Bez obzira što je cijepljenje djece zakonska obaveza, veliki broj roditelja u BiH je odbio cijepiti svoje mališane.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tijekom 2019. godine bilo je više od 1.400 oboljelih od morbila, uključujući i dva smrtna slučaja. Stručnjaci navode da oko 99 posto oboljelih nije bilo cijepljeno ili je nepotpuno cijepljeno.

Službeno izjašnjenje

Obaveza cijepljena je propisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolest, a ovim istim zakonom je propisana novčana kazna od 100 do 2.000 KM. Za sada je najviše kazni izrečeno u Sarajevskoj Županiji.

Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove SŽ, 225 roditelja je odbilo cijepiti djecu te su zbog te zakonske obaveze izdate novčane sankcije od 22.500 KM.

Poslano je 367 poziva roditeljima da se izjasne o razlozima odbijanja cijepljenja. Pozivu inspektora se do sada odazvalo 300 roditelja, od kojih se 79 izjasnilo da će cijepiti dijete. Za 14 djece dostavljene su potvrde o obavljenom cijepljenju, dok je preostali broj roditelja u postupku službenog izjašnjenja – kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove SŽ.

Međutim, tijekom 2018. godine ovoj instituciji je ukupno dostavljeno 548 potvrda o nekompletnom cijepljenju zdrave djece. Tada se na poziv inspektorata odazvalo 467 roditelja, od kojih se 358 izjasnilo da su protiv cijepljenja. Inspektori su tada izdali 358 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 35.800 maraka.

Slučajevi morbila tijekom prošle godine registrirani su u cijeloj BiH. Najviše zaraženih je bilo u Sarajevskoj i Srednjobosanskoj županiji.

Aida Pitić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo SŽ, ranije je za „Avaz“ kazala kako su među oboljelima od ospica više od 60 posto bile osobe mlađe od deset godina te da je znatno veći broj cijepljene djece u poređenju s prethodnim godinama.

Plava koverta

Pedijatrica Gordana Vuković pojašnjava da je cijepljenje jedan izuzetno važan segment te da se samo uz pomoć cijepljenja sprečava epidemija.

Najbolji način da sačuvamo svoju djecu od bolesti jeste upravo cijepljenje. Roditelji koji ne cijepe svoju djecu snose posljedice. Nekada je sve drugačije funkcioniralo. Slale su se plave koverte na adrese, a sada pravna služba Doma zdravlja šalje Upravi za inspekcijske poslove SŽ, koja dalje izvršava proceduru te poziva roditelje da to učine, ili plaćaju kaznu – istakla je Vuković.

Funkcioniranje procesa

Pedijatri u svim domovima zdravlja u državi dužni su svakog roditelja upoznati s prednostima i značajem imunizacije te opasnostima i mogućim posljedicama necijepljenja. Ukoliko i tada roditelj odbije cijepiti zdravo dijete, nadležnom inspektoratu se dostavlja potvrda, nakon čega se provodi inspekcijski postupak.

Avaz.ba