Nakon najvećih masovnih blokada razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu od 28.02.2018 godine tajne službe po „starim“ prokušanim udbaškim metodama su krenule u propagandni rat protiv predstavnika razvojačenih Branitelja u FBiH iz obje vojne komponente pokušavajući baciti zrno razdora od kojeg su očekivali kako će izrasti veliko stablo mržnje i razdora između predstavnika razvojačenih Branitelja pa i samih članova udruga koje su sudjelovale u prosvjedima. Bacili su i zrno razdora na relaciji Armija BiH HVO-a, odnosno UZB gdje na moju veliku žalost moram konstatirati kako su djelomično i uspjeli jer pojedini predstavnici braniteljskih udruga iz obje vojne komponente su počeli nasjedati na te udbaške metode i širiti laži koje malodušni a poglavito malo vjerni razvojačeni Branitelji prihvaćaju i šire dalje u javnost. Ovaj put moram izdati izvanredno priopćenje jer se ono tiče dobrim dijelom i mene kao Predsjednika UZB ŽZH ali i kao čovjeka jer su pojedini portali i mediji objavili niz laži o meni kao predsjedniku navedene UZB ŽZH ali i kao čovjeku.

No, pođimo redom:

Dana 28.02.208 godine je u večernjim satima na portalu Ljubuški info izdano priopćenje slijedećeg naslova: “Branitelji odbacili dogovor s ministrom Begićem i ne odstupaju ni pedlja“.

U nastavku tog teksta stoji slijedeće: “Ljubuški Zaboravljeni Branitelji žestoko odbacuju sve današnje dogovore u Širokom Brijegu između Vlade Marušića i ministra Mladena Begića“.

U nastavku teksta se citira izjava Drage grbavca Predsjednika UZB/Borci BiH:

„Nije bio nikakav dogovor niti nam je bilo na kraj pameti da se bilo tko od nas sastaje s pregovara do konačnog ozakonjenja Rezolucije Branitelja. Ogorčeni smo postupanjem naših podružnica s kojima smo proteklih dana u detalje razradili plan za dosadašnje aktivnosti. Kako nećemo biti ogorčeni, nisu ni pokušali neko se vrijeme vrtiti oko dogovorenog mjesta, napustili su dogovor i nama na leđa natovarili dodatnih tristo specijalaca koje su oni trebali zadržati“.

Takvo tendenciozno i sračunato priopćenje je odmah pokrenulo salvu laži, kleveta i uvreda na račun podružnica UZB iz Gruda, Posušja i Širokog Brijega, i na račun mene dolje potpisanog Vlade Marušića, u čemu su prednjačili s portala Ljubuški info koji se ne potpisuju punim imenom i prezimenom već pseudonimom a neke od njih smo već prepoznali u tim komentarima jer govore iste riječi i rečenice kao na sastancima UZB Podružnica Ljubuški gdje su se javna pokazali a komentare ostavljaju pod pseudonimima, ali nećemo njihova imena objavljivati javno oni sami znaju tko su a njihova imena znaju i svi članovi UZB Podružnica Ljubuški kao i Drago Grbavac.

Čitajući navedeni tekst iz njega se može zaključiti samo jedno. Podružnice UZB iz dvije općine: Posušja i Gruda te Grada Širokog Brijega su izdale dogovor o blokadi graničnih prijelaza Bijača i Gorica, čime se svi članovi tih podružnica imaju smatrati izdajnicima a Vlado Marušić Predsjednik UZB/ŽZH je u svoje ime pregovarao s ministrom Begićem te je i on izdajnik.

Poštovani Branitelji i cjelokupna javnosti!

Poradi istine dužni smo reagirati i pojasniti vam ama baš svaku riječ, rečenicu, točku i zarez iz navedenog priopćenja Ljubuških Zaboravljenih Branitelja i Drage Grbavca Predsjednika UZB/Borci BiH.

Što se tiče odbacivanja dogovora s ministrom Begićem od strane UZB Podružnica Ljubuški i Drage Grbavca Predsjednika UZB/Borci BiH dužni smo reći kako oni nemaju što odbacivati jer na tom sastanku nisu niti bili pa nemaju stoga što odbacivati.

Što se tiče: “žestokog odbacivanja dogovora u Širokom brijegu Brijegu između Vlade Marušića i ministra Begića“ opet pucanj u prazno jer Vlado Marušić nije ništa dogovarao s ministrom Begićem u svoje ime već u ime 60 članova UZB iz Posušja, Širokog Brijega i Gruda koji su svi do jednoga učestvovali na sastanku u Širokom Brijegu u Vladi ŽZH s ministrom Begićem, a Vlado Marušić je tek po okončanju sastanka kao Predsjednik UZB dao izjavu za medije što je dogovoreno na tom sastanku, kao što je i ministar Begić dao izjavu što su mediji zabilježili i što svatko može uživo vidjeti na portalima.

Što se tiče izjave Drage Grbavca kako nije bio nikakav dogovor niti je ikome bilo na kraj pameti da se bilo tko od nas sastaje i pregovara do konačnog ozakonjenja rezolucije Branitelja i tu dajemo slijedeću izjavu:

Dana 10.02.2018 godine u „kampu heroja“ u Sarajevu su razvojačeni Branitelji iz obje vojne komponente donijeli zaključak kojim traže od Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazivanje hitne tematske sjednice za njihova pitanja sadržana u Rezoluciji Branitelja najkasnije do 28.02.2018 godine a ukoliko se to ne dogodi onda će razvojačeni Branitelji samoinicijativno tog dana u naznačeno vrijeme blokirati FBiH i to na slijedeći način: Blokirati će sve granične prijelaze s RH i RS, sve važnije prometnice prema Sarajevu te sve važnije federalne institucije o čemu je izdano priopćenje koje je javnost imala priliku vidjeti i još se uvijek može pronaći na portalima od 10.02.2018 godine.

S obzirom kako se sjednica nije zakazivala sve udruge proistekle iz Domovinskog rata u FBiH iz obje vojne komponente su održale svoje izvanredne skupštine i svaka je na svoj način odredila načine blokade FBiH voljom većine njenih članova.

UZB Podružnica Ljubuški u koordinaciji s UZB/Borci BiH je odlučila blokirati granični prijelaz Bijača. A ovdje je važno napomenuti kako je svaka od navedenih udruga samostalna pravna osoba koje sve svoje odluke donose voljom većine svojih članova. UZB Podružnica Grude je tijesnom voljom članova odlučila blokirati granični prijelaz Gorica. UZB Posušje i Široki Brijeg su jednoglasnom voljom svojih članova donijele odluke kako će na dan 28.02.208 godine djelovati na način „blokada u pokretu“ što prevedeno znači kako će se članovi tih podružnica na dan prosvjeda skupiti u svojim općinama i zajednički krenuti prema određenim lokalitetima a taj lokalitet je određen u Vladi ŽZH u Širokom Brijegu. Podružnica UZB Grude je dan prije predviđenih blokada uz suglasnost svoji članova odlučila kako će se priključiti podružnicama UZB Široki Brijeg I Posušje jer su uvijek do sada djelovale zajedno čime su poništili odluku o blokadi graničnog prijelaza Gorica jer su uvijek do sada djelovali zajednički,odnosno njih nema dovoljno za blokadu graničnog prijelaza Gorica.

Odluka svih članova te tri podružnice je bila kako će se najveća učinkovitost postići u razgovoru u Vladi ŽZH s ministrom Begićem a ne s blokadom graničnog prijelaza Bijača jer blokada državnih granica po mišljenju svih nije najbolje rješenje imajući u vidu prethodne blokade. Nakon održanog sastanka s ministrom Begićem dio članova tih podružnica je otišao na granični prijelaz Bijača dok je veći dio članova ostao u pričuvi za sva eventualna događanja bilo gdje.

Što se tiče izjave Drage Grbavca kako su oni „ogorčeni postupanjem njihovih podružnica s kojima su oni proteklih dana u detalje razradili plan za dosadašnje aktivnosti“ je čista laž imajući u vidu kako je svaka Podružnica samostalna pravna osoba i svaka ponaosob odlučuje o svim svojim mjerama i aktivnostima za blokade i djelovanja. UZB Podružnica Ljubuški i UZB Borci BiH su odlučili blokirati Bijaču i to je njihova odluka od koje se ove tri podružnice ne ograđuju kao što se ne ograđuju niti od odluka svojih podružnica za „blokade u pokretu“ jer je to volja većine članova tih podružnica.

Što se tiče izjave kako su „oni ogorčeni jer se ove podružnice nisu ni pokušale vrtiti oko dogovorenog mjesta (Gorica), čime smo im na leđa natovarili 300 specijalaca je vrhunac izjave koja vrijeđa sve članove UZB ŽZH iz navedene tri podružnice, jer ispada kako su te tri podružnice izdale Podružnicu UZB Ljubuški i UZB Borci BiH što je daleko od istine. Drago Grbavac je na sastanku podružnice u Širokom Brijegu dana 27.02.208 godine izjavio kako neće ni podružnica Ljubuški i UZB/Borci BiH blokirati sami granični prijelaz Bijača i Gorica ukoliko nitko drugi u FBiH ne blokira neki drugi granični prijelaz čemu su svjedočili svi prisutni članovi UZB Podružnica Široki Brijeg.

Imajući u vidu kako se 28.02.208 godine nije blokirao niti jedan granični prijelaz u FBiH nije bilo potrebe blokirati ni Bijaču već na neki drugi način izvršiti prosvjed ili blokadu što su predstavnici UZB Podružnica Ljubuški i UZB/Borci BiH ignorirali i na svoju ruku blokirali Bijaču za što nije bila niti jedna Podružnica u ŽZH. kako su ove tri podružnice njima na leđa natovarile 300 specijalaca je teška uvreda preko koje će naši članovi teško prijeći a i moja malenkost. Mogu oprostiti ali zaboraviti nikako. Jer sve se može natovariti na leđa naših članova i moje malenkosti ali kukavičluk i izdaja nikako ne jer sve možemo biti ali te dvije stvari nikada i to smo dokazali do sada barem miljuon puta u ovih pet godina teške rovovske i krvave borbe po cijeloj FBiH kada smo otkidali od usta svojih najmilijih kako bi se borili za rezoluciju Branitelja i razvojačene Branitelje iz obje vojne komponente.

A što se tiče blokade Bijače od strane članova UZB Podružnica Ljubuški i UZB/Borci Bih dužni smo i o tome izvijestiti javnost. Članovi tih udruga su odlučili svako malo blokirati jedan prilazni put prema Bijači pa kad se pojave specijalci oni se povuku na makadamski put gdje su postavili šator i tako u nedogled. Igrati se neke igre koja nema izgledan kraj. Postavlja se pitanje što se time postiže konačno. Postiže li se konačno rješenje problematike razvojačenih Branitelja i empatija ili simpatija javnosti ili se postiže kontra efekt osude dijela javnosti koja putuje i ne može na vrijeme doći do svog odredišta.

Podružnica UZB Ljubuški i UZB/Borci BiH su se odlučili na blokadu Bijače i to je njihova odluka i njihova stvar dok su preostale tri podružnice UZB Široki Brijeg, Posušje i Grude odlučile drugačije djelovati i to je opet njihova stvar. Najbitnije je kako i jedni i drugi idu u zajedničkom smjeru ka zakazivanju hitne tematske sjednice oba Doma Palamenta FBiH u skorije vrijeme a nametanje nekih obvezujući odluka svima u ime jedne podružnice ili udruge ne prolazi nigdje a kamoli danas. Možda je to moglo u komunizmu ali danas nikako ne.

Zbog svih gore navedenih razloga podružnice UZB Posušje, Široki Brijeg i Grude su održale hitan sastanak svojih predstavnika gdje su donijeli zajedničke zaključke koji će biti uskoro obznanjeni u javnosti uz napomenu kako su već obaviještene sve podružnice UZB u FBiH o događanjima vezanim za blokadu Bijače i sve druge aktivnosti, a do kojih je već iz Podružnice UZB Ljubuški i UZB/Borci dopro glas o izdaju naše tri podružnice i moje malenkosti o čemu su nas već obavijestili predstavnici tih udruga. Isto tako dužan sam napomenuti kako je UZB Posavske županije također sa svojim članovima na dan blokada u FBiH otišla u Vladu Posavske županije i učinila isto kao i naše tri podružnice jer je bila u stalnoj suradnji s nama.

Što se tiče daljnjih aktivnosti UZB podružnica Grude, Široki Brijeg i Posušje one će nastaviti u koordinaciji sa svim drugim podružnicama UZB u cijeloj FBiH i nastaviti daljnju borbu ka zakazivanju hitne tematske sjednice oba doma Parlamenta FBiH za koju će navedene podružnice imenovati svoje zastupnike, čija će imena javno objaviti kao i što će zaključke sa sastanka tih podružnica dostaviti svim potpisnicima Rezolucije Branitelja iz komponente Armije BiH.

Isto tako dužni smo reći kako UZB/ŽZH u suradnji sa svojim podružnicama iz Gruda, Posušja i Širokog Brijega više neće davati nikakva priopćenja za portal Ljubuški info i to ne iz razloga vjerodostojnosti objavljenih informacija na tom portalu već iz razloga objavljivanja komentara skrivenih komentatora koji iznose laži o našim podružnicama a poglavito o Predsjedniku UZB ŽZH od kojih se taj portal a ni Podružnica UZB Ljubuški i UZB/Borci nikada ne ograđuju čime nanose nemjerljivu štetu ugledu naših podružnica i Predsjedniku UZB/ŽZH.

Na kraju ovog izvanrednog priopćenja za javnost dužni smo također reći kako UZB niti ijedna njena podružnica nije bila u službi niti jedne političke opcije za neke njene ciljeve jer je tako oduvijek bilo i biti će.A isto tako dužni smoreći kako su zahtjeve UZB odnosno razvojačenih Branitelja u FBiH potpisale sve parlamentarne stranke u FBiH osim SDA i SBB i nitko nikada neće moći zaustaviti proces rješavanja pitanja razvojačenih Branitelja u oba doma Parlamenta FBiH. Isto tako pozivamo sve članove UZB Podružnica Ljubuški i UZB Borci Bih da ubuduće ne nasjedaju na provokacije bačenih provokatora u njihove redove koji pokušavaju u službi nečije politike zaustaviti rješenje naših i vaših prava.

Na kraju ću citirati izjavu Drage Grbavca danu prije nekoliko mjeseci:

„Što se budemo bliže primicali cilju,odnosno rješavanju naših zahtjeva iz Rezolucije Branitelja, udari na nas će biti sve žešći“.

Vlado Marušić, Predsjednik UZB/ŽZH