Onaj bivši komunistički sustav je bio poznat kao sustav jednoumlja gdje je postojala samo jedna stranka (KPJ ili SKJ), dok je doživotni predsjednik u tom sustavu, nakaradne države SFRJ bio Tito. Demokratskim promjenama na području takve države taj sustav je zamijenjen višestranačjem gdje su se pojavile mnoge stranke desnice, ljevice ili centra, koje su svaka na svoj način okupljale svoje biračko tijelo kako bi se dočepale vlasti ili barem dijela te vlasti koja je mast, slast a ponajmanje čast, premda bi ovo zadnje trebalo biti na prvom mjestu. Isto tako svi politički analitičari te dobri poznavatelji izbora jako dobro znaju kako se izbori za sve razine vlasti začinju i rađaju u MZ (mjesnim zajednicama) kao najnižim oblicima društveno-političkog organiziranja na nivou države, i koji nepromijenjena oblika iz onog sustava, pa čak i iz doba Kraljevine Jugoslavije odlučuju o izbornim pobjednicima svih izbora. Parlamentarnih i lokalnih.

No,ovaj put nećemo o tim izborima na kojima smo se nagledali svega i svačega: krađe glasova, nadopisivanja glasova, ucjena, prevara, kao bi se dočepalo vlasti u čemu je od završetka Domovinskog rata u BiH prednjačio HDZ BiH,preko svojih stranačkih poslušnika koji kao konji slijepo vuku kola te stranke naprijed ne gledajući ni lijevo i desno pa taman da su uz sami put kojim prolaze ubogi, siromašni i umirući, jer oni u svom jednoumlju ne vide nikoga već samo sebe i svoje interese kroz interese stranke HDZ BiH. Ovdje ne treba zaboraviti kako su i druge tzv “demokratske stranke“ na područjima gdje su se pojavile također “mešetarile“ krale, nadopisivale, varale, ucjenjivale birače istom metodologijom kako bi barem na lokalnoj razini dobile vlast ili dio vlasti za što postoje mnogobrojni dokazi.

Ovdje ćemo progovoriti o izborima za vijeće MZ na području Grada Širokog Brijega koji su predviđeni za dan 08.prosinac.2019.godine. Pisca ovih redaka nikada, pa čak ni u onom sustavu nisu zanimali takvi i slični izbori jer su takvi izbori unaprijed izrežirani i lažirani od vladajućih struktura (KPJ ili SKJ u onom sustavu), a sada od strane HDZ BiH, te im nikada nisam pridavao nikakav značaj, no, ovaj put, i to prvi put u životu sam stjecajem okolnosti i na nagovor nekih svojih prijatelja pročitao spiskove kandidata za vijeća MZ Grada Širokog Brijega. Malo toga me može iznenaditi, no čitajući te spiskove, premda sam unaprijed znao na što su sve spremni ulizice i uhljebi HDZ BiH, ne malo sam bio osupnut s navedenim imenima za vijeća MZ Grada Širokog Brijega. Da se odmah u startu razumijemo: Gradsko vijeće Grada Širokog Brijega je sukladno zakonu raspisalo izbore za članove Vijeća MZ Grada Širokog Brijega i tu se mogao prijaviti svatko. I stranke i pojedinci i u tom pogledu ne treba praviti zamjerke. Onaj tko nije iskoristio to pravo ne treba se ljutiti ni na koga već isključivo na sebe ukoliko se želio prijaviti na te izbore a nije.

Ipak iščitavajući ta imena da se zamijetiti kako su se za vijeća MZ sukladno mjestu njihovog prebivališta prijavili slijedeći likovi: Gradonačelnik Grada Širokog Brijega, aktivni i bivši članovi gradskog Vijeća Grada Širokog Brijega, aktivni i bivši članovi Skupštine ŽZH, sadašnji i bivši zastupnici u federalnom parlamentu, Direktori JP i JU Grada Širokog Brijega i ŽZH, ministri u Vladi ŽZH, savjetnici ministara, direktori razno-raznih agencija u FBiH i ŽZH itd. itd.

Naprosto je nevjerojatno kako su sva ta “lica“ prijavom na izbore za Vijeća MZ potvrdila tezu pisca ovih redaka kako stranka HDZ BiH ništa ne prepušta slučaju. Jer po njihovom rezonu slučajan je samo slučaj, dok je sve ostalo plod sračunate i smišljene politike HDZ BiH i njenih poslušnika koji kontroliraju cjelokupna, javna, društvena, politička,kulturna, gospodarska i svekolika druga zbivanja u ŽZH, a na moju veliku žalost ista takva politika se kao najgora bolest raširila diljem BiH, RH a usudim se reći na području cijele SFRJ koja je bila zločinačko leglo najotrovnijih zmija otrovnica koje su svojim smrtonosnim ujedima ubile preko 500 000 nevinih Hrvata žena i djece, svećenika i časnih sestara, i nikada se nitko od pravnih i svekolikih drugih sljedbenika takvog sustava i takve politike od tih zločina prema hrvatskom narodu nije javno ogradio ili osudio taj sustav i njegove zločine. I upravo zbog toga onaj sustav koji je samo preodjenuo svoje ruho u neko novo u bojama šahovnice je samo nastavio istu politiku upravo iz razloga što nastavak grijeha nastavlja dalje širiti svoje grijehe u sve gorem i crnjem obliku, u novom ruhu.

Čitajući imena tih HDZ-ovaca na listama za Vijeća MZ Grada Širokog Brijega u stomaku svakog osviještenog domoljubnog katolika Hrvata Grada Širokog Brijega i onih koji su se davno odrekli takvog u boje šahovnice “uvijenog hrvatstva“ javlja se mučnina koja tjera takvog čovjeka na povraćanje, a nakon tog osjećaja navire osjećaj gađenja. Najgore od svega je što su kandidati za Vijeća MZ Grada Širokog Brijega naši najbliži susjedi koji u karavanama prolaze kraj ubogih, siromašnih, unesrećenih, zaboravljenih ili razvojačenih Branitelja bez ikakvih primanja iz rata,invalidnih osoba, nezaposlenih, te svih drugih potrebitih osoba bez ikakvih obzira i osjećaja jer su njihove duše prazne a prazne su zato što u njima ne stanuje misao kako oni uopće postoje zato što je njima dobro, a onima kojima je dobro ne primjećuju ove druge. I takve osobe se prijavljuju prema svom vlastitom zahtjevu ili prijedlogu i naputku „dragih vođa“ koje svaka MZ Grada Širokog Brijega ima za izbore članova Vijeća MZ. A jadni narod koji otprilike sve to zna pokunjeno šuti, u sebi im svima j..e mater za sva vremena, s vremena na vrijeme kupi svoje prnje i odlazi u treće države ostavljajući ove prostore svakim danom sve pustije tako da će se uskoro za Vijeća MZ Grada Širokog Brijega prijavljivati ostatci ostataka među kojima će biti i poneka baba ili dedo koji uopće neće znati kako su na tim listama.

Vrijeme se vrti ukrug ali nikad izvan zadanog kruga u kojemu kolo igraju sluge sotone dok se jadni obični narod nalazi u samom središtu tog kruga u koji se nitko od njih ne može uhvatiti jer mu je onemogućeno, odnosno od kojih zapravo nitko ne želi uhvatiti se u taj krug. Razmišljajući o takvim izborima pada mi na pamet jedan stanoviti gospodin Anić iz Jara koji se u onom sustavu kandidirao za Načelnika općine „Lištica“ današnjeg Grada Širokog Brijega što je u ono vrijeme bilo nezamislivo da se netko kandidira a ne pripada mentalno Jugoslovenima. U ono vrijeme se dakle netko prijavi kako bi koliko-toliko pomrsio račune vladajućim komunističkim ideolozima a danas takve osobe ne primjećujemo. U sustavu za koji su mnogi pišali krv i lili znoj i suze. Živimo na našu (i moju) veliku žalost u vremenima koje je u mnogim segmentima znatno gore od onog sustava. Živimo u vremenima kada vladajuće nomenklature nisu u stanju riješiti banalne slučajeve ubojstava mladih osoba, Dženana Memića, Davida Dragičevića, Lane Bijedić, brutalno pretučenog Mile Solde, mnoge slučajeve ubojstava pripadnika muslimansko-bošnjačke i srpske vojske nad pripadnicima HVO-a i Hrvata diljem FBiH, te BiH, pljačke u pretvorbi i privatizaciji, nezakonitog bogaćenja vladajućih političkih elita u BiH, njenim entitetima, županijama, općinama i Gradovima pa čak i u njenim MZ zbog čega na desetine tisuća mladih zajedno s čitavim obiteljima napuštaju ovu i ovakvu BiH čija je prva refleksija MZ u kojoj se događaju prve pljačke i prevare.

U MZ gdje se za članove vijeća tih MZ „jagme“ mlade osobe, naši susjedi kako bi ostali živjeti ovdje i vladati nad ostacima ostataka. Ja dolje potpisani Vlado Marušić nikada nisam i neću sudjelovati u takvim “igrama“ i uvijek ću dok sam živ progovarati o takvim izrodima ljudskog roda kojima je vlast slast, mast a ponajmanje čast. O ulizicama i uhljebima roda hrvatskog pa makar bili moji prvi susjedi. Dok sam živ s indignacijom i prijezirom ću gledati na takve osobe koje su poradi svojih i interesa svoje stranke podredili interese cijelog hrvatskog puka s područja MZ a konačno i puka diljem BiH. Zbog čijih interesa se ulicama Grada Širokog Brijega mogu samo sresti “slučajevi“ kako besciljno tumaraju u mislima.

Svim tim kandidatima želim „mnogo uspjeha“ na izborima za vijeća MZ Grada Širokog Brijega dana 08.prosinca.2019.godine kada će za njih glasovati ostaci ostataka hrvatskog domoljubnog puka svih MZ Grada Širokog Brijega kada se na biralištima od ukupnog broja birača s područja MZ pojavi njih pedesetak od njih cca 800-900 upisanih birača pojedine MZ. Želim im mnogo uspjeha uz napomenu kao bi svaki od njih koji se kandidirao za ta vijeća MZ prije nego li počnu ti izbori trebao razmisliti da li je on u klasičnom sukobu interesa jer trenutačno obnaša funkciju Gradonačelnika Grada Širokog Brijega,direktora JP ili JU na području Grada Š.Brijega ili ŽZH, aktivni je zastupnik Gradskog Vijeća Grada Š.Brijega, član skupštine ŽZH, ili federalni zastupnik a kandidira se za mjesto u Vijeću MZ Grada Širokog Brijega kojima se svake godine na sjednicama Gradskog Vijeća Grada Širokog Brijega dodjeljuju novčana sredstva za funkcioniranje tih MZ. Ako ništa drugo neka barem razmisle o tom dijelu jer su sve druge dijelove koji ih kompromitiraju u očima njihovih pučana davno poravnali na nulu.

Vlado Marušić / SirokiBrijeg.info

p.s. U nastavku donosimo kompletnu listu kandidata za izbore na području MZ Grada Širokog Brijega: