Ivan Hrkać – Čikota oslobođen optužbe za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima

SPLIT – Ivan Hrkač, pripadnik Tutine Kažnjeničke bojne, oslobođen je jučer u Splitu optužbe za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima.

Teretili su ga da je u svibnju 1993. godine u podrumu policijske postaje u Širokom Brijegu maltretirao zarobljene pripadnike Armije BiH. Esadu Bašiću slomljena su rebra i nos nakon što je odbio odgovarati na pitanja o položajima bošnjačkih jedinica.

Sudac Slavko Lozina pojasnio je da je vijeće donijelo oslobađajuću presudu jer nije bilo dokaza da je djela iz optužnice počinio optuženi Hrkać. Nitko od svjedoka saslušanih na raspravi nije teretio Hrkaća, kazao je Lozina, prenosi 24sata.hr.

“Osobno mi je žao što nije nađen krivac za patnje nanijete ovim divnim ljudima. Svi su se javili. Neki nisu imali putovnice, ja sam naložio da ih se pusti preko granice bez njih. Saslušali smo 17 svjedoka iz Mostara i Širokog Brijega, još šest iskaza je pročitano, nitko optuženog nije teretio, niti ga prepoznao kao osobu koja ih je maltretirala. Pokazali smo i fotografije iz tog vremena. Svjedok X rekao je da nije taj, a Y da se ne može sjetiti. Mustafa je završio kako je završio, nažalost, pravda nije zadovoljena. Nismo imali materijalnih, ni verbalnih dokaza, svjedoci su slobodno kazivali, riječ je o pouzdanim svjedocima pa vijeće nije moglo donijeti drugačiju presudu nego oslobađajuću”, pojasnio je Lozina.

Hrkaću je ukinuta obaveza redovnog javljanja policiji u Hvaru.

“Drago mi je da se ustanovila istina i da sam dokazao da sam nevin”, kazao je sudskom vijeću.

Na objavi presude bilo i nekoliko njegovih prijatelja koji su mu došli dati podršku.

SirokiBrijeg.info