Home Vijesti Crna kronika Izuzimanje dokumentacije, istraga i priznanja krivotvorenja u MUP-u ZHŽ

Izuzimanje dokumentacije, istraga i priznanja krivotvorenja u MUP-u ZHŽ

0
Izuzimanje dokumentacije, istraga i priznanja krivotvorenja u MUP-u ZHŽ

Po nalogu Općinskog suda u Ljubuškom inspektori FUP-a će izuzeti cjelovitu krivotvorenu dokumentaciju oko izbora medijatora državne službe MUP-a ZHŽ, javlja portal Ljubuski.net, koji je početkom godine pisao o ovom slučaju, pa čak i dobio demantiranje iz MUP-a ŽZH..

Time je otvoren istražni postupak protiv, krivotvorenim dokumentima, postavljene medijatorice Ane Smoljan (pomočnice ministra Zdravka Borasa), pravnika Željka Jukića (također pomoćnika ministra Borasa), šefice Kadrovske službe Ingrid Miloš i sindikaliste Marija Bašića.

Imenovanje Ane Smoljan je učinjeno po nalogu Zdravka Borasa, što je pravnica Smoljan i priznala, kao i činjenicu da je sve učinjeno krivotvorenjem. Radi se o sestri Tomislava Madžara koji se često slika s političkim vrhom Republike Hrvatske. Na mjesto medijatora se treba birati moralna i kompetentna osoba, koja če stranama u medijaciji objasniti pravni postupak, ali izgleda kako je medijator Ana Smoljan, umjesto posredovanja, sudjelovala u progonima službenika i namještenika. Uz ovu dužnost Smoljan je članica Policijskog odbora koji je poznat po progonu policijskuh djelatnika, od kojih su neki zaštitu potražili i na sudu.

Gotovo sve sudske postupke MUP je izgubio, a sada bi mogli uslijediti novi postupci sa zahtjevima za velikim odštetama.

Kada je u pitanju moralnost onda osumnjičenike treba upitati tko im je davao naloge za progon službenika i zbog čega nisu postupali po zakonu?

Navedena Ana Smoljan je, nekoliko mjeseci prije natječajne procedure za pomoćnika ministra, nezakonito od Zdravka Borasa postavljena na tu dužnost.

Postupak izbora medijatora

Na izborima za medijatora državne službe sudjeluju svi službenici i namještenici. Ana Smoljan je izjavila kako je na to mjesto postavljena na prijedlog ministra Borasa. Drugi kandidat, isto tako predložen od Borasa je bio Ilija Boras. Nakon dogovora za stolom, postupku krivotvorenja su prišli “najbolji pravnik u županiji” Željko Jukič, Ingrid Miloš i Mario Bašić. Šefica Kadrovske službe Miloš je priznala kazneno djelo, prvotnim izjavama pokušala ga je zataškati, te je istakla kako joj je nalogodavac bio šef Željko Jukić. Dokumentacija koju su potpisivali Jukić i Miloš predstavlja remek djelo službeničkog kriminala. Borasovog potpisa nema na dokumentima. Sindikalac Mario Bašić je također priznao kazneno djelo.

Tužitelj Hrstić pokušao zaštititi Anu Smoljan

Tužitelj u Tužiteljstvu ZHŽ Mladen Hrstić je pokušao zaštititi Anu Smoljan sa ciljem da protiv iste ne provede istražni postupak. Vjerojatno je Hrstić imao u vidu njenu političku težinu koja proizilazi iz njezinog brata Tomislava Madžara i supruga koji je na političkoj poziciji u općini Čitluk.

Smoljan i ostali sudionici ovog kriminala niti jednog trenutka nisu vodili računa o svojim kolegama koje su lažima na sudovima i drugim postupcima progonili. Sada stvari dolaze na svoje, progonitelj postaje progonjeni.

Posljedice po izvršitelje ovih kaznenih djela

Za KD krivotvorenja predviđena je kazna zatvora, te otpust iz službe. To potvrđuju kaznene odredbe KZ F BiH i drugi zakoni koji reguliraju prava i obveze državnih službenika i namještenika.

Otegotna je okolnost što su, Borasovi puleni u MUP-u ZHĆ, osim ovog čina krivotvorenja, proveli krivotvorenja stotina drugih dokumenata u MUP-u ZHŽ.

Opovrgnuća kao pokušaj mazanja očiju

Krajem prošle godine objavili smo članak Ana Smoljan, nezakonito postavljena za medijatora, sudjelovala u progonu službenika MUP-a ZHŽ te, početkom ove godine članak MUP ZHŽ – medijacija u obliku devijacije, koji su se bavili ovom tematikom.

Iz MUP-a ZHŽ je, nakon nekoliko dana, poslano opovrgnuće, koje smo, objavili i u kojem se navodi kako je sve bilo po zakonu. Sada sami protagonisti, priznaju kako su članci bili istiniti čime je zapravo opovrgnuće prokazano kao neistinito.

Ništa čudno za ostrašćene krivotvoritelje.

Ljubuski.net