Home Tehnologija Internet Kako izbjeći pet najčešćih PayPal prijevara?

Kako izbjeći pet najčešćih PayPal prijevara?

0
Kako izbjeći pet najčešćih PayPal prijevara?

Popularni servis za sigurno plaćanje online svoje korisnike najčešće kontaktira putem e-maila što znači da internet vrvi ljudima koji to nastoje zlorabiti.

Kako biste izbjegli brojne zamke koje hakeri i prevaranti postavljaju ne bi li se domogli vaših informacija i, potencijalno, broja kreditne kartice, najbolje je pomoć potražiti na samom izvoru. Evo koje mjere predostrožnosti svojim korisnicima predlaže sam PayPal.

Pazite na lažne ‘službene e-mailove’

Internet prevaranti često koriste ‘prijateljska imena’ kako bi nasamarili žrtvu i natjerali ju da klikne na opasni link. Primjerice, email koji dobijete od ‘PayPal Services’ zapravo dolazi s adrese spfr2013qz7@nomail.com.

Neki klijenti za elektroničku poštu korisniku odmah ne prikazuju adresu pošiljatelja. Ako mišem prijeđete preko imena pošiljatelja i stisnete ‘Reply’, ona će vam se u cijelosti prikazati. ‘Napredni’ muljatori vrlo često mijenjaju cijelo ime kako bi izgledali kao ‘original’, stoga vodite računa o tipfelerima. Prepoznavanje točnog pošiljatelja vrlo je važan korak prema sigurnosti, no on ponekad nije dovoljan. Kada provjeravate svoj račun, vodite računa da uvijek u preglednik upišete www.paypal.com umjesto da klikate na adresu ponuđenu u samoj poruci.

Ako zvuči predobro da bude istinito, oprez!

Kada nas na cesti presretnu stranci i ponude nešto zbilja nevjerojatno dobro, u glavi nam se često oglasi alarm. Kada to radimo na globalnoj mreži, predostrožnost često pada u vodu. Ako vam itko ponudi novac, uvijek postoji neka kvaka. Primjerice, muljatori će zamoliti da im pošaljete simboličnu svotu prije nego što vam pošalju veliki iznos. Taj ‘veliki iznos’, pogodili ste, nikad nećete dobiti.

Ukoliko primite mail koji kaže da ste dobili uplatu putem PayPala, upalite svoj preglednik i ručno odsurfajte do PayPala te tamo provjerite račun i pogledajte jeste li zbilja dobili novac. Također, kao u gore spomenutim slučajevima, nipošto nemoje kliknuti na link unutar poruke.

Pripazite na očigledne znakove prijevare. Najbolji primjeri su poruke koje od vas traže da platite mali iznos kako biste pokupili puno novca. Isto vrijedi za poruke sa sadržajem ‘djelujte odmah’ koji računaju na brzopletost i naivnost korisnika kako bi iz njega izvukli ključne informacije.

Tu su i lažne humanitarne organizacije. Prevaranti koriste prirodne katastrofe kako bi od lakoumnih internauta izvukli novac ili osobne podatke. Pažljivo provjerite otkud dolazi poruka prije nego što se bacite u nesebično doniranje.

Dobra mjesta na kojima možete početi s pretragom su:

http://www.charitynavigator.org

http://www.bbb.org/us/charity

http://www.charitywatch.org/

Česte prijevare

Ovo su samo neke često korištene metode kojim pribjegavaju prevaranti na internetu i koje (među ostalim) ciljaju na korisnike PayPala:

– Prijetnja da će vaš profil će biti ugašen
– Dobili ste uplatu
– Platili ste previše
– Kako prepoznati ‘prave’ e-mailove od PayPala?

E-mail koji vam šalje PayPal stići će s PayPal.com. Prevaranti će vrlo lako moći ‘imitirati’ poznato ime, no kada dođe do punog imena – tu za njih nastaju problemi. Dobar primjer loše ‘maske’ je primjerice ‘PayPal Service (zxk1942R3@gmail.com)’. ‘Profinjeni’ prevaranti ponekad će imitirati puno ime, što znači da ćete morati prepoznati neke druge tragove prijevare.

E-mail koji stiže od PayPala neće vas tražiti informacije poput lozinke, broja kartice ili imena banke. PayPal od vas također nikad neće tražiti da instalirate ili downloadate softver.

Lažni linkovi u e-mailu

Ako u poruci dobijete poveznicu, obavezno provjerite o čemu se radi prije nego što na nju kliknete. Ovo radite tako da mišem prijeđete preko poveznice bez da kliknete. Ako kursor na kratko ostavite iznad poveznice, vidjet ćete pravu adresu. Primjerice, link može izgledati kao www.paypal.com/SpecialOffers, a kad preko njega prijeđete kursorom prikazat će se nešto posve drukčije.

tPortal.hr