Potaknut natpisima na portalu Ljubuski.net, vezano za gospođu Jadranku Bošnjak i Zavod za odgoj i obrazovanje ŽZH,

Linkovi tekstova u nastavku:

Travnička veza Jadranke Bošnjak i Ružice Mikulić – https://ljubuski.net/29473-travnicka-veza-jadranke-bosnjak-i-ruzice-mikulic


Dvije diplome u jednoj godini za Jadranku Bošnjak – https://ljubuski.net/29485-dvije-diplome-u-jednoj-godini-za-jadranku-bosnjak

Jadrankin put od žestoke sindikalistice do utjecajne HDZ-ovke – https://ljubuski.net/29518-jadrankin-put-od-zestoke-sindikalistice-do-utjecajne-hdz-ovke

Kontaktirali smo ispred medijskog portala SirokiBrijeg.info, prozvanu ravnateljicu Zavoda za odgoj i obrazovanje ŽZH Jadranku Bošnjak, te od nje zatražili odgovore na neka pitanja, a koja su usko povezana s tekstovima objavljenim na portalu Ljubuski.net.

Napomenimo kako je gospođa Bošnjak od nas zahtijevala naslov članka koji se njoj sviđa, a ne da mi stavljamo neki svoj. Jer u protivnom iako je ona odgovorila na naša pitanja, kazala ako će se secirati ili stavljati neki drugi naslov, onda ne može ona dati svoju suglasnost za objavu ovoga intervjua. Tako da ćemo ostaviti taj naslov koji se njoj jako sviđa, samo smo nadodali njeno ime da se zna o kome se radi i s kime smo radili intervju, ali eto sličan bi i mi stavili ako će joj biti lakše (tako da se bar u nečemu slažemo) osim pitanja i dobivenih odgovora!

Brojna jednostavna pitanja upućena ravnateljici Zavoda, dobili su podugačka pojašnjenja i odgovore. Tražili smo malo, a dobili puno više! Tražili smo njenu reakciju na članke, tražili smo pojašnjenje doškolovavanju u Travniku, doznali kako je postala profesoricom razredne nastave i kako je završila dva fakultete. Doznali smo kako je izabrana na čelo Zavoda za odgoj i obrazovanje, nismo doznali u kakvim je odnosima bila prije, a u kakvim kasnije s ministricom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružicom Mikulić i predsjednikom Vlade ŽZH Zdenkom Ćosićem. Ali zato doznali smo još puno detalje koji će biti zanimljivi, ne samo čitateljima, nego zasigurno i onima koji ju “sabotiraju” ka njenom uspješnom koračanju prema naprijed, a možda uskoro ju vidimo kao i ministricu, za početak u Vladi ŽZH, a kasnije “samo nebo joj je granica”. S toga toplo preporučujemo da odvojite malo vremena i upoznate Jadranku Bošnjak, ravnateljicu Zavoda za odgoj i obrazovanje ŽZH.

Gospođo Bošnjak, molimo Vas za početak da nam komentirate natpise i tekstove sa spomenutog portala?

Zahvaljujem uredniku portala SirokiBrijeg.info što mi je dao priliku da javnost čuje i drugu stranu, budući da portal ljubuski.net ne koristi provjerene činjenice, već uvelike iznosi proizvoljnosti.

Prije svega, želim naglasiti da je portal https://ljubuski.net/ bez moje suglasnosti, kao nositelja podataka, na svojoj internetskoj stranici objavio moj zahtjev upućen Ministarstvu za korekciju koeficijenta za obračun plaće, a koji je osobne naravi. Kako sam informirana, navedeni portal nije registriran u BiH, već ima zakupljenu domenu u inozemstvu. Svjedoci smo činjenice da sličnih portala koji javno djeluju širom BiH, a nisu registrirani, ima mnogo jer ne postoji zakonska obveza registriranja portala. S obzirom na to, BiH je bez navedene zakonske regulative idealna i za zlouporabu informacija.

Portal ljubuski.net izdašno koristi nepostojanje odgovornosti pred zakonom, jer takvog zakona nema, i koristi svaku moguću priliku da objavi nepotpisane objave. Time se javnosti mogu plasirati neistine, neprovjerene činjenice te osobna i službena dokumentacija. Javnost na spomenutom portalu ima mogućnost komentirati, naravno anonimno, neistinito, neutemeljeno, iskonstruirano, a najčešće na osobnoj razini i zločesto.

Iste neistine i insinuacije koje je objavio portal bile su predmetom anonimnih prijava protiv mene. Navodi iz prijava pobijeni su dokazima, a provjerena je i moja diploma. Anonimni/na podnositelj/ica prijava, nakon što su prijave odbačene kao neutemeljene, okrenuo/la se navedenom portalu čime je pokrenut medijski linč, neistine u objavljenom tekstu i komentarima. Ne trebam posebno naglašavati koliko je napisano uvreda, omalovažavanja, insinuacija, prozivki i prijetnji.

Tragikomično je da osoba koja se potpisala inicijalima na portalu ljubuski.net problematizira čak i naslov mog diplomskog rada, iako je opće poznato da su Zaštita okoliša i turizam teme koje se izučavaju od prvog razreda osnovne škole kroz nastavu Prirode i društva u korelaciji s drugim predmetima.

Između mnogih neistina, od one da Zavod ima samo tri (3) djelatnika, o tome da sam se ekspresno doškolovala, najmaštovitija je izmišljena priča kako sam se osvećivala bivšem ravnatelju g. Miljenku Galiću. Zavod je savjetodavna ustanova koja se bavi stručnim radom odgojno-obrazovnih ustanova i njihovih djelatnika. Zavod nikoga niti može smijeniti, niti dati prijedlog za razrješenje ravnatelja.

Znam da je u Drugoj osnovnoj školi bilo nekih nepravilnosti u svezi s raspisivanjem natječaja, prijema djelatnice koja nije bila u BiH na dan provođenja zakazanog intervjua, na što je reagiralo Ministarstvo rješenjem o poništenju natječaja i prijavama djelatnice koja je bila prva po broju bodova, nakon bodovanja i obavljenog intervjua. Zbog tih nezakonitosti, ministrica je razriješila Školski odbor te je imenovano Povjerenstvo u čijem sastavu je i naš gradonačelnik g. Miro Kraljević. O tome što je poduzelo Povjerenstvo i je li postupilo po zakonu, više znaju u resornom ministarstvu.

Ono što ja mogu reći za g. Miljenka Galića je da sam bila zadovoljna s njim kao ravnateljem i da je prema nama uvijek bio fer i korektan te smo nas dvoje bili i ostali u dobrim odnosima.

Što se tiče izostanaka s posla, nije istina da nikad nisam izostala s posla. Nažalost, morala sam par puta izostati i zamoliti kolegicu da me zamijeni. Svi oni koji su studirali izvanredno i doškolovali se, znaju da obrazovni program koji se pohađa uz rad ima posebno prilagođene termine ispita i načine izvođenja studija.

Spominju se i neistine o osvetničkom putu prema nekima koji mi nisu bili po volji. Plan stručno-pedagoških nadzora pravi Stručna služba Zavoda, a ne ravnatelj. Odgovorno tvrdim da su savjetnici Zavoda u svom radu savjesni, odgovorni i više nego korektni što je vidljivo iz napisanih Nalaza.

Upravo činjenica da savjetnici Zavoda nisu bili u stručno-pedagoškom nadzoru osobama koje me od imenovanja za privremenu ravnateljicu pokušavaju diskreditirati i o meni pričaju i pišu sve ove neistine, pobija ono što je napisano.

Insinuira se i da je Županijski ured za pravobraniteljstvo izmješten na Zaobilaznicu zbog Zavoda. Istina je da je Županijski ured za pravobraniteljstvo par godina prije formiranja Zavoda uputio zahtjev za premještaj u prostore na Zaobilaznici zbog neuvjetnosti prostora u zgradi Vlade ŽZH.

Zahtjev im je odobren te je Zavod dobio samo ta dva (2) ureda, umjesto pet (5) koliko smo trebali imati.

Nismo se nikada žalili zbog toga što nismo dobili planirane urede na Zaobilaznici, ni zato što smo i prošle i ove godine bili tri mjeseca bez plaće. To nas nije pokolebalo u našem radu, već smo unatoč svim problemima, obavljali planirane aktivnosti.

Neće nas pokolebati ni zahtjev za ukidanjem financiranja Zavoda kao ni ovaj medijski linč čiji se autor, zbog toliko napisanih neistina, očito ne može potpisati imenom i prezimenom.

Između ostaloga, spominje se kako je mjesto ravnateljice Zavoda bilo rezervirano za Vas i kako su Vas za to mjesto preferirali ministrica Ružica Mikulić, kao i premijer Zdenko Ćosić! Ima li istine u tome, i kakvi su tada bili Vaši odnosi sa sadašnjom ministricom Ružicom Mikulić i premijerom (predsjednikom Vlade ŽZH) Zdenkom Ćosićem, a kakvi su sada?

Netočno. Nakon dvadeset i šest (26) godina rada u školi, ne može se reći da sam osoba koja ne poznaje problematiku cjelokupnog školskog sustava u Županiji i šire. Upravo me ta problematika i želja za unaprjeđenjem odgojno-obrazovnog sustava u cjelini potakla da izrazim želju biti dio Zavoda za odgoj i obrazovanje. Svoja razmišljanja, ideje, viziju i misiju Zavoda prezentirala sam poslodavcu, nakon čega mi je ponuđeno da budem privremena ravnateljica Zavoda. U tih pola godine poduzela sam sve potrebno da Zavod profunkcionira. Privremeno UV raspisalo je natječaj za ravnatelja Zavoda, na kojem sam bila jedini prijavljeni kandidat i nakon dobivene suglasnosti osnivača imenovana sam za ravnateljicu Zavoda.

Dana, 14, lipnja 2013. godine dogodio se veliki prosvjed prosvjetnih djelatnika ŽZH u Širokom Brijegu. Također među tim prosvjednicima ste bili i Vi. Aktualnu vlast na čijem je čelu bio tada kao i sada g. Zdenko Ćosić prosvjetari su nazvali “mešetarima, komunistima…”, između ostaloga kao tadašnja predsjednica Sindikata Druge osnove škole na tom skupu ste kazali – “Oni se pozivaju na neki zakon iz 2008. kada su odredili mjesta za prosvjedna okupljanja, no meni to sliči na ona komunistička vremena”. Kako sada gledate na ovu Vlast, s obzirom na to da ste i sami među njima. Je li se išta promijenilo što se tiče između tadašnjeg i sadašnjeg odnosa s prosvjetnim sindikatom?

Ponosna sam na to što sam bila predsjednica sindikata svoje škole. Sudjelovala sam u prosvjedu. Istina je da sam komentirala kako me zabrana organiziranja prosvjeda ispred zgrade Vlade podsjeća na komunistička vremena. Nikoga nisam nazivala mešetarima i komunistima. To su insinuacije. Sindikalni duh me nikada nije napustio. I kao ravnateljica Zavoda borim se za poboljšanja statusa prosvjetnih djelatnika. Nedavno smo uputili izvješće Ministarstvu, Vladi i načelnicima/gradonačelnicima o stanju u školama. Dostavili smo popis opreme koju je potrebno nabaviti. U zaključku, koji je objavljen i na našoj web stranici, navedeno je sve što godinama muči prosvjetne djelatnike. Zalažem se i zalagat ću se za donošenje Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju prosvjetnih djelatnika, opremanju škola potrebnom opremom i didaktičkim pomagalima te za izmjenu zastarjelih nastavnih planova i programa.

Dok sam bila predsjednica sindikata u Drugoj osnovnoj školi, stav naše podružnice bio je da za isto radno mjesto treba biti i ista plaća. Vjerojatno dosta ljudi ne zna da nije bilo organizirano doškolovanje za predmetne nastavnike te su ostali zakinuti za mogućnost napredovanja i viši koeficijent. Nisu ni svi učitelji mogli upisati doškolovanje. Neki zbog financijske situacije, a neki zbog obiteljskih obveza. Nažalost, sindikalni čelnici su bili i ostali izričito protiv toga da se ispravi nepravda nanesena ovim ljudima te nisu podržali, niti podržavaju prijedlog da za isto radno mjesto bude i ista plaća. Čula sam da se većina prosvjetnih djelatnika sa završenom višom školom zbog toga ispisala iz Sindikata. Sada, kada imamo Zavod za odgoj i obrazovanje, ta nepravda može biti ispravljena. Osmislit ćemo i predložiti Ministarstvu model stručnog (besplatnog) usavršavanja prikladan ljudima koji rade 20, 30… godina u prosvjeti. Svi znamo što je teorija, a što praksa i da su ovi ljudi nakon toliko godina rada stručni, kompetentni i da dobro obavljaju svoj posao. Što se tiče sindikalnih predstavnika razočarana sam stavom i ponašanjem nekih od njih.

Oni koji me sada prozivaju zbog moje nekadašnje funkcije u Sindikatu, prijavili su se za posao vanjskog suradnika u Zavod, čim je u škole poslana obavijest da Zavod počinje s radom i da se mogu prijaviti oni koji žele raditi kao vanjski suradnici Zavoda.

Nitko od predstavnika Sindikata, od osnutka Zavoda do danas, nije zatražio sastanak, iako je ministrica u više navrata naglašavala da se za sve nedoumice vezane rad Zavoda obrate direktno ravnateljici Zavoda. Ono što je zanimljivo i da se primijetiti je to da je trenutna medijska hajka na mene krenula nakon smanjenja plaće od 10 % i mog odgovora skupštinskom zastupniku, a vezano za ukidanje financiranja Zavoda za odgoj i obrazovanje.

Moja nedavna izjava: Dok smo mi pomagali u organiziranju online nastave, neki su ležali kući i smišljali kako će nam napakostiti; pogrešno je i zlonamjerno interpretirana. G. Jelić me optužio kako prozivam prosvjetne djelatnike za nerad iako to nigdje ne piše, niti su te riječi upućene mojim kolegama. Moja izjava odnosila se na tri osobe koji su zapravo i pokrenule ovaj medijski linč koji su nastavili putem portala ljubuški.net. Iako sam to javno demantirala, neki ljudi i sada pišu i govore kako sam svoje kolege nazvala neradnicima.

Kako je moguće da ravnateljica Zavoda nosi titulu profesorice (prof.) ako je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru pohađala nakon akademske godine 2004./2005. (navedene akademske godine upisana posljednja godina po starom nastavnom planu i programu – “stari” program). Logično bi bilo da nosi titulu mag. Na koji način i u kojem vremenskom razdoblju ste došla do zvanja mag. odnosno visoke stručne spreme (VSS)?

U jednom od tekstova kojeg smo Vam prezentirali s portala Ljubuski.net, navedeno je kako ste u 2015. godini, 10.veljače, završili prvi ciklus Edukacijskog fakulteta u Travniku, smjer razredna nastava i hrvatski jezik, nedugo zatim u Mostaru 21. prosinca, obranili diplomski rad na temu Turizam i okoliš. Kako je to moguće?

Budući da su ova dva pitanja usko vezana za moje školovanje, dat ću jedan odgovor.

Na Pedagoškoj akademiji u Mostaru, 1991. godine završila sam razrednu nastavu. Doškolovanje sam davno upisala na FMPOZ-u, ali spletom okolnosti i mnoštva privatnih obveza, nisam se mogla posvetiti obvezama na fakultetu. Kada sam saznala da na Edukacijskom fakultetu postoji dvopredmetni studij smjera hrvatski jezik i razredna nastava, odlučila sam se upisati, budući da sam 1989. godine najprije upisala hrvatski jezik i književnost, a potom, na nagovor roditelja promijenila studijsku grupu i prebacila se na razrednu nastavu, jer u to vrijeme na Zavodu za zapošljavanje nije bilo učitelja razredne nastave. Početkom 2015. godine, nakon što sam položila sve ispite na Edukacijskom fakultetu, donijela sam u školu diplomu i zahtjev za korekcijom koeficijenta za izračun plaće. Zahtjev mi je odbijen tumačenjem kako je 4 godine Bologne, 240 ECTS bodova, izjednačeno s višom stručnom spremom iz prethodnog obrazovnog sustava. Slučajno sam saznala da je u školi u kojoj radim zaposlena osoba sa 240 ECTS bodova i da se toj osobi plaća obračunava po koeficijentu VSS te sam uputila prigovor Ministarstvu, u vidu zahtjeva. Nakon uvida u dosje, prosvjetna inspektorica je naložila da se za istu stručnu spremu plaća obračunava po istom koeficijentu.

Iako sam jedno vrijeme mislila odustati od daljnjeg polaganja ispita u Mostaru, zbog činjenice da sam završila navedeni dvopredmetni smjer, upravo me takav odnos različitih kriterija motivirao da nastavim polagati ispite, koji su mi ostali na FPMOZ-u i obranim diplomski rad u prosincu 2015. godine, čime sam postala profesoricom razredne nastave.

Napominjem, radi se o doškolovanju, nadogradnji onoga što smo učili na višoj školi te mi je ta tematika bliska pogotovo zato što sam godinama radila kao učiteljica razredne nastave, a hrvatski jezik i književnost sam također studirala na Pedagoškoj akademiji u Mostaru. Mnoge moje kolege su doškolovale, neki su završili i dva fakulteta. Takvo nešto je uvijek za pohvalu, osim u mom slučaju, gdje se nešto pozitivno svim silama pokušava prikazati negativnim!

Zašto na službenim stranicama Zavoda nema biografije ravnateljice Zavoda (život, obrazovanje, dosadašnja radna mjesta itd)?

Nisam uočila da se na stranicama naših ustanova objavljuju biografije, tako da o tome nisam ni razmišljala.

Kontaktirajući određene osobe iz prosvjete koje su Vam bile (u bliskoj prošlosti) blizu, dobili smo ozbiljne optužbe na Vaš rad, u smislu kako Zavod za odgoj i obrazovanje služi za progon neistomišljenika. Je li to istina, i možete li to komentirati što misle pod time?

Posao vanjskog suradnika/stručnog savjetnika je težak, zahtjevan i odgovoran posao. Nije jednostavno raditi u školi i paralelno obavljati poslove savjetnika za Zavod. Kad smo najavili da će se u narednom razdoblju rad Zavoda više usmjeriti stručnoj pomoći, održavanju oglednih sati, organiziranju seminara i radionica, neki su se usprotivili takvu načinu rada i izrazili želju obavljati samo stručno-pedagoške nadzore. Kako je moja želja da nas odgojno-obrazovni djelatnici gledaju uistinu samo kao savjetnike, a ne kao inspektore, rekla sam da se u drugom obrazovnom razdoblju školske 2019./20. godine neće vršiti pojedinačni stručno-pedagoški nadzori i da je potrebno održavati ogledne sate i pripremiti jedno stručno usavršavanje (seminar, radionicu). Par vanjskih suradnika nije bilo spremno za takav način rada koji iziskuje puno više vremena i truda te su zbog toga odustali od vanjske suradnje. Na meni je velika odgovornost i zadatak da u Zavodu oformim tim koji će kvalitetno obavljati svoj posao. Kod izbora djelatnika i vanjskih suradnika gleda se samo kvaliteta rada, stručnost i odgovornost, a ne rodbinske, prijateljske ili stranačke veze.

Na osnovu kojih referenci ste izabrani na čelo Zavoda za odgoj i obrazovanje?

Na raspisani natječaj za ravnatelja Zavoda bila sam jedini prijavljeni kandidat, ispunjavala sve uvjete. Napominjem da mi je najbolja referenca za imenovanje činjenica kako sam sama izradila sve potrebne akte, prvenstveno Plan i program rada Zavoda, zbog čega je Zavod, nakon svega nekoliko mjeseci, uz potrebnu dokumentaciju bio spreman za aktivnosti.

Na osnovu koji natječaja su rađeni izbori stručnih savjetnika u Zavod za odgoj i obrazovanje?

Zavod je donio Pravilnik za prijam stručnih savjetnika. Po njegovim kriterijima primljena je stručna savjetnica za matematiku. Nakon što je federalni premijer Fadil Novalić zatražio provjeru ustavnosti osnivanja Zavoda za odgoj i obrazovanje, stav Vlade HBŽ bio je da se izbjegavaju zaključivanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme dok Ustavni sud ne donese odluku. Iz tog razloga u Zavodu je trenutno uposlena samo jedna stručna savjetnica s kojom je zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme na temelju raspisanog javnog natječaja, dok poslove stručnog savjetnika za sve ostale predmete obavljaju vanjski suradnici.

Za kakve potrebe je ravnateljici potrebno službeno vozilo u vrijednosti od 40.950,00 KM sa PDV-om? Prihvaćena ponuda M.R.M iz Ljubuškog – Odluka donesena 5.12.2018. netom nakon što ste preuzeli funkciju ravnateljice Zavoda za odgoj i obrazovanje ŽZH!

Zavod za odgoj i obrazovanje je međužupanijska ustanova. S obzirom na našu djelatnost (pružanje stručne pomoći odgojno-obrazovnim djelatnicima, obavljanje općih i pojedinačnih nadzora, organiziranje stručnih usavršavanja…) te sudjelovanje na seminarima, stručnim skupovima, konferencijama vezanim za obrazovanje, nužna je bila nabava 2 službena vozila za potrebe Zavoda.

Krajem godine Upravno vijeće donijelo je odluku o raspisivanju tendera za javnu nabavu dva (2) rabljena motorna vozila u vrijednosti do 49.990 KM. Jedina pristigla ponuda bila je od tvrtke M.R.M. iz Ljubuškog.

U travnju 2018. godine imenovana sam ravnateljicom Zavoda, a službena vozila su nabavljena u prosincu 2018. godine, tako da se ne bih složila s Vašom izjavom da su vozila nabavljena netom nakon što sam imenovana na mjesto ravnateljice.

Na kraju želim reći da sam razočarana time što dajem ovakav intervju u kojem odgovaram na insinuacije, neistine i tračeve. Bilo bi logično da javnost više zanima stručni rad Zavoda, što smo do sada napravili i koji su nam planovi u budućnosti.

Pandemija covida 19 pokazala je koliko je danas važna informatička pismenost te ćemo čim se steknu uvjeti za održavanje seminara, u suradnji s ravnateljima škola i informatičarima, organizirati informatičku obuku prosvjetnih djelatnika. Također ćemo organizirati i mnoštvo drugih stručnih usavršavanja kako bi ojačali kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika za provođenje nastave na daljinu, jer ne znamo što nas čeka na jesen.

U suradnji s Uredom za europske integracije pisat ćemo projekte kako bi nabavili potrebnu opremu za sve odgojno-obrazovne ustanove, a uz to ćemo obučiti zainteresirane predstavnike škola za pisanje projekata.

Sva ova medijska hajka nas samo dodatno motivira da radimo još više i bolje.

Zahvaljujem svojim kolegicama u Zavodu i našim vanjskim suradnicima koji obavljaju svoj posao sa puno entuzijazma, truda i ljubavi. Na našoj web stranici zavod-zzoo.com, vidljivo je koliko toga smo napravili od 9. mjeseca 2018. godine kada su savjetnici/vanjski suradnici Zavoda, nakon obuka krenuli sa aktivnim radom.

Uvijek sam naglašavala da su svi sudionici odgojno-obrazovnog procesa tu zbog djece, stoga posebnu pohvalu u ovoj nastavi na daljinu želim uputiti našim vrijednim učenicima i njihovim roditeljima. Iako nepripremljeni za ovakvu vrstu nastave, često i uz nedostatak adekvatne informatičke opreme u obiteljima sa više djece, uspješno su se prilagodili i odrađivali sve ono što su im učitelji/nastavnici zadali da urade.

Zahvaljujem svojim kolegama, prosvjetnim djelatnicima, koji su unatoč svim problemima dali sve od sebe, učili u hodu, te organizirali nastavu na daljinu na najbolji mogući način, sukladno svojim mogućnostima i mogućnostima učenika.

Nakon svega, jasno je pretpostavljam i Vama da je riječ o sustavnom provođenju linča nada mnom, a time i nad mojom obitelji koja je ovim postupkom uvučena i nezaštićena.

Završit ću citatom Ive Andrića: “U zemlji mržnje najviše mrze onoga ko ne umije da mrzi.”

Gospođa Bošnjak citatom Ive Andrića završila je ovaj intervju, a tako ćemo i mi citatom Normana Vincenta Pealea: “Za odustajanje je uvijek prerano.”

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info