Izložba “Galerija uvreda” koja skreće na kazneno djelo kojeg mnogi nisu svjesni!

Ovog petak, 2. rujna, u Narodnom pozorištu Mostar otvorena je jako zanimljiva izložba o govoru mržnje pod nazivom “Galerija uvreda”.

Izložba je nastala kao inicijativa i projekt mladih aktivista i aktivistkinja iz šest različitih političkih stranaka iz FBiH i RS-a, koji su kroz edukativne treninge učili o zajedničkoj borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma.

Cilj izložbe je podići svijest u društvu o posljedicama korištenja online platformi za promoviranje negativnih i opasnih poruka.

“Galeriju uvreda” je platforma kroz koju se mladi aktivisti mogu suprotstaviti tvrdnjama da su govor mržnje, cyber-bullying, i online ekstremizam neminovna zla Internet doba, a ova izložba u Mostaru je dalja prilika da se izgradi svijest o zloupotrebi medija, poručili su organizatori

Samom otvaranju ove izložbe nazočio je i tužitelj Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu Josip Aničić, koji, svjestan širenja mržnje na internetu, ovakve aktivnosti smatra izuzetno pozitivnim.

“Osim značaja podizanja svijesti o opasnosti koju govor mržnje i incident počinjeni iz predrasuda mogu izazvati, bitno je javnost upoznati s činjenicom da je riječ o kaznenom djelu za koje će počinitelj kazneno odgovarati” – poručio je tužitelj Aničić i tako skrenuo pozornost onima koji se odluče na ovakva pisanja kakve zakonske posljedice mogu očekivati.

Organizator izložbe je Boris Divković Fondacija, projekt financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njegovu provedbu podržava Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru programa BHRI.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info