Isplata mirovina za prosinac počet će u utorak, 5. siječnja

Isplata mirovina za prosinac počet će u utorak, 5. siječnja, što znači da se i dalje poštuje sporazum koji je potpisan s Vladom FBiH i Savez udruženja umirovljenika FBiH, potvrdio je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH.

Veliko pitanje je kako će isplata mirovina teći ubuduće, boji se Rapa, zbog velikog broj zahtjeva za prijevremenu mirovinu.

“Strahujemo da će doći u pitanje blagovremena isplata mirovina, neće biti sredstava toliko da se neće moći izmiriti naše mirovine, posebno se bojimo za ova prva tri jeseca nakon siječnja. Kako će poslije biti, vidjet ćemo. Do sada je predato više od 10.000 zahtjeva za prijevremenu mirovinu”, naglašava Rapa.

Svjesni su i u Federalnom Zavodu za mirovinsko-invalidsko osiguranje dodatnog tereta na isplate mirovina-međutim prvi čovjek te institucije je optimističan.

“Dodatni financijski teret će se početi pojavljivati od veljače što bi se trebalo nastaviti u naredna tri mjeseca. Ipak nije to veliko opterećenje, procjenjuje se na mjesečnoj razini tri do pet posto više, koje bi trebalo opteretiti isplatu mirovina. Očekujemo da će Uprava za neizravno oporezivanje imati bolje efekte svoga rada, u smislu povećanja prihoda od neplatiša. Ne vjerujem da će novonastala situacija ugroziti isplatu mirovina”, rekao je Zijad Krnjić, direktor Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje Federacije BiH.

SirokiBrijeg.info