je svakim danom sve evidentnije i za što imaju dokaze.

Kako bi se atmosfera relaksirala jer je advent, milosno vrijeme iščekivanja dolaska Sina Božjeg pobrinuo se duo “Prijatelji“ inače članovi URB HVO-a ŽZH koji su odabranim domoljubnim pjesmama razgalili srca svojih članova. Nakon toga su se članovi udruge do kasnih večernjih sati družili uz mezu i piće evocirajući uspomene iz rata i života.

URV HVO-a ŽZH