Velika izložba “Zbirka u zbirci – Mirko Komosar” predstavljena je u četvrtak u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

Izložba omogućava uvid u brojna djela koja je prikupio sarajevski zubar i kolekcionar Mirko Komosar.

Ana Đikoli, autorica postava izložbe kazala je kako publika može vidjeti dio kolekcije koju inače čini 250 umjetničkih djela.

Ovaj put predstavljamo slike i nekoliko skulptura iz te zbirke. Riječ je o tematskoj postavci podijeljenoj u nekoliko cjelina, a to su pejzaži, morske vedute, portreti, aktovi i mrtve prirode, istaknula je Đikoli dodajući kako je ova zbirka građena u svom punom cvatu dok je Mirko Komosar bio živ.

Ono što privuče sve posjetitelje kada je riječ o ovoj izložbi je sama kvaliteta slika. Među djelima koja su izložena u Širokom Brijegu su Isidor Kršnjavi i njegova mrtva priroda. Tu su i djela Romana Petrovića, Karla Mijića, dodala je Đikoli u razgovoru za portal Jabuka.tv ističući odličnu suradnju s Franjevačkom galerijom koja traje već drugi niz godina.

Inače, Mirko Komosar (Prijedor, BiH, 1894 – Sarajevo, BiH, 1973) školovao se u Jasenovcu, Zagrebu i Grazu, gdje je završio stomatološku školu. Nakon okončanoga školovanja doselio se u Sarajevo i otvorio privatnu zubarsku ordinaciju.

Uskoro je počeo sakupljati umjetnička djela za vlastitu kolekciju, izlažući ih u prostoru ordinacije. Iako su u ovom blagu mogli uživati njegovi pacijenti, Komosar je želio omogućiti svim ljubiteljima umjetnosti uživanje u brižno sakupljanoj kolekciji. Stoga je 16. srpnja 1950. godine u Ulici Maršala Tita 34 otvorio prvu privatnu galeriju u Sarajevu.

Izložba će ostati otvorena do 9. studenoga 2018. godine.

Jabuka.tv