Ištuk: Okrenuli smo se mladim igračima, nećemo žuriti s prinovama

LJUBUŠKI – S pripremama za proljetni dio sezone nogometaši Sloge iz Ljubuškog kreću u ponedjeljak, 18. siječnja kad će stručni stožer izvršiti prozivku igrača koji će, uz planirana pojačanja, u drugom dijelu sezone pokušati izboriti ostanak u Prvoj ligi FBiH.

Dok je lopta mirovala, u klubu s Babovca došlo je do promjena, kako u igračkom sastavu, tako i u stručnom stožeru. Trenersku palicu preuzeo je Boris Gavran, dok je donedavni trener Ivo Ištuk postao sportski direktor.

– U želji da se organizacija kluba digne na jedan veći nivo, prijedlog uprave je bio da preuzmem funkciju sportskog direktora, što sam i prihvatio jer imamo dugoročne planove po pitanju organizacije kluba, kazao je Ivo Ištuk o preuzimanju nove funkcije u Slogi.

Gavran i Ištuk su imali suradnju još u sezoni 2007./2008. u zeničkom Čeliku što je svakako doprinijelo Gavranovom novom angažmanu u Ljubuškom.

– Znamo se odavno, skupa smo radili, a i on je već bio u Slogi i ostavio solidan utisak i vjerujem da će se brzo uklopiti kako bi ostvarili zacrtani plan, dodao je.

Na Babovcu više ne računaju na nekoliko igrača od kojih se očekivalo mnogo više pa rubriku ‘odlasci’ čine Mario Jokić, Blaž Pažin, Mladen Stjepanović, Moussa Diabang, Sanjin Todorović, Mirsad Ramić…

– Većina tih igrača su bili preskupi za ono što su pokazali i oni nisu ispunili očekivanja pa smo se sporazumno razišli, a priliku smo, uz planirana pojačanja, odlučili dati mlađim igračima u klubu, pojasnio je Ištuk.

Poučeni iskustvom iz prethodnih sezona kada su se ‘pojačanja’ pokazala kao promašaji, u Slogi ne srljaju s dovođenjem igrača.

– Prijelazni rok je pred nama tako da još ništa nije definirano. Ne žurimo s odabirom igrača jer smo uvidjeli da dosadašnji način dovođenja igrača nije urodio plodom. Ne trebaju nam ‘ptice selice’ pa smo se okrenuli drugom smjeru, odnosno mlađim igračima iz Hercegovine koji žele da iskažu svoj talent i da napreduju, a s kojima bi napravili bolji i poletniji tim, istaknuo je sportski direktor Sloge.

Plan dovođenja igrača u prvi tim odvijat će se u fazama kako bi se sastavila što bolja momčad.

– Naš plan slaganja momčadi sastoji se od tri faze. U prvoj fazi priprema pružit ćemo priliku mladim i perspektivnim domaćim igračima za koje mislimo da mogu pomoći. Zatim planiramo dovesti mlade igrače iz bližeg okruženja koji su se već dokazali u svojim sredinama, a u trećoj fazi ćemo dovesti provjerene igrače sa strane koji će popuniti one pozicije na kojima budemo tanki i koji će pojačati kvalitetu tima kako bi ostvarili cilj ostanka u ligi, pojasnio je.

Ljubušaci se nalaze na posljednjem mjestu lige s učinkom od dvije pobjede, šest remija i sedam poraza te osvojenih 12 bodova, pet bodova manje od 12.-og Jedinstva i sedam bodova manje od 11.-og Radničkog čije pozicije vjerojatno donose ostanak.

– Liga je takva da, objektivno, uz dobar rad i kvalitetan tim možemo osvojiti 26-27 bodova što će možda biti dovoljno za ostanak, a dosta toga će nam ovisiti od toga što ćemo raditi u narednih desetak dana. No, kad sklopimo momčad onda ćemo moći realnije gledati na naše mogućnosti. Cilj je ostanak u ligi, ali ne po cijenu gomilanja igrača koji previše koštaju, a rezultatski premalo daju, ustvrdio je Ivo Ištuk.

Kompletne pripreme će biti odrađene u Ljubuškom, a u sklopu njih će Sloga odigrati nekoliko prijateljskih utakmica među kojima je i susret s premijerligašem Vitezom 10. veljače.

Milan Bebek / Dnevni list