Istražni postupci protiv njega i kriminalne radnje uopće ga “ne pogađaju” – On je načelnik Ljubuškog

LJUBUŠKI – Nevenko Barbarić dugovječni “vladar naših života“ u našoj općini i dalje živi svoj, vrlo pohlepan život, kontrolira sve političke, gospodarske i financijske tokove sa samo jednim jedinim sebičnim ciljem iduće četiri godine sjedi u saborskoj klupi u Zagrebu i načelničkoj fotelji u Ljubuškom. Kritike, afere s kojima je suočen na prvu ruku, čini se, ne pogađaju ga.

Ekipirao ljude za nezakonit rad

Barbarić je osoba koja ne shvaća da je političar sa lošim imidžom u politici, potrošen, bez ikakve karizme u sebi. Nasuprot realnom prikazu njegovog odavno poljuljanog autoriteta, kako u svojoj stranci HDZ, tako i među narodom, tako se zapravo on sam sebi čini velikim, nezamjenjivim. Osjeća da je jak, nedodirljiv. Svjestan da je jak manipulator, a “potvrdu“ za takav osjećaj daju mu njegovi bliski, od njega izabrani, suradnici. Ono što mu ne pogoduje ne želi vidjeti, jer bi to iskrivilo sliku koju on ima o sebi, bajkovit prikaz njegove moći vladanja nad svojim podanicima i narodom. Slika o vlastitom imidžu drugačija je od one koju percipira javnost.

To mu nažalost još nitko od njegovih suradnika nije rekao. Neće ni reći, jer Barbarić je njih „stvorio“. Bez njega ne postoje ni “oni“. Umreženo i smišljeno kadroviranje Barbarića, dugi niz godina, “očistilo„ je HDZ Ljubuški od kadrova koji su barem malo mislili svojom glavom. Ili barem imali nekakav svoj stav. Opoziciju, koja je slaba i ne pokazuje znakove agilnosti rješavao je na način da je iste uhljebljivao na radna mjesta. Na kraju ih jednostavno primio u HDZ. Najočitiji i „friški“ primjer je Ivica Vizentaner, koji je svojedobno kao općinski vijećnik SPP-a bio najveći oponent Nevenku Barbariću,koji ga je na sjednicama vijeća svojim govornim nastupom bio ozbiljno ugrozio. Kod puka je tada dobio velike simpatije. Tu situaciju riješio je Barbarić na način da ga je primio u HDZ, uposlio u Hrvatsku knjižnicu Ljubuški. Time ta priča zapravo i prestaje, piše portala Ljubuski.info.

Bubalo lažirao bilance općine i podatke o zaduženosti

Njegov bliski suradnik je i Stipe Bubalo, šef financija Općine Ljubuški. Odani kadar HDZ-a i Nevenka Barbarića. Spreman za njega boriti se do kraja. Međutim,ovu idilu ipak narušava samo podatak da je Stipe Bubalo bivši član HDZ 1990 godine i snimajući kroz audio zapise špijunirao ljude u ovoj stranci. Još jedan prebjeg iz opozicije, radi vlastitih probitaka.

Baš zbog toga, što ima „figu u džepu“, Stipe Bubalo mora bez pogovora slušati načelnika, koji umjesto njega, stvar vodi i odlučuje o stanju financija općine Ljubuški.

Javno stanje financija Ljubuškog nikada nije javno obznanjeno. O financijskom stanju ne vode se nikakve javne rasprave. S druge strane planiraju se silne, predizborne investicije, koje mnoge nikada neće biti ostvarene (Kino, zgrada MUP-a itd.), jer su iste bez pokrića u financijskom spogledu. Ljubuški već poodavno je prezadužena općina.

Kapitalne investicije od značaja za razvoj općine Ljubuški, trebale su se dogoditi godinama ranije, prije desetak godina. Tada Nevenko Barbarić uopće nije ulagao u infrastrukturu u središtu Ljubuškog. Nisu mu smetale udarne rupe na cestama, nije mu je smetao zapušten grad. Tada nije bilo problema, jer birači ga zbog toga nisu kažnjavali na izborima. Sada je sve drugačije. Za Barbarića, ovaj put predizborna kampanja je započela ranije u odnosu na prethodne izbore, pa je zbog niza afera, kojim je u potpunosti kompromitirao HDZ, odlučio napustiti staru politiku dobivanja izbora zadnjih deset dana, po načelu “samo zadnje se pamti”. Itekako će se pamtiti mnoge stvari koje je Barbarić „uradio“, jer posljedice njegove loše, despotske politike godinama će se zbrajati i plaćati.

„Napokon“ je platio dug Nativi i ponovno zadužio Općinu, uz veliki zalog – hipoteku općinske imovine. Takvi netransparentni postupci zaduživanja nisu poznati u demokratskim društvima. Stanje javnih financija, zaduženosti, javna je stvar i građani imaju pravo znati na koji se način općina zadužuje, pa tako javnost mora biti upoznata sa svim zaduženjima, kao i prihodima i rashodima općine.

Istražni postupci

Protiv Nevenka Barbarića, Tihomira Kvesića stručnjaka iz Kiseljaka, Stipe Bubala i Vjerice Vukojević vode se istražni postupci zbog krivotvorenja javnih isprava, prikrivanja financijskih bilanci i izviješća, a sve zbog negativnog izviješća o financijskom stanju općine Ljubuški utvrđene od strane Ureda za reviziju institucija u F BiH. Prije nekoliko dana navedeni su u tom istražnom postupku dali svoje iskaze u MUP-ŽZH u Ljubuškom. Vrijeme će pokazati hoće li i ovaj predmet, kao i mnogi drugi kada se istraga vodi protiv osoba iz političkog miljea zataškati, staviti u ladice. Ključeve od ladice,ovoga puta čini se, drži Miroslav Galić, zbog kriminala osuđena osoba na kaznu zatvora od 15 mjeseci.

Zaključak je da stvari ipak nisu kao prije, da se atmosfera javnog mijenja znatno promijenila, te će bez obzira na pokušaj kozmetičkih efekata guranjem „kapitalnih projekata“ u izbornoj godini, Nevenko Barbarić na kraju, morati izići u javnost sa stvarnim financijskim pokazateljima i zaduženju općine Ljubuški.

Jer ono što on javno govori, u suprotnosti je sa onim što zapravo sam čini. Ured za reviziju institucija u F BiH sigurno neće dopustiti prikazivanje lažnih podataka i izviješća. To sigurno u budućnosti neće ni poslovne banke, jer se više nema što ni založiti. Zaduženost općine je prevelika, posljedice zaduženosti nesagledive, kapitalnih investicija, projekata koji zapošljavaju ljude i otvaraju nova radna mjesta nema nigdje na vidiku.

Građanima ostaje samo za čekati kada će (i hoće li) svemu tome konačno doći kraj.

Ljubuski.info