IVAN BARAĆ: Tko nas sprječava da ovdje napravimo, narodno rečeno: “malu Kaliforniju”?

Ivane, za početak nam se predstavite…

Poštovani sugrađni, sve Vas srdačno pozdravljam. Ja sam Ivan Barać, student Medicinskog fakulteta i nositelj liste Hrvatske demokratske unije BiH za Gradsko vijeće našega grada.

Nezadovoljni dosadašnjim politikama koje se bave vlastitim interesima a ne općim dobrom, mi mladi iz Širokog odlučili smo “uzeti stvari u svoje ruke”, odnosno politički se aktivirati. Okupili smo se na listi Hrvatske demokratske unije BiH, naša prosječna starosna dob je 25 godina, a na listi su podjednako zastupljeni i muškarci i žene. Naš prioritet je ostanak i opstanak mladih u Širokom Brijegu.

U redu, spominjete nezadovoljstvo, čime ste nezadovoljni u dosadašnjim politikama?

Ono sto bih naveo kao prvo jeste činjenica da nema strasti i entuzijazma. Široki Brijeg je bogat grad, ali ne iskorištava na pravi način sredstva sa kojima raspolaže, niti se dovoljno zalaže da bi dobio dodatna sredstva. Tko nas sprječava da ovdje napravimo, narodno rečeno: “malu Kaliforniju”? Ne sprječavaju nas ni Bošnjaci ni Srbi, dapače još nas i međunarodna zajednica, baš kao i Hrvatska srčano podupiru. Smatram da smo za sve što se dogodi u našem gradu isključivo sami krivi, ili zaslužni.

U politici Širokog Brijega vlada bezvoljnost i nezainteresiranost za sveopće dobro, a uspavanost birača rezultira monotonijom u vlasti, kojoj je to savršena prilika za vlastiti probitak?

Iznesenu činjenicu o nedostatku strasti i entuzijazma bih potkrijepio dobrim primjerom iz našega grada. Nažalost sami centar grada pokazuje jednu bezvoljnost u sitnim infrastrukturnim projektima koji ne predstavljaju “veliku” investiciju, a itekako bi potpomogli estetskom izgledu samog centra grada. Za primjer bi naveo semafore koji 20 godina nisu u funkciji, a još uvijek “stoje” na istom mjestu čime narušavaju izgled samog centra. Nadalje, trotoar u samom centru grada je nepostojeći, a smatram da ne bi predstavljao investiciju veću od 500 KM, također smatram da u našem Širokom postoji najmanje 10 poduzetnika koji imaju dobru volju za financiranje projekta. Još neke od nedostataka predstavljaju i rupe koje ostanu nakon radova i do pola godine nakon sto su svi radovi na toj dionici završeni. Dodatno zgrožava i zapuštenost u samom centru grada.

Za nabrajanje potrebnih infrastrukturnih radova u krugu 500 metara od samog centra grada bi mi trebalo doista previše vremena, štoviše zanimljiva je i činjenica da niti jedan od tih projekata ne bi predstavljao ogromnu investiciju, dapače neki bi čak indirektno doprinosili financijskom poboljšanju gradske uprave. Središte grada samo navodim kao dobar indikator bezvoljnosti. Širokom je potrebno poboljšanje infrastrukture i van samog centra grada. Nedostatke u opskrbi vodom i električnom energijom, možda ne bih naveo kao primjer bezvoljnosti, ali za jedan grad koji se naziva najbogatijim u državi definitivno bih nazvao sramotom, no nažalost upitno je da li neki: “oci grada” uopće poznaju značenje te riječi?

Da ponovno upitam: “Tko nam ovdje smeta?”

Što biste Vi promijenili?

Grad sa ovakvim gospodarstvenicima bi trebao pružati potporu roditeljima za svako novorođeno dijete, kao i besplatne vrtiće za naše najmlađe. Osigurati besplatne uđžbenike i prijevoz učenika, te dodijeliti stipendije studentima slabijeg imovinskog stanja i odličnima. Sufinancirati prvu stambenu nekretninu za mlade obitelji u iznosu od 200 KM po metru kvadratnome…

Ali ovaj grad,prije svega ne iskoristava potencijale koje nije teško iskoristiti, a i onaj novac kojim raspolaže ne troši za sveopće dobro, nego na investuciju: “Ostajanje na vlasti”. Grad se mora pobrinuti za običnog čovjeka i ne dozvoliti izrabljivanje radnika.

Obećavate li Vi neke promjene?

Svjesni smo da se ništa ne može postići preko noći, ali počinjemo odmah i nećemo se zaustaviti dok ovaj grad ne bude posve “sličio” na grad.

Imati ćemo mnogo dobrih prijedloga, sugestija, korekcija na dosadašnja činjenja.

Već imamo gotovih projekata, a imamo i mnoštvo odličnih ideja za projekte za koje bi se uvijek trebao pronaći novac, jer ne zahtjevaju previše novčanih sredstava,a indirektno ce puniti gradski proračun. Jedan takav projekt je osnivanje otkupnog centra za sve autohtone proizvode koje naše podneblje obilato daje. Ako se bude uvažavalo moje mišljenje mogu obećati prethodno navedeno u našem razgovoru.

Jedna simpatična predizborna gesta koju smo kod Vas vidjeli ovih dana, je ta da ste donirali, tj. dijelili maskice sugrađanima, a niste kao mnogi “vješali” svoje jambo plakata svukuda?

To je samo bila gesta kako ćemo nastupati i poslije izbora. Politika bi trebala biti na usluzi ljudima, a ne služiti se ljudima.

Ivane, koja je Vaša poruka za kraj?

Ako nešto nije dobro, normalan čovjek mijenja. Treba li dati priliku mladima, ili pak okrenuti glavu od pametnijeg izbora pa još 4 godine iskazivati nezadovoljstvo? Uz vaše povjerenje, što je ključno i neporecivo, stavljamo se na raspolaganje da svoj Široki učinimo boljim mjestom za živjeti!

SirokiBrijeg.info