FOTO. FB MZ Jare - Široki Brijeg

Početkom ovog tjedna zabilježen je prvi slučaj koronavirus COVID-19 na području ŽZH u Širokom Brijegu. Nakon toga brojka je samo rasla i dok ovaj tekst objavljujemo, trenutno se brojka popela na 17 osoba. Od toga u Širokom Brijegu je dvanaest osoba, a u Grudama četiri osobe. Zabilježen je u međuvremenu i prvi slučaj u Ljubuškom, a riječ je o časnoj sestri iz Čitluka, koja je prijavljena na adresi u Ljubuškom.

Prvi zabilježeni slučaj u Širokom Brijegu izgleda vuče “korijen” iz KBC-a Mostar, ali to još ne možemo potvrditi jer nadležni u toj oblasti o tome izgleda šute i govore kako se i dalje traga za nultom osobom! Iako je prvotna priča kroz medije izašla kako je unuk prenio virus na baku, na kraju se ustanovilo kako to vjerojatno nije istina!

Sada se postavlja pitanje tko je i od kuda je sve to krenulo, ali s time neka se pozabave stručne osobe!

Obitelji Zelenika i Gugić najviše su pogođene, njihovih devet članova obitelji je trenutno pokupilo spomenuti koronavirus. Iako kroz medije kruže brojne priče i nagađanja, možemo samo reći kako su svi dobro osim bake koja je i dalje u teškom stanju, i koja se nalazi na liječenju u SKB Mostar, dok su svi ostali u svojim kućama, dobro su i na redovnom promatranju situacije.

Razgovarali smo s članom obitelji Ivanom Gugićem, zetom prvozaražene bake koji nam je pojasnio kako se osjećaju sada, kako se brinu o njima i tko im pomaže u ovim najtežim trenucima pandemije koja je zahvatila cijeli svijet, a ne samo nas. Virus koji ne bira i kojemu su svi isti, bilo mladi, stari, bogati ili siromašni, a čemu smo svi svjedoci!

“Svako dva sata sam u kontaktu s liječnicima, najvišu temperaturu koju sam imao iznosila 37,8, ali već sada spada i osjećam se dobro” – govori na početku razgovora za portal SirokiBrijeg.info Ivan Gugić, zet prvozaražene bake iz Jara.

Kako nam je kazao, već nekoliko dana su u svojim kućama te dvije obitelji i funkcioniraju sasvim normalno, samo što ne izlaze van dok se zdravstvena situacija ne smiri.

“Trenutno smo svi dobri i svi smo kući, nemamo velike temperature, osim bake koja ima 75 godina i koja je trenutno u SKB Mostar i ona na žalost nije dobro, ne mogu vam puno reći kakvo je stanje ali po posljednjim informacija nije dobro. S obje strane pluća je upala i već na bubrege udara…, nadati je se jedino kako će biti bolje i da je u dobrim rukama liječnika kojima se ovim putem zahvaljujemo, kao i našima koji kontroliraju naše stanje” – govori nam Ivan.

Na naš upit kako su ostali ukućani obitelji Zelenika i Gugić, a tu je i dvoje njihove djece koja su pokupila ovaj virus, kazao nam je kako su svi dobro i djeca, osim bake. Nitko nema neku veliku temperaturu i varira isključivo oko 38.

“Funkcioniramo sasvim normalno u uvjetima u kojima se nalazimo trenutne kućne izolacije”.

“Redovno trebamo mjeriti temperaturu, u kontaktu smo sa svojim liječnicima na telefonskoj vezi i u slučaju da se pogorša stanje i temperatura pređe preko 39, zovemo hitnu i dalje kako ide po proceduri. Sreća nije bilo potrebe za sada za time. Najveća temperatura mi je bila 37,8. To sam skinuo s Paracetamolom. Jutros sam se ustao, malo oznojio i izgleda kako sve prolazi i bolje se osjećam. Simptomi su nešto slični kao malo jača gripa, od bola u kostima i plućima, kašalj, ništa posebno da opišem nego kao neka malo jača gripa” – objašnjava nam Ivan.

Mještani Jara uveliko su pomogli svojim sumještanima

“Moram kazati i od srca zahvaliti svim ljudima koji nam u ovim trenucima pomažu, a tu istaknuti naše mještane Jara koji su se stvarno potrudili i od srca im se zahvaljujem što su nam svojom dobrotom i velikim srcem olakšavaju ove dane. Donesu nam sve što je potrebno i uistinu kapa im do poda”- kazao je zahvalnim tonom Ivan Gugić.

Našim sugrađanima želimo brz opravak i svima vama poručujemo da se pazite, ne izlažete nepotrebnim izlascima i poštujete zapovijedi nadležnih institucija kako bi se što prije vratili svojim svakodnevnim aktivnostima.

Mili Marušić/ SirokiBrijeg.info