Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine izdvojio je 100.000 maraka za projekt unapređenja vodovodne infrastrukture u Širokom Brijegu. Nositelj projekta je Grad Široki Brijeg. Cilj ovog projekta, koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša FBiH, je unapređenje vodoopskrbe stanovništva na području grada Širokog Brijega i stvaranje preduvjeta za zamjenu azbestno-cementnih cijevi u dužini od skoro tri kilometra.

Privredna zona

Ukupna vrijednost projekta je 225.909 maraka, a odnosi se na izvođenje i pružanje usluga nadzora nad izvođenjem građevinskih radova.

Gradnjom glavnog transportno-distributivnog cjevovoda “Dyctil DN 400 mm” od rezervoara Bošnjakovo Brdo u Širokom Brijegu do privredne zone Trn u dužini od pet kilometara osigurani su tehnički uvjeti za projektiranje i izvođenje glavne distributivno-transportne vodovodne mreže na lokalitetu privredne zone Trn.

Za gradnju 1.400 metara vodovodne mreže na lokalitetu privredne zone Trn urađen je glavni projekt te je izgrađen glavni transportni cjevovod.

Gradnja glavnog transportnog cjevovoda započeta je 20. ožujka 2019., a završena 31. listopada prošle godine.

Gradnjom glavnog transportnog cjevovoda u privrednoj zoni izvedeni cjevovod “DN 400 mm”, koji nije bio u funkciji, spojen je na postojeći azbestno-cementni cjevovod “DN 200 mm”, koji ide paralelno s trasom magistralne ceste M-6.1.

Na postojećem azbestno-cementnom cjevovodu, koji se gradio šezdesetih godina prošlog stoljeća, zbog dotrajalosti često dolazi do puknuća cijevi.

Usljed puknuća cijevi i nepostojanja alternativnih pravaca vodoopskrbe, dolazi do prestanka isporuke vode dok se cjevovod ne sanira.

Spajanjem izgrađenog cjevovoda “Dyctil DN 400 mm” s azbestno-cementnim cjevovodom ostvaren je prsten za vodoopskrbu, koji će omogućiti zamjenu azbestno-cementnih cijevi novim, PEHD cijevima.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, kazao je da priča o proširenju vodovodne mreže u ovom gradu postoji dugi niz godina.

-Ali, evo, priveli smo to kraju. Projekt je započeo 2006. Financijska situacija nije bila povoljna, ali smo uspjeli to realizirati i završiti dosta zahtjevnu priču kad je riječ o Mjesnoj zajednici Ljubotići, gdje smo dva puta morali prepumpavati vodu, dizati na visine, kao i o privrednoj zoni Visoka Glavica, gdje je mesna industrija i cijeli niz privrednih subjekata i gdje, praktično, nisu imali kvalitetnu vodu. Tako smo na ovaj način i to poboljšali – rekao je Kraljević.

Kreditna sredstva

Što se tiče pomoći Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, koliko god da neko pomogne, kako kaže Kraljević, lokalnoj zajednici to dobro dođe.

-Jer, naši budžeti nisu na tom nivou da bi zadovoljili potrebe stanovništva. Pokušavamo da gdje god možemo, gdje nam se ukaže mogućnost, apliciramo. Ovu priču s Fondom za zaštitu okoliša uspjeli smo realizirati. Oni su sufinancirali projekt, a ta su nam sredstva bila neophodna. Uglavnom, zahvalni smo za svaku marku – naglasio je Kraljević.

Kako je dodao, projekt će se nastaviti, a nastavak ide iz kreditnih sredstava Razvojne banke.

-Uzeli smo prošle godine tri milijuna maraka za vodovodnu mrežu Ljubočići, Dobrkovići i Knešpolje, kao i za privrednu zonu Trn. Ugovori su potpisani – rekao je Kraljević.

Stabilna isporuka vode

Zamjenom azbestno-cementnih cijevi osigurat će se stabilno vodoopskrbljivanje stanovništva, proizvodnih, uslužnih i poljoprivrednih djelatnosti. Osigurat će se i propisna protupožarna zaštita na području grada Širokog Brijega te će se znatno smanjiti gubici vode koji nastaju usljed čestih puknuća na cjevovodu. Gradnjom cjevovoda “DN 315 mm” i “DN 225 mm” na lokalitetu privredne zone Trn omogućena je gradnja mreže za vodoopskrbu naselja Ljubotići i Visoka Glavica, koji se vežu na izgrađeni cjevovod u privrednoj zoni.

Investitorima osigurati uvjete da ulažu

-Sve što radimo, želimo osigurati mogućnost postojećim i potencijalnim investitorima da ulažu u Široki Brijeg, da proširuju kapacitete i otvaraju nova radna mjesta. Ovi koji nas prate sa strane, znaju reći da smo uspješni, razvijeni i ne bježim od toga, ali i dalje smatram da treba još više i bolje – naglasio je gradonačelnik Kraljević.

Čuvajmo naš okoliš i zbog naše djece!

Avaz.ba